Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

"Συνεχίζονται οι νεο-Οθωμανικές προκλήσεις, ο Τούρκικος Αναθεωρητισμός και Επεκτατισμός..."

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκια αιγαιο
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

Εφημερίδα "Παρόν" της 26.01.20:

Κλιμακώνει την προκλητική τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, αφού πλέον ζητά την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.Όπως μετάδωσε το πρακτορείο Anadoluτην Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σχολίασε πως η Ελλάδα διατηρεί στρατό σε 16 νησιά τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου»!

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, μιλώντας στο Sputnik δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα.Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Όσον αφορά το νέο μέτωπο στο οποίο ενεπλάκει η Τουρκία, δημιουργώντας ένα νέο-περίεργο Τρίγωνο «σχέσεων» Ελλάδας-Τουρκίας-Λιβύης, μετά την απόφαση για «εκεχειρία» που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στην Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε:

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα. Η Άγκυρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία, η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους (…) όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.Εν τω μεταξύ, η «εκεχειρία» στην Λιβύη έσπασε, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αγωνίζονται για την υπερίσχυσή τους, με αποτέλεσμα συν τοις άλλοις να κλείσει για άλλη μια φορά το Διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την απειλή των δυνάμεων του Χαφτάρ ότι θα καταρρίπτονται τα τουρκικά αεροσκάφη που προσγειώνονταν σε αυτό.- Όσον αφορά ΕΜΑΣ (για πολλοστή φορά) : περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο, τον στρατηγό Χαφτάρ, άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, με την Γαλλία προφανώς. Πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Ενίσχυση της Εθνικής και Παλλαϊκής Άμυνας της Χώρας. Προς τους “κρατούντες” : Πριν είναι πολύ αργά: Ενισχύστε το φρόνημα του Λαού μας. Μειώστε τον Εθνομηδενισμό (αφού δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με αυτόν,αφού κι΄ ένα κομμάτι από σας, από την “ελίτ”, είστε Εθνομηδενιστές πατεντάτοι). Προστατέψτε τα σύνορα μιας -κατ΄όνομα- Κυρίαρχης Χώρας που έχει καταστεί εδώ και χρόνια “ξέφραγο αμπέλι”, «οικόπεδο και αποικία»

 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.