Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Περικλής Κοροβέσης: “Χριστούγεννα” ανακατανομής της αφθονίας μέσω των κάδων απορριμάτων

“Είναι αυτά τα Χριστούγεννα μια παγανιστική γιορτή της κατανάλωσης, κάτι σαν “Black Friday” που θα μπορούσαμε να το λέγαμε  ” Happy white days” ; Μήπως δεν έχουν καμμία σχέση με το χριστιανισμό; ” Διερωτάται ο Περικλής Κοροβέσης, αρθρογράφος της “Εφημερίδας των Συντακτών” (φύλλο 21-22 Δεκεμβρίου) . σε άρθρο του με τίτλο “Παγανιστικά Χριστούγεννα ή επιστροφή στις ρίζες;” Παρουσιάζουμε κάποιους από τους προβληματισμούς του, που είναι και δικοί μας:
” Η Αθήνα μαζί με όλες τις χριστιανικές πρωτεύουσες του κόσμου συναγωνίζονται για το ποια θα γιορτάσει λαμπρότερα και με πιο πολλές αγορές την έλευση του Θεανθρώπου. Γιορτινά τραπέζια, ρεβεγιόν, χριστουγεννιάτικα θεάματα και συναυλίες.
“ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ” ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Οι πολυεθνικές, και αυτές στη γιορτή, μας πλημμυρίζουν με προσφορές. Όσο μεγαλύτερη κατανάλωση, τόσο καλύτερη η γιορτή. Τα πλούσια και άφθονα τραπέζια μας γεμίζουν τους κάδους των απορριμμάτων και τους υπερχειλίζουν. Ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας και ανακατανομής της αφθονίας. Και όλοι μας έχουμε δει ανθρώπους να ψάχνουν εκεί την τροφή τους κάτω από τα γιορτινά και χαρούμενα φώτα της Αθήνας, που φέτος μάλιστα δεν επιβάρυναν τον δήμο μας, δηλαδή όλους εμάς.
Ήταν ευγενής χορηγία ευαγών ιδρυμάτων. Και λες εύγε. Ιδού αλληλεγγύη. Προσωπικά είμαι υπέρ των γιορτών. Να διασκεδάσει ο κόσμος, να χαρεί, να γελάσει. Αλλά πού βρίσκεται ο Χριστός; Εκτός από κάτι κιτς φάτνες που είναι για γέλια, δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάτι άλλο.
Και έκανα μια ανίερη σκέψη: Είναι αυτά τα Χριστούγεννα μια παγανιστική γιορτή της κατανάλωσης, κάτι σαν «Βlack Friday», που θα μπορούσαμε να το λέγαμε «Ηappy white days»; Μήπως δεν έχουν καμία σχέση με τον χριστιανισμό;(…)
Ας ακούσουμε τον φανταστικό παπά της φυλακής: «Χριστέ μου, το παράδειγμά σου ακολούθησαν κι άλλοι. Ανέβηκαν τον δικό τους σταυρό σε σκοτεινά μπουντρούμια, με αλυσίδες σε χέρια και πόδια, με βγαλμένα τα νύχια και τα δόντια, κρεμασμένοι ανάποδα από το ταβάνι, μέχρι να ξεψυχήσουν. Όμως κανείς δεν τους θυμάται. Και ήταν δικοί σου μαθητές. Χριστέ μου, φοβάμαι πως σε λίγο θα έχουν ξεχάσει και σένα».
Στο κείμενο που κυκλοφόρησε η ΧΔ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, με τίτλο ” Χριστούγεννα χωρίς Χριστό”, αναγράφονταν και τα ακόλουθα:
“Καὶ φέτος θὰ γιορτάσουμε Χριστούγεννα, ὅπως τὰ γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Θ’ ἀκούσουμε κάλαντα, θὰ ἀνταλλάξουμε τυποποιημένες εύχές, θ’ ἀκούσουμε κηρ΄θγματα γιὰ τοὺς “φτωχοὺς ἀδελφούς” μας, θὰ στολίσουμε φάτνες μὲ ἀγγέλους, μάγους καὶ δῶρα, καὶ πνιγμένοι στὴν ψευτιὰ καὶ στὴ ρουτίνα, θὰ περιμένουμε τὸ ρεβεγιὸν τῆς Πρωτοχρονιᾶς καὶ τὸ τζόγο…”
“ΝΑΙ: Εἴμαστε μιὰ “Χριστιανικὴ κοινωνία” καὶ ὅμως δὲν εἴμαστε σὲ θέση νὰ γιορτάζουμε τὰ Χριστούγεννα μὲ τὸ Χριστό.
Πῶς νὰ γιορτάσουμε τὰ Χριστούγεννα μὲ τὸ Χριστό, ὅταν κλείνουμε τὰ αὐτιά μας στὶς ἀπεγνωσμένες κραυγὲς τοῦ πόνου, τῆς πείνας, τῆς ἀδικίας, τῆς ἐκμετάλλευσης καὶ τῆς καταπίεσης ἑκατομμυρίων ἀδελφῶν μας σὲ ὅλο τὸν κόσμο; ” 

ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%ad%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1/?fbclid=IwAR3eYSGk2DSFVu0NMEPFh0rovAPL6TcZfEzeDhkxljajntYZzeUMd90fNT0
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.