Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Επίτροπος Ε.Ε. Χαν: Αλλαγή συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας !!!

Επίτροπος Ε.Ε. Χαν: Αλλαγή συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας !!!
  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 
Μετά την «Συμφωνία των Πρεσπών» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς μας ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ότι πριν φύγει για καλοκαιρινές διακοπές, θα λύσει και τις διμερείς εκκρεμότητες με την Αλβανία!! Άγνοια κινδύνου; Διατεταγμένη υπηρεσία;;
Θυμίζουμε, κάποια από το πλήθος των εκκρεμοτήτων:
  1. Ελληνική Αλβανική Εθνική Μειονότητα, αναγνωρισμένη από το Αλβανικό Σύνταγμα. Καταπάτηση Περιουσιακών στοιχείων της στην επαρχία Χειμάρας και αλλού.
  2. Νεκροταφεία και οστά διάσπαρτα σε πολλά σημεία Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών, πεσόντων στο «Αλβανικό Έπος» κατά της Ιταλικής Φασιστικής εισβολής
  3. ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας, η οποία είχε εγκριθεί και από την Αλβανική πλευρά και αργότερα.. ξε-εγκρίθηκε…
  4. Το «εμπόλεμο», η λήξη του οποίου δεν έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.
Στις 11/7, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια στο Λονδίνο, ο Επίτροπος κ. Χαν υπεύθυνος για την διεύρυνση της Ε.Ε., είπε μεταξύ άλλων, πως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα γίνει και αναδιάρθρωση των συνόρων!!

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες. Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωση αυτή έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα.
Μετά, ήλθαν οι «διορθωτικές»: Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να διευκρινίσει τις σχετικές με το θέμα δηλώσεις.
Όπως ανέφερε, ο επίτροπος -υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ-, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνο-αλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, το μέγιστο επιτρεπτό με βάση τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια να κηρυχθεί ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.
Από την πλευρά της, η ΝΔ, γνωρίζοντας τον τρόπο «λειτουργίας» του κ. Κοτζιά, καλεί τους «κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση», καθώς «αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό». ενώ καλεί τον επίτροπο Χαν να «συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».
Εγώ από την πλευρά μου θα προσθέσω: «Τι εννοεί ο ποιητής;» Ποια ΑΛΛΑΓΗ ελληνο-αλβανικών συνόρων ονειρεύεται (αυτός και τα αφεντικά του;)


 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.