Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Υπόθεση Καβαλά: Στην αναμπουμπούλα ο Ερντογάν χαίρεται


Σε πολιτικό πρόβλημα έχει μετατραπεί για το καθεστώς Ερντογάν η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος χτες καταδικάστηκε σε ισόβια
κάθειρξη. Η Ουάσιγκτον δια του υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε χθες την Άγκυρα, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» για την καταδίκη του Τούρκου επιχειρηματία και ακτιβιστή. «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τονίζεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς και όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα. Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον παροτρύνει την Άγκυρα να «σταματήσει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τούρκων πολιτών».

Ο 64χρονος Καβαλά κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Καβαλά πολιτική δίωξη, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες πως διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι Πρέσβεις δέκα χωρών (Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Γαλλία, Φινλανδίας και Νέας Ζηλανδίας) είχαν συνυπογράψει έκκληση, ζητώντας την απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία, εκδότη και φιλάνθρωπου. «Ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας», είχε αναφέρει η ανάρτηση, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Η σύλληψη του Οσμάν Καβαλά

Διαβάστε όλο το άρθρο:

Υπόθεση Καβαλά: Στην αναμπουμπούλα ο Ερντογάν χαίρεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.