Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Κάτι κακό είναι καλό ...

Οι εξαιρετικά πλούσιοι της Αμερικής έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 282 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων πανδημίας

Του Alan Macleod - 27 Απριλίου 2020 - Source Mint News



Μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών δείχνει ότι, ενώ δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, η  πάμπλουτη ελίτ των ΗΠΑ είδε καθαρή αύξηση στα κέρδη της, αξίας 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 23 ημέρες. 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η οικονομία πρέπει να συρρικνωθεί κατά 40% αυτό το τρίμηνο. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι μεταξύ 1980 και 2020, η φορολογική επιβάρυνση των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, μετρούμενη ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκε κατά 79%. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο πλούτος των αμερικανών δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.100%, ενώ ο διάμεσος πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε μόλις κατά 5%

Το 1990, ο συνολικός πλούτος που κατείχε η τάξη των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων ήταν 240 δισεκατομμύρια δολάρια, σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 2.950 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν συσσωρεύσει περισσότερο πλούτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από ότι πριν από το 1980. Ως αποτέλεσμα, μόνο τρία άτομα - ο Jeff Bezos, Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και ο Warren Buffet του Berkshire Hathaway - διαθέτουν τόσο πλούτο όσο το πρώτο μισό των αμερικανικών νοικοκυριών.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής παρουσιάζει μια εικόνα μιας σύγχρονης ολιγαρχίας, όπου οι υπερ-πλούσιοι έχουν καταλάβει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και ελέγχουν τους νόμους που ψηφίζονται. Η έκθεση μιλά για αυτό που ονομάζει μια νέα «βιομηχανία άμυνας πλούτου», όπου «δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν εκατομμύρια για να αποφύγουν δισεκατομμύρια φόρους» , με ομάδες λογιστών, δικηγόρων, εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που τους βοηθούν να αποκρύψουν την τεράστια περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους και «φιλανθρωπικά ιδρύματα». Το αποτέλεσμα είναι τα αποτυχημένα κοινωνικά προγράμματα, το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, ακόμη και μια διαρκής πτώση στο προσδόκιμο ζωής - κάτι που σπάνια φαίνεται στην ιστορία εκτός από περιόδους μεγάλων πολέμων ή λιμών. Λίγοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι καλύτερα από ότι ήταν. Οι στατιστικές δείχνουν ότι έχουν δίκιο.

Οι δισεκατομμυριούχοι δίνουν με πολύ θεατρικό τρόπο ένα κλάσμα από αυτό που είχαν δώσει προηγουμένως σε φόρους, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δημοσιότητα για τις πράξεις τους. Και παρέχουν θετική κάλυψη για τον εαυτό τους, στην κοινή γνώμη, διατηρώντας τις επιρροές των οργανώσεων Τύπου. Μια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο από MintPress αποκάλυψε ότι Gates είχε δωρίσει πάνω από 9 εκατομμύρια $ στην Guardian, πάνω από 3 εκατομμύρια στην NBC Universal , πάνω από 4,5 εκατομμύρια για να NPR, 1 εκατομμύριο στο Al-Jazeera, και ένα εντυπωσιακό $ 49 εκατομμύρια $ για το πρόγραμμα Media Action του BBC. Κάποιοι, όπως ο Μπέζος απλά προτιμούν να αγοράσουν το δικό τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς [Washington Post, NDT] , αλλάζοντας τη συντακτική θέση υπέρ της ακλόνητη πίστη στους νέους ιδιοκτήτες τους.

Ο αυξανόμενος πλούτος των δισεκατομμυριούχων έρχεται σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά. Ενώ οι υπερ-πλούσιοι κρύβονται στα αρχοντικά και τα σκάφη τους, τα 49 έως 62 εκατομμύρια Αμερικανοί που χαρακτηρίζονται ως " βασικοί εργαζόμενοι "πρέπει να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διατηρήσουν τη λειτουργία της κοινωνίας, ακόμη και αν πολλοί από αυτούς δεν κερδίζουν ούτε την αύξηση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας 600 $ που προβλέπονται από το νόμο CARES. Πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλή αμοιβή, όπως οι εργαζόμενοι στο μανάβικο, έχουν ήδη αρρωστήσει και έχουν πεθάνει. Η μητέρα μιας 27χρονης εργαζομένης στο Μέριλαντ που νόσησε και πέθανε από το COVID-19 έλαβε την τελευταία επιταγή της κόρης της. Ήταν 20,64 $.

Το προσωπικό της Amazon, που απασχολείται άμεσα από την Bezos, διακινδυνεύει επίσης τη ζωή του με λιγοστές αμοιβές. Ένα τρίτο όλων των εργαζομένων στο Amazon Arizona, για παράδειγμα, είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα σφραγίδων τροφίμων, οι μισθοί τους είναι τόσο χαμηλοί που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το δικό τους φαγητό. Η πολύ αντίθετη επίδραση του COVID-19 στοις πολύ πλούσιες τάξεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μας οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων και η φτώχεια του υπόλοιπου κόσμου είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που εργάζονται με πλήρη απασχόληση εξακολουθούν να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι ή ακόμα και να φάνε είναι ο ίδιος με τον λόγο για τον οποίο άνθρωποι όπως ο Bezos ελέγχουν περισσότερο πλούτο από πολλές χώρες. Η λύση της Bezos για την πείνα των υπαλλήλων της ήταν να δημιουργήσει μια φιλανθρωπική οργάνωση και να ζητήσει δημόσιες δωρεές για να βοηθήσει τους απελπισμένους εργάτες του.

Η πλειοψηφία της γενιάς της δεκαετίας του 2000, οι περισσότεροι από τους οποίους αποκλείονται από το αμερικανικό όνειρο, προτιμούν ήδη τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό, βλέποντας τον τελευταίο με καχυποψία. Τα τελευταία νέα είναι ότι η τάξη των δισεκατομμυριούχων γελάει και βγάζει χρήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής με την έντονη οικονομική δυστυχία είναι απίθανο να βελτιώσει τη διάθεσή τους.

Άλαν Μακλέοντ

Μεταφράστηκε από τον Wayan, δοκιμασμένο από τον Hervé για το French Saker


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.