Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τουρκικές φιλοδοξίες στους εξοπλισμούς

Όταν, το 2002, ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία έφτανε μόλις στο 18%. Σήμερα, όπως διατείνονται οι Τούρκοι, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 70%, ενώ ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι το 2023, έτος που θα εορταστούν τα 100 χρόνια της «Τουρκικής Δημοκρατίας», η Τουρκία θα καλύπτει από μόνη της τις αυξημένες στρατιωτικές της ανάγκες. Παράλληλα, μέχρι τότε, η Τουρκία, ως «αξιοσέβαστη» περιφερειακή δύναμη, θα επιδιώξει να συγκαταλέγεται στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων χωρών εξαγωγής οπλικών συστημάτων – από σφαίρες μέχρι αεροπλάνα. Το 2016 οι εξαγωγές της Τουρκίας σε οπλικά συστήματα έφτασαν ήδη στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και αν θέλει να πετύχει το στόχο της πρέπει μέσα στην ερχόμενη επταετία να τις τριπλασιάσει.
Την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου, για κάποιους και υπεραισιόδοξου, σχεδίου θα το αναλάβουν οι τουρκικές εταιρείες Aselsan, Turkish Aerospace (TAI) και Roketsan και οι θυγατρικές τους σε συνεργασία με ξένες εταιρείες (π.χ. η γερμανική Rheinmetall AG). Βασική παράμετρος στην επιθετική εξοπλιστική πολιτική της Τουρκίας είναι ότι είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή συμπαραγωγής με άλλες χώρες, όμως εντός της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την εισαγωγή (π.χ. από Γερμανία), αλλά και την εξαγωγή τεχνογνωσίας και μάλιστα χωρίς πολιτικούς περιορισμούς. Στις χώρες που ενδιαφέρονται για τουρκικά οπλικά συστήματα περιλαμβάνονται κυρίως το Πακιστάν, διάφορες αφρικανικές χώρες αλλά και …. οι ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση, που ασφαλώς γνωρίζει πολύ περισσότερα για τα τουρκικά εξοπλιστικά σχέδια, τι να σκέπτεται άραγε για όλα αυτά ; Γιατί, αποτρεπτικές πράξεις μάλλον δύσκολα να υπάρξουν, καθότι το πνεύμα κατευνασμού της Τουρκίας είναι ακόμη κυρίαρχο, καθώς οι «προοδευτικές» ιδεοληψίες για την επικείμενη «συναδελφοσύνη των δύο γειτονικών λαών» είναι, πάραυτα, ακόμα πλειοψηφικές στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/207502
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.