Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Από τον Γρηγόρη, στον Τάσο και στον Σολωμό - Πορεία Μνήμης 7-9/8/2020.


Από τον Γρηγόρη, στον Τάσο και στον Σολωμό

Από τον Μαχαιρά, στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο

Η φετινή «Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», αν και διαφορετική λόγω των περιορισμών που ισχύουν προς αντιμετώπιση της πανδημίας, τρέχει τη μνήμη ξανά και στέλνει το μήνυμα πως οι μοτοσικλετιστές είναι ΕΔΩ για να κουβαλήσουν το νόημα της ιστορικής συνέχειας του κυπριακού Ελληνισμού. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι συγκεκριμένος και προκαθορισμένος, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, ωστόσο η μνήμη θα τρέξει ξανά. 

Ξεκινώντας από τον Μαχαιρά την Παρασκευή 7 Αυγούστου, οι μοτοσικλετιστές θα μεταφέρουν το φοβερό μήνυμα του Αυξεντίου και των άλλων ανταρτών, μέχρι τη Δερύνεια, στο χώμα του Τάσου και του Σολωμού.

Περνώντας, το Σάββατο 8 Αυγούστου, από τα κατοχικά οδοφράγματα Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και Λήδρας, προσκυνώντας στον ιερό Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σκύβοντας ευλαβικά το γόνυ στο σπίτι του ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή και τιμώντας ξανά τα μνήματα του Τάσου και του Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές θα διανυκτερεύσουν στη Δερύνεια, αισθανόμενοι τον αέρα λευτεριάς των χωμάτων των δύο ηρώων και την Κυριακή, 25 σχεδόν χρόνια μετά, θα παρεβεθούν στο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι. Η πανδημία υποχρεώνει την Πορεία να αλλάξει, αλλά η μνήμη δεν ακυρώνεται.

«Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους». Οι μοτοσικλετιστές δεν υποστέλλουν τη σημαία της μνήμης. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι ιστορία αγώνων: Από τον Ονήσιλο, στον Κυπριανό, τον Χριστόδουλο Σώζο και τους διαδηλωτές των Οκτωβριανών, τους εθελοντές του μεγάλου πολέμου, τους αντάρτες της ΕΟΚΑ και όσους αντιστάθηκαν στην τουρκική λαίλαπα, μέχρι τον Τάσο και τον Σολή. Μεταδίδοντες σε όλα τα κατοχικά οδοφράγματα, το μήνυμα πως όσο η μνήμη αντιστέκεται στη λήθη, οι άνθρωποι θα παλεύουν για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Υπόλογοι μόνο στον Μαχαιρά και στον Πενταδάκτυλο, στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο. Στα βουνά, στους ήρωες, στους άγιους και στους ποιητές μας. Εμείς τζιαμαί.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού

Αύγουστος 2020


ΠΗΓΗ: Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.