Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Οι εκλογές αυτές διαφέρουν

Οι εκλογές αυτές διαφέρουν


Γράφει ο Βασίλειος Ρήγας

διεθνολόγος

Κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα προϋποθέτει έναν μικρο εμφύλιο. Τα καφενεία, κατάμεστα, η τηλεόραση να παίζει το εκάστοτε φιλικώς διακείμενο προς τον καφενειαρχη δημοσιοκαφρικο ντελίριο, Ύβρεις, Κολλαλειες ειρωνείες και σεξουαλικά υπονοούμενα ιονίζουν την ατμοσφαίρα όλα σχηματισμένα απο κιτρινισμένα μουστάκια χορηγία κάποιας καπνοβιομηχανίας.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Έτσι ζυμώνονται οι ιδεολογίες. Σταθερή παράδοση. Γίνεται να μη σπάσουμε αυγά το Πάσχα;

Όμως σε αυτές τις εκλογές τηρείται σιγή Ιχθύος. Τα τηλεοπτικά πανελς γέμισαν υποψηφίους, ‘’ειδικους’’, δημοσιογράφους, τεχνοκράτες, ανθυποκομμισαριους ‘’του λαού’’ και λοιπά όργανά μιας αόρατης καγκελαρίας που ορίζουν τον δημόσιο διάλογο με όρους μπουρμπουλήθρας. Εκπρόσωποι τύπου καρμπόν καρτούν που μόνο αν χαμηλώσεις την ένταση στο 0 καταλαβαίνεις τι λένε

Η πικρή αλήθεια είναι οτι το εκλογικό σώμα δεν έχει πλέον ούτε το δικαίωμα στην ψευδαίσθηση της επιλογής ανάμεσα σε εσφαλμένα διλήμματα. Οι προτάσεις εξουσίας διαφέρουν στη γραμματοσειρά. Αν εξαιρέσει κάνεις το επικό ξεκατίνιασμα των επί κεφαλής Συριζα/ ΝΔ, δεν υπήρξε σύγκρουση. Αν μπορεί κανείς να θεωρήσει πολιτική σύγκρουση την ανταλλαγή λιβέλων, συκοφαντιών και άκοσμου ξεμπροστιάσματος της πολίτικης σήψης. Ένας αγώνας που νικάει αυτός που θα φτασει στον πατο πρώτος.

Εσύ ποιον θα ψηφίσεις; Τον σκαφατο Τσιπρα η την μεσοτοιχία Μητσοτάκη/ Χριστοφορακου. Ωραιο το κοστούμι σας, γραβάτα να βάλουμε αυτή τη φορά;

Δέκα χρόνια το μυαλό του Ελληνα ισοπεδώθηκε απο την τραπεζορητορεια. Ιδέες αντικαταστάθηκαν απο το PSI τα Spreads τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος τις ευχολογιες για την επομενη αξιολογηση την επομενη δοση και τους τεχνικούς αστερίσκους των μνημονίων. Ο διάβολος δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά που να δεις το τέρας οταν αρχίζεις να του μοιάζεις; Υπαρχουν αραγε τερατα με αρωματισμενους αυχενες και χαμογελαστο συγκαταβατικο πρωσοπο;

Μπα το καλο μας θα θελουν


Δέκα χρονιά κράτησε ο οργασμός του μέτριου γραφειοκράτη. Μια μονοκοντυλιά να διαγράψει τον ιδρώτα, τον κάματο και την αγωνιά ενος λαού.
Μάλλον δεν ειμαστε βιωσιμοι, μαλλον παραγουμε κατω απο τις αναγκες τους και ζουμε πανω απο τις δυνατοτητες μας.
Να παίξει στην επανάληψη δέκα χρόνια κάθε μέρα να αποτυπωθεί, να χτιστεί η συνενοχή.
Οι οδηγίες χρήσης είναι απλές. Σε κάθε πραγματική ερώτηση αποπροσανατολίζουμε το κοινό.

Γιατί δουλεύω και δεν έχω να ζήσω / Να βγουμε στις αγορες
Γιατί το κράτος με ληστεύει?/ Να ανακεφαλαιωποιηθουν πρωτα οι τραπεζες
Γιατι οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι μειοδοτούν σε εθνικά ζητήματα ασφάλειας?/ το Χρηματιστήριο έκλεισε δυο μονάδες πάνω.

Γιατί αποφασίστηκε μετά το πρώτο αποτυχημένο οικονομικό ‘’εξορθολογισμό’’ να ταπεινωθεί διεθνώς ενός λαός? Να διασυρθεί ηθικά? Να μεταμορφωθεί στον απόλυτο αποδιοπομπαίο τράγο να σηκώσει τις αμαρτίες άλλων? Μια εξύφανση διεθνούς προφιλ που κόστισε δισσεκατομυρια σε ανθελληνική προπαγάνδα με ρατσιστικές πια προεκτάσεις. Με τα μισά των μισων απο αυτα, ίσως είχαμε μια ελπίδα να ανακμψης και οχι εν ψυχρω εκτελεση./ Τι λετε κυριε μας αναβαθμισαν τα μουντις. Τι ευλογια

Τι ευλογιά τώρα που βγήκαμε απο τον κύκλωνα. Αλήθεια νιώθει ευλογημένος κάνεις όταν μπροστά στον εργοδότη κομπάζει τα μεταπτυχιακά και τις γλωσσομάθειες του και εκείνος τον ρωτά για προϋπηρεσία στο φρεντο εσπρεσσο, το δισκο, τα φυλλαδια, και την τηλεπωληση.

Τι ευλογιά να διστάζεις να πεις οτι είσαι ελληνας στο εξωτερικό, το μυαλό σου αρχίζει να φτιάχνει σενάρια απολογιας οπως ο τζογαδορος συγγενής τις γιορτες, μόνο που δεν έπαιξες. Δεν ειναι συνάδελφοι σου αυτοι για λιγες στιγμες, ειναι η ιερα εξεταση και ψαχνει για μαγισες.

Δέκα μονάδες κάτω η ανεργία, μονάδες που κρύβονται στην ξενιτιά τη λάντζα και τα κοντεινερ των νησιων που δεν πατάμε πια.

Μια δεκαετία ο ελληνας έβαλε πλάτη για να σταθεί ξυπόλητος στο λιοπύρι της εβδόμης ιουλιου μπροστά σε φανέλες. Ο δημόσιος διάλογος παίρνει σάρκα στον άξονα του ποδοσφαιρικού φυλετισμού, του χουλιγκανισμού και της ιδεοληπτικής πρέζας. Δεν μιλάμε για πραγματικότητες αλλά για ενισχυμένες σαδιστικές φαντασιώσεις αντιποίνων. Σαν ενα παιδι που κακοποιηθηκε βαναυσα και με τη σειρα του κακοποιει αλλα υποκειμενα.

Να τιμωρήσουμε τον Τσιπρα για ότι ευτυχως(;) δεν έκανε
Να τιμωρήσουμε τον Μητσοτάκη επειδή η ΝΔ πάτησε γκάζι πριν βρούμε τοίχο.
Καλά όλα αυτά αλλα καλύτερα πρώτα να φυλακίσουμε την καθαρίστρια αφού ήταν του δημοτικού, να συλλάβουμε την γιαγιά με τα τερλίκια αφού δεν ειχε άδεια, να εκπαραθυρώσουμε την αρμένισα αφού περιέθαλπε παράνομα. Μοναδικό κρίμα το 48ωρο που στέρησαν απο την Μύκονο τις χρυσές μπριζόλες του Νουσρετ.

Ένας λαός που συνήθισε να αυτοκαννιβαλιζεται τι να κάνει παραπάνω από το να συναγελαστεί στις θύρες ? Η θα φάμε τις σάρκες μας η θα μουγκρίσουμε πολιτικά συνθήματα σε οπαδικους ρυθμούς . Όση διάφορα έχει αν θα πάρει ο ολυμπιακός η ο Παοκ το πρωτάθλημα τόση σημασία έχει η αυριανή κυβέρνηση. Δυστυχώς για πολλούς από εμάς αυτή η διαφορά είναι αρκετή.

Αυτές οι εκλογές διαφέρουν. Δεν εκ-λεγεις. Καν.





Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.