Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ "ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ" (ΝΙΚΑΙΑΣ) ΣΤΙΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944

Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου



ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ "ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ" (ΝΙΚΑΙΑΣ) ΣΤΙΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 - ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ - ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΨΥΧΗΣΕΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ- ΣΑΝ ΖΩΑ ΣΤΑ ΣΤΑΥΛΟ-ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΗΣ "REICHSBAHN" - 1300 ΟΜΗΡΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ "ΡΑΪΧ" - ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ "330" ΑΦΗΣΑΝ - ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ - ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ "ΜΠΙΜΠΛΙΤΣ" - "ΜΑΝΧΑΪΜ " - "ΧΑΝΑΟΥ" & ΣΤΟ "ΑΜΠΑΜΠΑΜ" -

ΠΟΛΛΟΙ - ΑΠ΄ ΟΣΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΣΤΗ "ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ" ΣΑΝ ΣΥΜΠΑΘΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ "ΕΑΜ & ΤΗΣ ΕΠΟΝ" !!!


ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ 330 ΟΜΗΡΩΝ - ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΟ "1965" ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ" - ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ - ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ - ΑΠΟ ΤΟ 1952 - ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΠΡΩΗΝ ΟΜΗΡΟΥΣ..."ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ" -

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ" - ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ "ΝΟΤΙΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ" ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ..."ΑΚΡΙΒΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ "ΣΑΝ ΘΑΥΜΑ" ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ "ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ"

ΑΠΛΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ" - ΕΦΥΓΑΝ ΑΠ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ "ΕΣΒΗΣΑΝ" ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΩΝ "ΕΝΩΣΕΩΝ" ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ "ΒΟΜΒΟΠΛΗΚΤΩΝ" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ - ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ & ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ - ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΕΣ & ΤΑ "ΦΛΟΓΟΒΟΛΑ ΠΟΥ ΠΥΡΠΟΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΣΚΟΝΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ" -

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ & ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ.ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ "ΘΑ" ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ "ΜΕΤΑ" ΤΗΝ...ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ..."ΑΔΙΚΗΜΕΝΗΣ & ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΣΑΣ" ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - 
ΤΩΡΑ - 74 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945 ! - Ο "ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ "ΠΡΟΣΦΟΡΑ" 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ !
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Πτώματα στην Πλατεία Οσίας Ξένης την Ημέρα που διοργανώθηκε μετά την αποχώρηση των Βαρβάρων ¨Πάνδημο Μνημόσυνο¨ για τα θύματα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Επιζώντες Όμηροι από την Κοκκινιά στην Γερμανία διοργανώνουν Μνημόσυνο στο Μάνχαϊμ για τους συντρόφους τους που έχασαν την ζωή τους από τις κακουχίες και την βαναυσότητα των ¨Απελευθερωτών της Ευρώπης¨.


Το χαρακτικό του Τάσσου για το μπλόκο της Κοκκινιάς
Το χαρακτικό του Τάσου για το μπλόκο της Κοκκινιάς

Απελευθερωμένοι από τους -τότε- Συμμάχους Έλληνες Όμηροι παρελαύνουν περήφανοι σε στρατόπεδο του Μάνχαϊμ . 


Μιχάλης Νικολινάκος, Ο κουκουλοφόρος



Μιχάλης Νικολινάκος: Από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στη μαγεία της ζωγραφικής και της μεγάλης οθόνης
Μιχάλης Νικολινάκος, Η σύλληψη του καλλιτέχνη (του Μ.Χ.

 Δυο Αφίσες και χαρακτικά του καλλιτέχνη Κώστα Γουναρόπουλου για το ¨Μπλόκο της Κοκκινιάς¨ , που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά εκείνη την περίοδο. Ας μην ξεχνάμε πως στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής αναπτύχθηκε μια μεγάλη σχολή Ελλήνων χαρακτών , η οποία συνέχισε μεταπολεμικά την δημιουργία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα με σπάνιες η σκόπιμα ξεχασμένες αφηγήσεις , φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό . Οι λεζάντες – το ιστορικό των φωτογραφιών στο τέλος. Σαν σήμερα 17 Αυγούστου , μόλις πριν 69 χρόνια το 1944 , οι Γερμανοί κατακτητές ( το… ¨ορθόν¨ οι… Ναζί ) με Έλληνες συνεργάτες τους προχώρησαν στο δολοφονικό ¨Μπλόκο της Κοκκινιάς¨ ( Νίκαιας ) , όπως και σε πολλές άλλες συνοικίες της - Αδούλωτης Αθήνας- σε αυτόν τον ¨Μαύρο – Αιματηρό Αύγουστο του 44΄ ¨ - ΓΙΑ ΟΛΗ - την Ελλάδα.


Δεκάδες αθώοι άμαχοι εκτελέστηκαν, όπως και ηρωικά αντιστεκόμενοι μαχητές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Στην συνέχεια χιλιάδες άμαχοι και αθώοι πολίτες οδηγήθηκαν στο φρικτό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του ¨Χαϊδαρίου¨ και από εκεί στοιβαγμένοι σαν ζώα σε βαγόνια της “Reichsbahn” , σαν Όμηροι για καταναγκαστικά έργα στην Γερμανία , σε στρατόπεδα της περιοχής του Μάνχαϊμ, του Μπίμπλιτς, του Χανάου και Άμπαμπαμ, όπου από τους περίπου 1300 Ομήρους από την Νίκαια οι 330 άφησαν εκεί τα κόκαλα τους πέρ της  αμέσως προηγούμενης προσπάθειας για την ¨Ενωμένη Ευρώπη¨ πάνω σε γερμανικές αξίες… 

Απόσπασμα από την αφήγηση του πρώην Προέδρου της "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ομήρων στην Γερμανία" και της "Ένωσης Ομήρων Νίκαιας", μακαρίτη πρώην βουλευτή της "Ενώσεως Κέντρου" και αργότερα του ΠΑΣΟΚ, τότε αγωνιστή του ΕΑΜ στην Νίκαια, μακαρίτη Δημήτρη Διαμαντίδη :

Η Μεγάλη Θυσία 

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
¨… Το ρολόι δείχνει 2.30 μ.μ., το πρώτο μέρος του δράματος έχει συντελεσθεί με τα 115 κορμιά που έχουν πέσει κάτω από το γάζωμα των πολυβόλων του κατακτητή με την κραυγή “Ζήτω η Ελλάς” και με μια ατελείωτη φάλαγγα 2.500 Κοκκινιωτών από 15-65 ετών οδηγείται από πάνοπλη συνοδεία προς το Χαϊδάρι για να πάρουν οι μισοί εξ αυτών την μεθεπόμενη 19 Αυγούστου την άγουσα προς Γερμανία, προς το άγνωστο, προς τον θάνατον, τα κρεματόρια.

Οδηγούμεθα υπό αυστηράν συνοδείαν προς Ρουφ και επιβιβαζόμεθα ανά 70 σε κάθε βαγόνι, στοιβαγμένοι δίκην σαρδελών στα ολόκλειστα βαγόνια. Οι φωνές, το κλάμα και οι οδυρμοί των γυναικόπαιδων όλης της Νίκαιας που έχουν μαζευτεί γύρω στο σταθμό δεν συγκινούν τους βαρβάρους Ούννους και σε λίγο, η πόρτα των βαγονιών κλίνει, όπως κλίνει η πλάκα τον νεκρό και το τρένο ξεκινάει αγκομαχώντας… 
Αντίο Κοκκινιά! Αντίο Ελλάδα, αντίο ζωή…Ακολουθούν θυσίες, ξύλο, στέρησης τροφής το “AXT-MAN-AIN BRUT” οκτώ άνθρωποι ένα κιλό ψωμί. Καταναγκαστική εργασία 17 ωρών ημερησίως, ασθένειες, θάνατος…

Και όμως, οι Όμηροι δεν λύγισαν, υπομένουν, δέ- χονται όλας τας θυσίας, βέβαιοι ότι εις το τέρμα τους περιμένει η Νίκη, η Τιμή, η Ελλάδα μας! Τι κι αν καθημερινώς πεθαίνουν πέντε και δέκα. Τι κι αν τα χωράφια που είναι δίπλα από τα νεκροταφεία του Άμπαμπαμ, της Χανάου, του Μπίμπλις έχουν γεμίσει.

Είναι προτιμότερος ο δρόμος της τιμής και καθήκοντος…¨ Συγκεντρωμένοι τώρα όλοι οι Έλληνες στο στρατόπεδο του Μάνχαϊμ, ελεύθεροι σαν σε όνειρο, κάνουμε τον απολογισμό των θυσιών: Το προσκλητήριον δείχνει ότι εκ των 1.200 απαχθέντων, παρόντες είναι 865. Απόντες συνέπεια κακουχιών, εκτελέσεων 335, το μεγαλύτερον δε μέρος αυτών σε ένα χωράφι του Άμπαμπαχ δίπλα στο τούνελ όπου εργάζονταν 1.000 μέτρα υπό την γη, γυμνοί και νηστικοί οι Όμηροι.

Αυτός είναι ο τραγικός επίλογος ενός δράματος που άρχισε το πρωινό εκείνο της 17ης Αυγούστου 1944 για να τελειώσει με την συντριβήν ενός μανιακού στις 8 του Μάη του 1945. Αυτός είναι ο απολογισμός της Μεγάλης Θυσίας των Ομήρων Νίκαιας εις την οποίαν πρέπει να προστεθούν έτεροι 50 περίπου θανόντες μόλις επανεπατρίσθησαν, 22 ανάπηροι και 4 τρελοί, οι οποίοι ακόμα ευρίσκονται εις το Δρομοκαΐτειον, ευθύς ως επανήλθον εις την Ελλάδα μας…¨

Όλη η αφήγηση – ντοκουμέντο , εδώ : http://webcache.googleusercontent.com/search…

ΕΔΩ ο Δημήτρης Διαμαντίδης για την συμβολή της Κοκκινιάς – Νίκαιας στην Εθνική Αντίσταση : 



Επίσης, για τους Έλληνες Ομήρους στην Γερμανία ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ¨ - , απλά οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία τους ¨έσβησαν¨ με την σταδιακή αποχώρηση από την ζωή όλων των επιζώντων … , αναζήτησε και διάβασε επίσης :

Αποστολή στο Μπίμπλις : 
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Το οδοιπορικό της τελευταίας αποστολής Ελλήνων αντιστασιακών από την Ελλάδα στη χιτλερική Γερμανία τον Αύγουστο του 1944 
ISBN: 9789608402560 : Συγγραφέας: Μιχαήλ Α. Βασιλείου Εκδότης: Το Ποντίκι

Περίληψη : 
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Τον Αύγουστο του '44, λίγο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα μας, οι Γερμανοί έστειλαν τους τελευταίους Έλληνες κρατούμενους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Γερμανία. Ένα μέρος της αποστολής κατέληξε και στο μικρό, άγνωστο τότε, Μπίμπλις της επαρχίας του Μπάντεν, δίπλα στον ποταμό Ρήνο. Προορισμός: καταναγκαστικά έργα κάτω από την επίβλεψη της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΟΤ, στις οχυρώσεις της γραμμής Ζίγκφριντ της περιοχής Μάιντς, Οππενχάιμ, Γκερτσχάιμ , όπου από την εποχή των Ρωμαίων υπήρχαν οχυρωματικά έργα.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ :

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ-((6))ΑΦΗΓΗΣΗ-((7))ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ 

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ-(2)-ΑΥΓΟΥΣΤΕ 


Σε διώξαν απ' την Κοκκινιά 

Το μπλόκο (1964)- Άδωνι Κύρου



Πρεμιέρα της επανέκδοσης της ταινίας "Μπλόκο" : 
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Απόσπασμα της ομιλίας του ηθοποιού κ. Κώστα Καζάκου, την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011 στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς κατά την πρεμιέρα της επανέκδοσής της ταινίας του συγγραφέα και αγωνιστή του ΕΑΜ Άδωνι Κύρου "ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ". Ο Κύρου θεωρούσε αυτήν την αντίσταση διαχρονικό καθήκον. Η ταινία που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1965), προβλήθηκε και στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών (1966).


Της Κοκκινιάς η μάντρα 

Και ένα παλαιότερο ( 1934 ) από την ¨Προσφυγομάνα¨ Κοκκινιά που ίσως επίσης ταιριάζει :

Καναροπούλου-Μια χήρα από την Κοκκινιά 

Δρόμος - Κοκκινιά ( τραγούδι, Σοφία Εμφιετζή ) 

Βασίλης Τσιτσάνης - Σε διώξαν απ' την Κοκκινιά 

Λεζάντες φωτογραφιών :

1η φωτογραφία : Πτώματα στην Πλατεία Οσίας Ξένης την Ημέρα που διοργανώθηκε μετά την αποχώρηση των Βαρβάρων ¨Πάνδημο Μνημόσυνο¨ για τα θύματα.

2η φωτογραφία : Επιζώντες Όμηροι από την Κοκκινιά στην Γερμανία διοργανώνουν Μνημόσυνο στο Μάνχαϊμ για τους συντρόφους τους που έχασαν την ζωή τους από τις κακουχίες και την βαναυσότητα των ¨Απελευθερωτών της Ευρώπης¨.

3η φωτογραφία : Απελευθερωμένοι από τους -τότε- Συμμάχους Έλληνες Όμηροι παρελαύνουν περήφανοι σε στρατόπεδο του Μάνχαϊμ . 
4η - 5η φωτογραφία : δύο Αφίσες & χαρακτικά του καλλιτέχνη Κώστα Γουναρόπουλου για το ¨Μπλόκο της Κοκκινιάς¨ , που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά εκείνη την περίοδο . Ας μην ξεχνάμε πως στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής αναπτύχθηκε μια μεγάλη σχολή Ελλήνων χαρακτών , η οποία συνέχισε μεταπολεμικά την δημιουργία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

5η φωτογραφία : Το Πάνδημο Λαϊκό Μνημόσυνο μπροστά από την Εκκλησία της Οσίας Ξένης , αμέσως μετά την σφαγή και την μαζική σύλληψη Ομήρων-Σκλάβων. Θεωρούμε αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι ο λαός , παρά την σφαγή και την τρομοκρατία των κατοχικών δυνάμεων και των Ελλήνων συνεργατών τους - δεν τρόμαξε , δεν υποχώρησε , αλλά τίμησε αμέσως μετά , όπως άξιζε , τους νεκρούς του σαν Μάρτυρες και Ήρωες . Το ίδιο έγινε ( Πάνδημα Μνημόσυνα κάτω από την μύτη και την απειλή των εχθρών ) και μετά τις μάχες της οδού Μπιζανίου ( στην Καλλιθέα -Αθηνών ) και στο ¨Κάστρο του Υμηττού ¨ , όπου το πολύ 20 Επονίτες , ηλικίας 16 έως 24 σάρων ετών , έδωσαν πολύωρες μάχες , πέφτοντας μέχρι ενός τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο , με υπέρμετρες & υπέρ - εξοπλισμένες σιδερόφραχτες μεραρχίες των "S/S" και ντόπιων συνεργατών τους.





Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.