Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ - Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ Θ Ε Ο Φ Ι Λ Ο Υ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΣΩΠΑΣΕ ΠΟΤΕ...



Στις 21 Μάρτη οι Κούρδοι γιορτάζουν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά.
Σαν σήμερα 20 Μάρτη, είκοσι οκτώ χρόνια πριν, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή της ελευθερίας, του συμπαραστάτη του Κουρδικού λαού και πολέμιου του τουρκικού φασισμού, Θεόφιλου Γεωργιάδη.
Το νήμα της ζωής του Θεόφιλου κόπηκε το βράδυ της 20ης Μαρτίου 1994, αλλά η φωνή του δεν σώπασε ποτέ.

---------------

Με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την άνοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1920, ο κουρδικός πολιτισμός, η γλώσσα και τα τελετουργικά καταπνίγηκαν στη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου «τουρκικού» έθνους-κράτους. Μέχρι το 1924, όλα τα κουρδικά σχολεία έκλεισαν και οι εκδόσεις απαγορεύτηκαν. Οι λέξεις Κούρδος και Κουρδιστάν αφαιρέθηκαν από τα ιστορικά βιβλία και λογοκρίθηκαν αμέσως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το επόμενο έτος, μια «Έκθεση για τη Μεταρρύθμιση» επέκτεινε τις απαγορεύσεις. Κατά συνέπεια, οι ονομασίες των κουρδικών οικισμών αντικαταστάθηκαν με κατασκευασμένες τουρκικές, παράλληλα με τον «Νόμο Επανεγκατάστασης» του 1934. Ακολούθησαν απαγορεύσεις των κουρδικών ονομάτων στα παιδιά, στα παραδοσιακά κουρδικά φορέματα και χρώματα, ακόμη και στον εορτασμό του Newroz.

Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για το Θεόφιλο Γεωργιάδη:

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.