Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ούτε λέξη για τους αποκεφαλισμούς αμάχων

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Τη φράση «εγκλήματα πολέμου» τη γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ στην Κύπρο. Μια φράση που διαρκεί μέχρι σήμερα και εξακριβώνεται με όσα διαπράττει η κατοχική Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και του λαού της. Τούτο το διάστημα, τα «εγκλήματα πολέμου» ξύπνησαν τον εφιάλτη στο αρμενικό Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). 

Μετά τη συνθηκολόγηση της αρμενικής κυβέρνησης και την παράδοση δεκάδων χωριών στο τουρκόπνοο Αζερμπαϊτζάν, δεν σταμάτησε το αιματοκύλισμα. Η βρετανική Guardian δημοσίευσε αυτές τις μέρες μια φρικιαστική ιστορία που θυμίζει τόσο έντονα τη δική μας τραγωδία, την τουρκική εισβολή, τους δικούς μας παππούδες που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα σπίτια τους στους βαρβάρους.

Πρόκειται για τον αποκεφαλισμό δύο ηλικιωμένων Αρμενίων από τις αζερικές τζιχαντιστικές δυνάμεις, που λειτούργησαν και λειτουργούν κατ’ εντολήν του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηλικιωμένοι που αρνήθηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, αποκεφαλίστηκαν από Αζέρους και τα βίντεο των εκτελέσεών τους δεσπόζουν στο διαδίκτυο, ανάμεσα σε άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποιήσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις, ένα μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

«Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια», λέει μια φωνή στο ένα βίντεο που παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό του 69χρονου Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος επέστρεψε περπατώντας στο σπίτι του, παρά τις προσπάθειες άλλων να τον απομακρύνουν. Ο δεύτερος ηλικιωμένος ταυτοποιήθηκε ως ο 82χρονος Γιούρι Ασριάν, που επίσης αρνήθηκε να φύγει από το χωριό του, καθώς πλησίαζαν οι αζέρικες δυνάμεις. 

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία όσων δημοσιεύονται αφορούν επιθέσεις που δέχονται ακόμα Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, των Τούρκων και των τζιχαντιστών, η διεθνής κοινότητα κρατά μια ανυπόφορα ποντιοπιλατική στάση και δεν καταγγέλλει ευθαρσώς τα εγκλήματα πολέμου. Ο αποκεφαλισμός των δύο ηλικιωμένων καταδεικνύει αναντίλεκτα τη φρικαλεότητα όσων συνεχίζουν να διαπράττουν οι Αζέροι, με τη σιωπή των χωρών της Ευρώπης, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ να είναι εκκωφαντική.

Εκκωφαντική. Όπως είναι η σιωπή μπροστά σε όσα διαρκώς διαπράττει η Τουρκία στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαρώσια, στην Κύπρο. Κι αν δεν γίνει κατανοητό ότι ένα κτήνος γιγαντώνεται δίπλα από την Ευρώπη και είναι και υποψήφιο μέλος, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Κι ας επιμένουν αρκετοί ότι η Κύπρος έχει μέλλον μόνο ως «φίλη χώρα» της φασιστικής Τουρκίας, που ξέρει μόνο να εκτελεί, να λεηλατεί, να βασανίζει τους Κούρδους, τους Αρμένιους, τους Σύρους, τους Έλληνες, τους αντιφρονούντες. Το ψέμα δεν πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο το άφαντο φυσικό αέριο των πλούσιων κυπριακών θαλασσών, θέλει και τις ζωές των ανθρώπων, σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης και μη Κύπρου. 

alekos@phileleftheros.com


ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/228520
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.