Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η ΑΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

[ΠΙΝΑΚΑΣ: Jean Baptiste Regnault]

Tου Κώστα Χατζηαντωνίου

Η ΑΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ήταν ότι δεν ενώθηκε επί των αξιών της ακμής της αλλά επί των αρχών της παρακμής της. Δεν οικοδομήθηκε ως πνευματική κοινότητα (Αθήνα- Ρώμη- Ιερουσαλήμ) αλλά ως μια οικονομική εταιρεία (Βερολίνο- Παρίσι- Βρυξέλλες), εξαιτίας του φόβου πως μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους η περιθωριοποίησή της θα ήταν αναπόφευκτη. Οργανωμένη συνεπώς από τις δυνάμεις του πνεύματος της παρακμής, τις δυνάμεις του ορθολογισμού και του οικονομισμού –στη δεξιά ή στην αριστερή τους μορφή – η διαδικασία αυτή, της οποίας ηγήθηκαν όσοι υπηρέτησαν τις ιδέες των δύο ψυχροπολεμικών στρατοπέδων δεν μπορούσε να έχει άλλο αποτέλεσμα από αυτό που βλέπουμε σήμερα: ο σώζων εαυτόν σωθήτω. 

Απέμεινε έτσι η Ευρώπη ένα άψυχο κουφάρι στα χέρια των αφασικών ελίτ που ακόμη και τώρα αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η υγειονομική κρίση που σηματοδοτεί τον θάνατο της παγκοσμιοποίησης, είναι μια μείζων κοινωνική και πολιτισμική κρίση, είναι η ορατή έκφραση ενός αόρατου εκφυλισμού. 

Υπερήφανες με τη φαντασίωση της ανωτερότητάς τους, αυτές οι κρατικοδίαιτες ελίτ που… σιχαίνονταν το κράτος, είναι προφανώς ανίκανες να δουν τον διανοητικό και πολιτικό τους εκφυλισμό, τα συμπτώματα του οποίου είναι όλο και πιο εμφανή, και συνεχίζουν να κηρύσσουν στα Μέσα που ελέγχουν τις παραπλανητικές τους ιδεοληψίες. Χαμογελώ. Με αυτό τον τρόπο αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο από την πραγματική ζωή και φέρνουν ακόμη πιο κοντά το τέλος του κόσμου που έφτιαξαν και υπηρέτησαν, του κόσμου του προοδευτικού μύθου. Γεροί να ’μαστε να γιορτάσουμε αυτό το τέλος.


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.