Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Πρόταση Ψηφίσματος στον Δήμο Αθηναίων: Για την καταδίκη της καταστροφής της Αγίας Σοφίας από τον μισαλλόδοξο νεο-οθωμανισμό


Ακολουθεί η πρόταση ψηφίσματος της Δημοτικής Κίνησης «Αθήνα για την Ελλάδα» που κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020).

Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί κατ’ αρχάς πρόκληση για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία καθώς και μια άμεση υπόμνηση του επεκτατικού και μισαλλόδοξου χαρακτήρα του νεο-οθωμανισμού του Ερντογάν. Εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των επιθετικών κινήσεων ενάντια στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Διότι οι Τούρκοι επεκτατιστές γνωρίζουν πολύ καλά τη συμβολική αξία που έχει η Αγία Σοφία για όλους τους Έλληνες.

Επομένως αυτή η δεύτερη συμβολική Άλωση της Πόλης, όπως προσφυώς την αποκάλεσε η Ελένη Αρβελέρ, αποτελεί μια ευθεία επιθετική κίνηση ενάντια στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τη μεθόδευση των γεγονότων του Έβρου και τις ευθείες απειλές στην υφαλοκρηπίδα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αποτελεί μάλιστα μια συμβολική απάντηση στους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο Ερντογάν θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η επιθετική νεοθωμανική Τουρκία επανέρχεται και οι Έλληνες θα πρέπει να «ξεχάσουν» τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας τους.

Παράλληλα επειδή αποτελεί ένα οικουμενικό σύμβολο του χριστιανισμού συνολικά, μία τέτοια ιταμή κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής του επιθετικού νέο-οθωμανισμού για έναν νέο πόλεμο των πολιτισμών. Δηλαδή την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής θρησκείας και τη μετατροπή της σε όπλο του επιθετικού ισλαμισμού. Και αυτό το κάνει ο Ερντογάν αγνοώντας ακόμα και την πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης που ακριβώς επειδή φοβάται τον επιθετικό ισλαμισμό, σε πρόσφατη δημοσκόπηση αποδοκίμασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος κατά 50% με μόλις 44% υπέρ.

Τέλος, επειδή η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μνημείο με οικουμενικό και παγκόσμιο χαρακτήρα, μια τέτοια κίνηση στρέφεται και ενάντια στην προστασία όλων των μνημείων της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού. Αν το καθοδηγούμενο από τη νέο-οθωμανική Τουρκία ισλαμικό κράτος, κατέστρεψε την Παλμύρα και οι Ταλιμπάν τα ελληνιστικά και βουδιστικά μνημεία του Αφγανιστάν, ο Ερντογάν συνεχίζει το έργο του προκατόχου του, Μωάμεθ Β΄, που είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας.

Η μεθόδευση της Τουρκίας ώστε να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει, για ακόμη μία φορά, την επιλογή της να αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, χρησιμοποιώντας επιδέξια τις χλιαρές ή ανύπαρκτες αντιδράσεις των εκπροσώπων αυτής της κοινότητας. Και αυτό παρά την έκφραση αγανάκτησης μεγάλου μέρους του διεθνούς Τύπου και της κοινής γνώμης των λαών της Δύσης και όχι μόνο.

Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη αποτελούν τις δύο ιστορικές πρωτεύουσες του διαχρονικού και ταυτόχρονα οικουμενικού ελληνικού πολιτισμού, ενώ ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία εκπροσωπούν τα κατ’ εξοχήν σύμβολά τους. Μέσα λοιπόν από την καταδικαστική του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας μεταβάλλεται σε οιονεί «φωνή» του Παρθενώνα. Μια φωνή που καλεί όλους τους Έλληνες και τη διεθνή κοινότητα να βάλουν φραγμό στην ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας, κιβωτού του ελληνισμού, της Ορθοδοξίας του οικουμενικού χριστιανισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην συνέχεια διαβάστε και το απαράδεκτο Ψήφισμα που έφερε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο.

Για τη διαφύλαξη του μνημείου της Αγία Σοφία


Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο ενός οικουμενικού συμβόλου του χριστιανισμού, αλλά και όλων των μνημείων της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού γενικότερα.

Το πέρασμά της στους αιώνες, αποδεικνύει τον εμβληματικό χαρακτήρα της και την παρουσία της σαν θησαυροφυλάκιο της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μεθόδευση της Τουρκίας για να καταλήξει στην συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει, για ακόμη μία φορά, την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα, απέναντι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απέναντι στην παγκόσμια ειρήνη.

Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι χρέος κάθε πολιτικής ηγεσίας, είναι να καταβάλει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς των εθνών, με στόχο να την κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές.

Δείχνει ακόμη να μην αντιλαμβάνεται ότι τα μνημεία δεν αλλοιώνονται και δεν προσαρμόζονται στο σήμερα. Και ότι ο σεβασμός τους, είναι κριτήριο πολιτισμού γι’ αυτούς που θα έρθουν, για τους ιστορικούς του μέλλοντος και όσους δεν θα χρειαστεί να σκάψουν για να εκτιμήσουν ένα σύμβολο που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί ούτε απόδειξη ισχύος, ούτε απόδειξη εφήμερης πολιτικής δύναμης. Αντιθέτως, συνιστά ύβρι κατά του αλληλοσεβασμού των λαών και των πολιτισμών τους.

Η Αθήνα, ως θεματοφύλακας και οικοδέσποινα πολλών εκ των πιο σημαντικών μνημείων του κόσμου, στέκεται απέναντι στην απόφαση αυτή και την καταδικάζει. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, υψώνει τη φωνή του και ζητά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να μην προχωρήσει η Τουρκία στα επόμενα σχεδιαζόμενα βήματά της για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/222693
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.