Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Δεν ξεχνιέται στις ΗΠΑ ο έρωτας με την Άγκυρα: Η Αθήνα και η Λευκωσία να είναι μέρος του περιφερειακού γίγνεσθαι

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  • Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος μείνουν εκτός της εν εξελίξει ανακατανομής ισχύος, θα είναι οι παράπλευρες απώλειες και θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό

Σε μια περίοδο έντονης ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή, οι παρασκηνιακές διεργασίες, οι κινήσεις τακτικής είναι μέσα στο παιχνίδι της επικράτησης.


Είναι σαφές πως η Τουρκία αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δεν είναι μόνη. Στην Άγκυρα γνωρίζουν πως όποια «λύση» δοθεί στην περιοχή θα είναι μέρος αυτής. Αξιοποιώντας τη στρατιωτική της δύναμη και το μέγεθός της θα κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Οι Αμερικανοί παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται ενοχλημένοι με τα τουρκικά τερτίπια, τις κινήσεις Ερντογάν, που λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους, δεν έχουν τινάξει τα κανάλια επικοινωνίας με την κατοχική δύναμη.

  • Στο «βαθύ κράτος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει έντονη η άποψη πως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η Τουρκία, αλλά να διαμορφωθούν συνθήκες προσέγγισης, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις. Αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει, προφανώς, τη γνωστή παλιά τακτική, την πολιτική του κατευνασμού.

Αυτό το γνωρίζουν στην Άγκυρα και κινούνται έχοντας υπόψη αυτή τη διαχρονική προσέγγιση των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, αλλά δυστυχώς και της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έστειλε επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τις διμερείς σχέσεις, όπως συμφωνήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.