Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ελέφαντας χρέους απειλεί της αγροτικές εκμεταλλεύσεις

του Πέτρου Γκόγκου | απόσπασμα από ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda

Με το πετρέλαιο σε τιµές άνω των 1,50 ευρώ το λίτρο, το κόστος στα αναγκαία εφόδια να έχει τριπλασιαστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων και το κόστος των ζωοτροφών να αφήνει τα κοπάδια υποσιτισµένα, όσο οι λογαριασµοί ρεύµατος φτάνουν στην καλύτερη διπλάσιοι, τα προβλήµατα που συσσωρεύονται είναι πολλά για να χωρέσουν κάτω από το χαλί. Σ’ αυτό το κλίµα, οι τιµές των αγροτικών προϊόντων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθιστούν την παραγωγή καθαρά ζηµιογόνα.

Είναι η πρώτη φορά που µια τέτοια τέλεια καταιγίδα έρχεται να σκεπάσει την αγροτική δραστηριότητα της χώρας καθολικά και µε τόση ένταση, µε τα µέτρα που λαµβάνονται να είναι λειψά (αγροτικό πετρέλαιο) και µε µηδενικό αντίκτυπο (µείωση ΦΠΑ ζωοτροφών, αναβολή πληρωµής ΥΚΩ ∆ΕΗ/ έκπτωση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες).

Κατά κοινή οµολογία, ο κλάδος ετοιµάζεται για έναν από τους πιο µαύρους χειµώνες των τελευταίων ετών και δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που κοινοποιούν πλέον στην Agrenda την απόφασή τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο προσαρµόζοντας κατ’ αναλογία την καλλιεργητική τους ατζέντα. Είναι φυσικά µια εξέλιξη που έρχεται να µεταφέρει την προβληµατική κατάσταση που βιώνουν τα αγροτικά κέντρα της χώρας στις επόµενες χρονιές.

«Έρχεται τσουνάµι. Με την ουρία από 17-18 ευρώ το σακί, να έχει πάει στα 43 ευρώ και τη βασική λίπανση από τα 13-14 ευρώ στα 35 ευρώ το σακί, το ρεύµα στα ύψη και το πετρέλαιο απλησίαστο, πώς να αντέξει ο κόσµος;», αναφέρει παραγωγός στην Agrenda.

Υπόµνηµα που έστειλαν προ ολίγων ηµερών οι µηλοπαραγωγοί της Αγιάς στο υπουργείο, δείχνει το µέγεθος της οικονοµικής στενότητας που βιώνουν ιδίως οι παραγωγοί σε δενδρώδη και οπωροκηπευτικά, όπου εδώ η αγορά δείχνει το σκληρό πρόσωπο των σταθερά χαµηλών τιµών. Στα παρακάτω οικονοµοτεχνικά στοιχεία αποτυπώνονται οι απαιτήσεις 1 στρµ. µηλοκαλλιέργειας µε τις σηµερινές συνθήκες:

  • Το πετρέλαιο, περίπου 70 λίτρα στο στρέµµα µε το κόστος να ξεπερνά τα 105 ευρώ/στρέµµα.
  • Εργατικά στα 400 ευρώ.
  • Λίπανση τουλάχιστον 200 κιλά λίπασµα και µε αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστος ανέρχεται στα 160 ευρώ.
  • Για την φυτοπροστασία τα έξοδα είναι 400 ευρώ.
  • Για την άρδευση της καλλιέργειας χωρίς τις φετινές αυξήσεις χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ.
  • Η εισφορά  ΕΛΓΑ είναι 80 ευρώ/στρέµµΕλέφαντας χρέους απειλεί της αγροτικές εκμεταλλεύσειςα.
  • Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου 100 ευρώ.

Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονοµικά στοιχεία για την καλλιέργεια το κόστος ανέρχεται στα 1.295 ευρώ ενώ µε µέση απόδοση 4 τόνους και µέση τιµή πώλησης 0,35 ευρώ ο παραγωγός λαµβάνει 1.400 ευρώ το στρέµµα.

Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει την χρονιά µε κέρδος 105 ευρώ το στρέµµα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης µιας οικογένειας.

[διαβάστε τη συνέχεια]


ΠΗΓΗ:Ελέφαντας χρέους απειλεί της αγροτικές εκμεταλλεύσεις -
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.