Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σχόλιο για τον χαιρετισμό για την 25η Μαρτίου του πρωθυπουργού από την Ιωάννα Τσιβάκου


Από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου, κ. Ιωάννα Τσιβάκου:



Στον χθεσινό χαιρετισμό του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός είπε:

«Και από υπήκοοι, πολίτες συγκρότησαν Έθνος. Και ίδρυσαν κράτος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. ....". 

Πράγμα που αποδεικνύει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι οπαδός της θέσης που ισχυρίζεται πως οι Ελληνες δεν αποτελούσαν ως τά τότε έθνος, παρά χριστιανούς ομιλούντες ελληνικά! 

Κατ' αυτούς το έθνος γεννήθηκε μαζί με το κράτος! Όχι ότι αναδείχτηκε μαζί με το κράτος, ή ότι βρήκε στέγη στο ελληνικό κράτος, αλλά ότι συστήθηκε μαζί με το κράτος! Το ότι η επανάσταση άρχισε από την Μολδοβλαχία δείχνει κατ' αυτούς πως οι εκεί Έλληνες (τι τους έκανε άραγε Έλληνες; μόνο η γλώσσα και η θρησκεία;) χριστιανοί αποφάσισαν να υιοθετήσουν τις αρχές της γαλλικής επανάστασης και να ξεσηκωθούν εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προκειμένου να απελευθερώσουν τα αδέλφια τους της σκλαβωμένης Ελλάδας! 

Τι τους έκανε όμως αδέλφια; Προφανώς αγνοεί ο πρωθυπουργός την ιστορία. Γιατί όμως πείθεται από απόψεις που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή και όχι στην ελληνική ιστορία; Συγχωρείται να αγνοεί τι ήταν ο ελληνικός κόσμος πριν από την επανάσταση; 

Μια τέτοια άγνοια μας πείθει ότι δεν φιλοδοξεί να υψωθεί σε ηγέτη του έθνους παρά σε αποτελεσματικό ηγέτη του εθνικού κράτους. Ενός δηλαδή κράτους όπου το έθνος, νοούμενο ως πολιτισμικός φορέας της μακρόχρονης ιστορίας μας, υποτάσσεται στις ορθολογικές λογικές της κρατικής υπόστασης αντί να την μπολιάζει δημιουργικά με ό,τι γόνιμο έχει προσφέρει ο ελληνισμός στην οικουμένη.

ΠΗΓΗ: ιωάννα τσιβάκου
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.