Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

19η Μάη: ημέρα μνήμης, συμβολισμός και ορόσημο για το μέλλον

19η Μάη: ημέρα μνήμης, συμβολισμός και ορόσημο για το μέλλον

Έργο του Gjergj Kola για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις

Αντισθένης

  Από: Ιάσων Γαβριηλίδης

Η γνώση της σύνδεσης ανάμεσα στους όρους και το περιεχόμενο τους έχει κομβική σημασία για την ορθή κατανόηση και χρήση τους, προκειμένου να αποδίδουν τα ακριβή νοήματα και έννοιες που περιγράφουν. Δεν είναι ζήτημα γλωσσικού και λεκτικού παιχνιδιού. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ορολογία και ορισμούς με επιστημονικό (π.χ. ιστορικό, νομικό) και πολιτικό βάρος. Ο όρος «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» δεν είναι μία τυχαία διατύπωση. Η επιλογή των λέξεων, ακόμη και η σειρά τοποθέτησης τους αποδίδει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο.  Ο όρος «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» ορίζει ένα ιστορικό γεγονός με νομικές και πολιτικές προεκτάσεις και στοχεύσεις.

  Τα γεγονότα που συνιστούν τη γενοκτονία είναι ιστορικά, καθώς συνέβησαν σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και έχουν συγκεκριμένα υποκείμενα που τα προκάλεσαν και συγκεκριμένους αποδέκτες που τα υπέστησαν. Από την άλλη ο όρος Γενοκτονία είναι νομικός, ενώ το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας έχει κύρια πολιτικό περιεχόμενο και είναι μία πολιτική πράξη. Άλλωστε η αναγνώριση της Γενοκτονίας γίνεται ή αναμένεται να γίνει από επίσημους πολιτικούς θεσμούς (κοινοβούλια, κυβερνήσεις).

  Σε ένα πρώτο επίπεδο η προώθηση του ζητήματος αποσκοπεί στην ανάδειξη του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Σε δεύτερο επίπεδο στοχεύει στην ανάληψη της ευθύνης για το απαράγραφο έγκλημα, όχι για την ποινική καταδίκη και τιμωρία των φυσικών αυτουργών. Αυτοί άλλωστε δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή. Το ζητούμενο είναι η ιστορική και ηθική δικαίωση των θυμάτων και η υπευθυνοποίηση του καθεστώτος, που κυβερνά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά την Τουρκία. Αυτό αποτελεί συνέχεια του καθεστώτος εκείνου, που διέπραξε το έγκλημα της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση από τον θύτη, η συγγνώμη σημαίνει την αναγνώριση του λάθους και την μεταμέλεια, την μη επανάληψη. Άλλωστε η λέξη συγγνώμη στα ελληνικά εμπεριέχει και την γνώση, και συνεπώς τη συμμόρφωση. Έχει δηλαδή θετικό και εποικοδομητικό περιεχόμενο. Δεν είναι μια τυπική απολογία ή μία τιμωρητική πράξη.  

  Τα όσα συνέβησαν στον Πόντο από την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1923 αποτελούν μέρος μιας μεθοδευμένης και συστηματικής ακραίας εθνοκάθαρσης, που στράφηκε εναντίον όλων των χριστιανικών λαών και αφορούσε την εξόντωση αμάχων. Οι Έλληνες ήταν ένας από αυτούς τους λαούς. Στην περίπτωση του Πόντου, η εθνοκάθαρση αυτή έφτασε στον υπερθετικό βαθμό της, έγινε γενοκτονία. Τα αρχειακά ντοκουμέντα από οθωμανικές και διεθνείς πηγές, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία, που συνεχώς έρχονται στο φως από την έρευνα -πλέον και μέσα στη ίδια την Τουρκία- αποδεικνύουν πως πρόκειται για γενοκτονία.

  Αυτά προκύπτουν όχι σύμφωνα με τη γνώμη μερικών ιστορικών ή κάποιων ευσυγκίνητων απογόνων των θυμάτων, αλλά με βάση τον ορισμό που έδωσε  ο Ο.Η.Ε. (1948) για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα: τη γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης. Η πρόσβαση στην αυθεντική σύμβαση του Οργανισμού για τον ορισμό της Γενοκτονίας δεν είναι δύσκολη και δεν αφορά ιστορικό αλλά νομικό κείμενο με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχο. Το 1968 η ποινική δίωξη για το έγκλημα της Γενοκτονία απέκτησε απαράγραπτο χαρακτήρα. Άλλωστε η έννοια της Γενοκτονίας έχει τις ρίζες της πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και καθιερώθηκε τελικά για να περιγράψει εγκλήματα αντίστοιχα με το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, μετά την καταδίκη των εγκληματιών Ναζί που το προκάλεσαν. Συνεπώς οι ισχυρισμοί περί μοναδικής χρήσης του όρου για την περίπτωση των Εβραίων ή των ατυχών και χυδαίων ποσοτικών συγκρίσεων άλλων γενοκτονιών με το Ολοκαύτωμα είναι και αβάσιμες και σε αντιδιαστολή με το περιεχόμενο του όρου και την ιστορία προέλευσης και αξιοποίησης του.

  Η συζήτηση περί αιματηρής εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας είναι άτοπη και ύποπτη γιατί υποδηλώνει είτε πρόθεση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, είτε επικίνδυνη άγνοια. Εκείνοι που παρουσιάζουν ως ψευδοδίλλημα το αν πρόκειται για εθνοκάθαρση ή γενοκτονία παραβλέπουν πως υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον έναν όρο από τον άλλο. Η γενοκτονία είναι μορφή εθνοκάθαρσης, που επιδιώκει την πλήρη εξόντωση και αφανισμό του θύματος. Σημασία δεν έχει αν ο στόχος επιτυγχάνεται, ούτε οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά η πρόθεση και οι αναλογίες, τα μέσα και ο βαθμός της βίας. Άλλωστε -και ευτυχώς- σε καμία γενοκτονία τα θύματα δεν αφανίστηκαν πλήρως, ούτε στην περίπτωση του Ολοκαυτώματος, ούτε των Αρμενίων , ούτε των Χερέρο και των Νάμα στην νότιοανατολική Αφρική.

  Οι περιπτώσεις των αφρικανικών φυλών και των Αρμενίων τοποθετούνται η πρώτη στις αρχές του 20ου αιώνα και η δεύτερη στην ίδια περίοδο με τους Έλληνες του Πόντου. Πριν δηλαδή την υιοθέτηση του όρου γενοκτονία και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Όμως τα υπαρκτά ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως πρόκειται για γενοκτονίες. Η κινητοποίηση των ίδιων των θυμάτων και των απογόνων τους, καθώς και θεσμών και οργανώσεων αλληλέγγυων πέτυχαν την διεθνή προβολή και την προώθηση των περιπτώσεων αυτών. Η Τουρκία φυσικά αρνείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων για τους ίδιους λόγους που αρνείται και την αντίστοιχη των Ελλήνων του Πόντου. Όμως η βούληση των Αρμενίων να προωθήσουν το ζήτημα και να διεκδικήσουν το δίκαιο τους δεν σκοντάφτει σε ψευδοδιλλήματα κι άλλα αναχώματα των διαφόρων αρνητών που επικαλούνται την ιστορία για να κρύψουν τα πραγματικά κίνητρα τους, τουλάχιστον όχι ανάμεσα τους στον βαθμός που συμβαίνει εδώ.

   Η αξιοποιήση και μελέτη των ιστορικών ντοκουμέντων για τα όσα συνέβησαν στον Πόντο ανταποκρίνονται στα στοιχεία των νομικών που όρισαν την Γενοκτονία. Ιστορικοί και στοχαστές διεθνούς κύρους ξεκαθαρίζουν πως δουλειά του ιστορικού δεν είναι η απόδοση ευθυνών νομικού χαρακτήρα, αλλά η ανάδειξη και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Κανείς δεν ζητά από τους ιστορικούς να δικάσουν και να καταδικάσουν ένα καθεστώς ή ένα πολιτικό κίνημα.

  Κλείνοντας την αναφορά μας στο μεγάλο και ευαίσθητο αυτό ζήτημα να κάνουμε μία τελευταία διευκρίνιση που αφορά στο δεύτερο σκέλος του όρου «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Μιλάμε για Έλληνες του Πόντου για να τονίσουμε την εθνική-πολιτισμική ομάδα, που υπέστη την γενοκτονική βία, στον συγκεκριμένο χώρο. Οι Έλληνες του Πόντου, οι Πόντιοι, δε αποτελούν ξεχωριστή εθνική ομάδα και για αυτό δεν πρέπει να νοείται πως η υπόθεση της γενοκτονίας αφορά μόνο αυτούς.

   Θύματα δεν υπήρξαν μόνο οι Πόντιοι, ούτε βέβαια εκείνοι θέλουν να παρουσιάζονται ως θύματα από κάποια ανάγκη να τους λυπούνται. Πολύ περισσότερο δεν αποτελούν ή θέλουν να αποτελούν ξεχωριστό σύνολο. Στον Πόντο σφαγιάστηκαν επίσης και οι Αρμένιοι, που ζούσαν εκεί. Στην Ιωνία η παρουσία του ελληνικού στρατού προστάτεψε τους Έλληνες και δεν επέτρεψε να γίνει ότι στον Πόντο. Η υπόθεση της γενοκτονίας αφορά όλους τους Έλληνες γιατί στόχος των Νεότουρκων και του Κεμάλ ήταν όλοι οι Έλληνες ως χριστιανικός λαός της Μικράς Ασίας. Στον Πόντο μιλάμε για γενοκτονία γιατί λόγω των συνθηκών εκεί μπόρεσε να εφαρμοστεί αυτό, που αργότερα ο ΟΗΕ όρισε ως γενοκτονία.

  Είναι λοιπόν καλό να χρησιμοποιούμε τον όρο Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χωρίς ενδοιασμούς ή παραποιήσεις γνωρίζοντας πως δεν είναι υπερβολικό, ανιστορικό ή έωλο το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας. Τονίζοντας πως η δικαίωση αφορά όχι μόνο τους Πόντιους, αλλά όλους τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, καθώς ο ξεριζωμός είναι μέρος της γενοκτονίας που στόχευε στην εξόντωση και καταστροφή των χριστιανικών λαών της. Η αναγνώριση αφορά όλους τους Έλληνες γιατί οι Πόντιοι ως Έλληνες σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν. Τέλος αφορά όλους τους πολιτισμένους και δημοκρατικούς ανθρώπους του κόσμου, που ασχέτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας στέκονται δίπλα σε εκείνους τους λαούς που υπέστησαν παρόμοια φρικτά εγκλήματα και αγωνίζονται για ένα ειρηνικό μέλλον, το οποίο προϋποθέτει την ώριμη, νηφάλια αναμέτρηση με το παρελθόν, την αναγνώριση και μεταμέλεια των εγκλημάτων που το βαραίνουν και στοιχειώνουν το παρόν.


ΠΗΓΗ: https://eleytheroipoliorkimenoi.wordpress.com/2021/05/17/19%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%ce%b7-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%cf%81/?fbclid=IwAR3pkFc_8mG7wuC_J5dSSIz8p1gjR-4VrUtJ8mIHIB_jfXJH9TE2gzS99Io
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.