Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΩΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ!!!













Του Λεωνίδα Αποσκίτη

Τον Ιούνιο του 2018, δύο χρόνια πριν, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Ελληνοαμερικανού ανθρακωρύχου Λούη Τίκα στο "Πάρκο Μνήμης" της πόλης Τρινιντάντ του Κολοράντο. Του συνδικαλιστή που ηγήθηκε το 1914 της εργατικής εξέγερσης στο Λάντλοου και "άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας & της εργατικής νομοθεσίας" σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μουσείου Μνήμης των Ανθρακωρύχων.
Ο Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης) είχε γεννηθεί το 1886 στο Ρέθυμνο και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1906. Έγινε μέλος στο μεγάλο Συνδικάτο των Wobblies (Βιομηχανικών Εργατών) και ηγήθηκε της αιματηρής απεργίας στα ορυχεία Ροκφέλερ στο Κολοράντο!
Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αυτών των συγκρούσεων στις 20 Απριλίου του 2014 στη μικρή πόλη Λάντλοου. Εκείνη την εποχή οι συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων και οι μισθοί τους ήταν πολύ σκληρές και άδικες. Τα εργατικά ατυχήματα πολύ συχνά και δεν υπήρχε καμμία μέριμνα για τις οικογένειες των ανθρακωρύχων. Από το 1910 έως το `13 είχαν χάσει τη ζωή τους 618 εργάτες...
Αυτοί οι λόγοι ήταν που ξεσήκωσαν τον Λούη να τα βάλει με τον άδικο νόμο των Ροκφέλερ και να γίνει ο ήρωας της αμερικανικής & παγκόσμιας εργατικής τάξης!
Το χρονικό της απεργίας ήταν σχεδόν άγνωστο και ο Λούης Τίκας ξεχασμένος στην Ελλάδα των... εργατοπατέρων έως το 1991 όταν ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Ζήσης Παπανικολάου έγραψε την βιογραφία του σκοτωμένου συνδικαλιστή. Το 2014, έναν αιώνα μετά τα γεγονότα η ταινία "Παλληκάρι: Ο Λούης Τίκας & η Σφαγή του Λάντλοου" του Νίκου Βεντούρα και της Λαμπρινής Θωμά προβλήθηκε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ της Θεσσαλονικης.


Τα γεγονότα της αιματηρής εξέγερσης του 1914 στο Κολοράντο ενέπνευσαν την φόλκ αμερικανική μουσική. Το 1944 ο θρυλικός μουσικός Γούντι Γκάθρι έγραψε το τραγούδι " Ludlow Massacre" που ακουγόταν στις μεγάλες πορείες και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μέχρι την δεκαετία του 1970. Ο ποιητής Ντέϊβιντ Μέϊσον έγραψε ένα ποιητικό δράμα 4.800 στίχων με τίτλο "Ποιός ήταν ο Λούης Τίκας" βασισμένο στην ζωή του πρωταγωνιστή του αμερικανικού εργατικού κινήματος ο οποίος τόλμησε να πολεμήσει το καπιταλιστικο θηρίο μέσα στην ίδια τη φωλιά του... Επίσης το τραγούδι "Λούης Τίκας" που έγραψε το 2001 ο Φράνκ Μάνινγκ είναι πάνω σε αυτά τα δραματικά γεγονότα του 1914, της εξέγερσης των ανθρακωρύχων!


Η σφαγή των εργατών του Λάντλοου υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις του κεφαλαίου και του κρατικού μηχανισμού καταστολής κατά των εργαζομένων στην μητρόπολη του δυτικού καπιταλισμού, τις ΗΠΑ...
Στην βάση του μπρούτζινου αγάλματος ύψους 1,89 μ. του ήρωα μπροστά στην λεωφόρο ΛΟΥΗ ΤΙΚΑ είναι γραμμένο στα ελληνικά και αγγλικά:

"ΤΟΥ_ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥ_Ο_ΘΑΝΑΤΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ_ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ"!!!...


Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ: «Παλληκάρι, Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»


To soundrack του ντοκιμαντερ ludlow από το Μουσικο Συνολο Ρωμιοσύνη



ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ-Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ (20/4/1914) ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΛΟΟΥ


LUDLOW, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.






 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.