Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1956!!! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ


Το 17χρονο ξανθό παιδί της Καρπασίας, ο "Ερμής" της ΕΟΚΑ, ο σημαιοφόρος μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου σκοτώνεται κατά την αντιβρετανική διαδήλωση που ξέσπασε μετά από το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου με απόφαση της κυβέρνησης Χάρντινγκ.

"Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου επυροβολήθη χθές και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονα του ατυχούς μαθητού. Προτού εκπνεύσει αναφώνησε ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ!".
Αυτά έγραφε ο "Φιλελεύθερος" στις 8 του μήνα, την επόμενη μέρα. Η κηδεία του έγινε πάνδημη και όλα τα μαγαζιά έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους.


Η δολοφονία του νεαρού μαθητή από την βρετανική στρατιωτική αστυνομία που είχε εντολές να ρίχνει στο ψαχνό προκάλεσε γενική εξέγερση σε όλη την Κύπρο. Νέοι διαδηλωτές κατέβαζαν σε
όλο το νησί το μισητό σύμβολο της αποικιοκρατίας: την αγγλική σημαία.
Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να κάνουν εκφορτώσεις στρατιωτικού υλικού.

Ο Πετράκης Γιάλλουρος είχε έρθει με το σχολείο του το προηγούμενο καλοκαίρι του `55 στην Αθήνα εκδρομή και κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Έτσι γνωρίστηκε με την νεαρή μαθήτρια Σούλα Κονσολάκη από την Αλεξάνδρεια με την οποία στη συνέχεια είχε αλληλογραφία. Ήταν ο εφηβικός έρωτας του.


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.