Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Σε ατζέντα Άγκυρας

του Μανώλη Μηλιαράκη

Στο προηγούμενο, 30-5-2019, φύλλο της «Χ», υπήρχε ο ισχυρισμός ότι « Ο εχθρός του εχθρού μου δεν είναι πάντα φίλος μου». Λίγες μέρες μετά, στις 7-6-2019, η εφημερίδα «Καθημερινή», που δεν έχει καμιά σχέση με αντιαμερικανισμό, αποκάλυψε «Χάρτη της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον οποίο απεικονίζονται η υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία», χωρίς να παρουσιάζει και τις αντίστοιχες ελληνικές και κυπριακές θέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», τους χάρτες αυτούς «παρουσίασε κατά την περίοδο 2015-2017 ο Αμος Χοκστάιν, τότε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χοκστάιν αποκάλυψε στην ιστοσελίδα mcclatchydc.com, ότι ο χάρτης, ο οποίος περιελάμβανε το σενάριο ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία παρουσιάστηκε στον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ 2015 και 2017 και περιλαμβανόταν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

 Όπως αναφέρει, τον χάρτη έχουν στην κατοχή τους οι Λιβανέζοι, οι Ισραηλινοί αλλά και οι Κύπριοι…

Ο συγκεκριμένος χάρτης ήταν ένα σχέδιο επίλυσης των μεσανατολικών διαφορών αλλά και του Κυπριακού, καθώς απεικονίζει και έναν μελλοντικό αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Κύπρο και από εκεί, απέναντι, στην Τουρκία. Είναι σαφές, κατέληγε το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ότι η Ουάσιγκτον έβλεπε την ενέργεια ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τη δημιουργία στην Ανατ. Μεσόγειο ενός ενεργειακού κόμβου απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο».

Πάγια η πολιτική των Η.Π.Α.


Είναι φανερό ότι οι Η.Π.Α., προκειμένου να απεξαρτήσουν την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, για να είναι έτσι πάντα εξαρτημένη από αυτές και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ισραήλ, «δώριζαν» στην Τουρκία όλα όσα, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο, διεκδικεί σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αρκεί η Άγκυρα να ομαλοποιούσε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να συναινούσε την επίλυση του Κυπριακού. Μη ξεχνάμε επίσης ότι και το 2004 οι Η.Π.Α. μαζί με την Αγγλία είχαν προσφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ΥΠΕΞ των Η.Π.Α., το Σχέδιο Ανάν στην Τουρκία ως αντάλλαγμα των διευκολύνσεών της, για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Αμερικής στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Αυτά το 2004 και το 2015. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην ουσία τους, ως προς την πολιτική των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή μας και σήμερα. Αντίθετα μάλιστα, έχουν γίνει πολύ πιο δυσοίωνα. Η σταθεροποίηση των θέσεων της Ρωσίας στην Συρία, με τις Η.Π.Α. να έχουν αποτύχει στο στόχο που είχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, υποχρεώνει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική να αντιστέκεται και  να έχει προτεραιότητά της την, πάση θυσία, αποτροπή κάθε περαιτέρω επέκτασης της ρώσικης επιρροής στα «ΝΑΤΟϊκά χωράφια». Για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι Η.Π.Α. πιέζουν και απειλούν την Τουρκία για τους S-400. Μέχρι που όμως μπορούν να φθάσουν οι απειλές αυτές; Σε καμιά περίπτωση σε οριστική και μάλιστα βίαιη ρήξη, που θα σήμαινε ένα ανέλπιστο δώρο των Η.Π.Α. προς τη Ρωσία, αφού έτσι θα εξωθείτο η Τουρκία να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν.!

Με τα δεδομένα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σημερινό «πόλεμο» Η.Π.Α.-Τουρκίας, ως μια σκηνή ενός σκληρού παζαριού με αντικείμενο, από τη μια μεριά τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων των Η.Π.Α. στην Περιοχή και από την άλλη την στήριξή της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τη Θράκη, με τουρκικές επιδιώξεις τον πλήρη έλεγχο της Μεγαλονήσου, την συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου και την «κυπροποίηση» της Θράκης. Το παζάρι αυτό θα συνεχιστεί και οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας και Κύπρου θα ενταθούν, μέχρι πού όμως; Δύσκολη η απάντηση. Μάλλον ως δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι Η.Π.Α. έχουν κάθε λόγο να θέλουν να αποτρέψουν μια πολεμική σύρραξη μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, γεγονός που «θα άνοιγε πόρτες και περάσματα» στη Ρωσία για να κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην Ανατ. Μεσόγειο.

Επιδιώκουν όμως την με κάθε θυσία, (όχι δική τους θυσία) «ειρηνική» επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ανέχονται, αν δεν ενθαρρύνουν, τις προκλήσεις της Άγκυρας, μέχρι και του σημείου ενός σύντομου» θερμού επεισοδίου, με κυρίαρχο στόχο να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την ατζέντα που θα επιβάλει η Τουρκία!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ε.Ε., που πέραν των φραστικών καταγγελιών της Τουρκίας, την αφήνει ανενόχλητη, να παραβιάζει έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους  κράτους, της Κύπρου, μέλους της Ε.Ε.! Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί οδοδείκτη για Η.Π.Α., Τουρκία και Σία.! Ο μη γένοιτο!
Πρωτοσέλιδο άρθρο φύλλου 1035 της 13.6.2019 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.