Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Τα μαλακισμένα με τα spray μπογιάς

Ίσως μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες να υπάρχει τόση και τέτοιου μεγέθους αναρχία και ανοχή, σε σχέση με την καθαριότητα και την καταστροφή (ρύπανση) ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, αλλά και αγαλμάτων ή ακόμα και πινακίδων της τροχαίας. Ο καλός κρετίνος όλα τα λερώνει…..


Του  Νίκου Μουρατίδη

Περνάς την μία ημέρα και θαυμάζεις ένα υπέροχο νεοκλασικό, ανακαινισμένο και φρεσκοβαμμένο, και το επόμενο πρωί, είναι κατεστραμμένο από τα σπρέι με τις μπογιές. Σαν να έχουν περάσει από κει, βάνδαλοι με μανία καταστροφής της αισθητικής και του ωραίου. Σαν κάποιοι να έχουν βαλθεί να υποβαθμίσουν την ήδη βεβαρυμμένη αισθητική του περιβάλλοντος που ζούμε. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο: Τοίχους, μάρμαρα, πόρτες, μάντρες, ρολά, σκουπιδοτενεκέδες, αγάλματα, σήματα τροχαίας…… τα πάντα όλα.
Όταν ήμουν μικρός, οι γονείς μου ξέροντας ότι ήμουν καπετάν φασαρίας και με την παρέα μου κάναμε «τέρατα», μας είχαν πει κάποια πράγματα, και κυρίως για τα σήματα της τροχαίας που τα είχαμε βάλει στο μάτι. «Αν πειράξετε τα σήματα», μου είπαν, «θα πάτε φυλακή. Και επειδή στην φυλακή δεν παίρνουν μικρά παιδιά, θα σας κλείσουν στο άσυλο». Βλέπαμε πινακίδα λοιπόν και όπου φύγει- φύγει. Ούτε που την πλησιάζαμε. Τώρα με μεγάλη ευκολία, οι πάντες καταστρέφουν τόσο τις πινακίδες όσο και την σηματοδότηση γενικά. Σε όλη την Ελλάδα, τις μπογιατίζουν με σπρέι, κολλούν αυτοκόλλητα, τις στραβώνουν… και στην Κρήτη τις πυροβολούν!
Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τίποτα άλλο παρά μόνο με την μάστιγα που λέγεται: «σπρέι μπογιάς». Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκουν τόσα χρήματα να αγοράζουν σπρέι για να βρωμίζουν τις πόλεις. Οι γονείς τι λένε σε όλους αυτούς τους πιτσιρικάδες που με τους φίλους τους βανδαλίζουν τα πάντα στο πέρασμα τους;
Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια βρωμιά από τα σπρέι και κανείς να μην δίνει σημασία. Κανείς να μην επιβάλει τιμωρίες και κανείς να μην συλλαμβάνεται.

Εκατοντάδες μαλακισμένα εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταστρέψει με τα σπρέι ότι υπάρχει. Έχουν βρωμίσει τοίχους νεοκλασικών σπιτιών, μνημείων, παγκάκια, πλατείες, γέφυρες, δημόσια ή ιδιόκτητα κτήρια. Η αντιαισθητική αυτή εικόνα εκτεταμένης ρύπανσης συμβαίνει παντού σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς συνεχίζεται υπό την ανοχή όλων. Ουδείς έχει συλληφθεί, ουδείς έχει τιμωρηθεί για φθοράς ξένης δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας, όπως και η αστυνόμευση θα έλεγα ότι είναι μηδαμινή.
Έχω σκεφτεί τα πάντα. Από το απαγορευτούν οι εισαγωγές αυτών των σπρέι, μέχρι όσοι τα αγοράζουν να δείχνουν ταυτότητα, και να φακελώνονται. Να μην πωλούνται σε άτομα ανήλικα και να επιβληθεί ένα πρόστιμο 3.000 ευρώ σε όποιον συλληφθεί να λερώνει με σπρέι. Και να συλλάβουν μερικούς, να αναγκαστούν οι γονείς να πληρώσουν το πρόστιμο και μετά στο σπίτι να τους κάνουν μαύρους στο ξύλο. Να δούμε, θα ξαναβγούν να λερώσουν; Δεν θέλω να κάνω ψυχανάλυση της Ελληνικής οικογένειας, αλλά φυσικά τα πάντα ξεκινούν από εκεί και από την έλλειψη παιδείας βεβαίως.

Να επιβληθεί ένα πρόστιμο 3.000 ευρώ σε όποιον συλληφθεί να λερώνει με σπρέι.


Η κατάσταση στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι απαράδεκτη και αποκρουστική είτε για κάποιον που ζει στην πόλη είτε για κάποιον που την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Παντού αντικρίζει μουντζούρες, συνθήματα, βρισιές και διάφορα άλλα. Όπου σταθεί και όπου πάει. Σχέδια σε τοίχους που σε καμία περίπτωση παραπέμπουν σε κάποιου είδους τέχνη, άλλα μάλλον στην εξωτερίκευση της εσωτερικής ψυχανομαλίας που κρύβει κάποιος και εκτονώνεται στους τοίχους, στα αγάλματα και στις πινακίδες.

Οι Δήμοι με την σύσταση “επιτροπών ποιότητας ζωής” (θα ξεράσω με τις ονομασίες τους) έχουν την εντύπωση ότι έλυσαν το πρόβλημα; Κύριοι δήμαρχοι το πρόβλημα υπάρχει. Εσείς δεν το βλέπετε; Πότε τελευταία φορά συνελήφθη για φθορά ξένης δημόσια ή ιδιωτικής περιουσίας αυτός ή αυτοί οι βρωμιάρηδες που λερώνουν την πόλη μας; Με πόσους μήνες φυλακή τιμωρήθηκαν για τα αίσχη που αντικρίζουμε στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας;


Υπάρχουν κάποιοι που έχουν βαλθεί να υποβαθμίσουν την ήδη βεβαρυμμένη αισθητική του περιβάλλοντος που ζούμε.



Εδώ Πολυτεχνείο…. 


Πότε τελευταία φορά συνελήφθη για φθορά ξένης δημόσια ή ιδιωτικής περιουσίας αυτός ή αυτοί οι βρωμιάρηδες που λερώνουν τις πόλεις μας;



Διαβάστε ακόμα τα αίσχη μας

Φτου σας ρε ξεφτίλες: https://bit.ly/38pO2Hn
Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo
Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ
Ντροπή κύριοι… https://bit.ly/2Ihyj2k
Ντροπή και Αίσχος: https://bit.ly/3ao2xfX
Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2Im77zf
Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/38iYfoR
Ντροπή, έγινε σκουπιδότοπος: https://bit.ly/32L7BZi
Δημόσιοι υπάλληλοι …ντροπή!!! https://bit.ly/3amypBI
Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους: https://bit.ly/3ah0SZI
Πέφτουν σοβάδες στους τουρίστες: https://bit.ly/3cqCF4Y
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.