Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Τζίμης Πανούσης † Έφυγε από την ζωή «Κάγκελα έπεσαν παντού»

φώτο ο π. Ευδόκιμος κι ο Τζίμης Πανούσης τα 
λένε πάνω από ένα τάμπλετ που κοιτάνε και οι δύο...
περισσότερα βλ. παρακάτω.

Καλό Ταξίδι ποιητή της αντίστασης και του χιούμορ
Κάγκελα έπεσαν κι ήταν τα τελευταία σου.
Καλό ταξίδι στην Ελευθερία του Ουρανού 
κι ας μην πίστευες σε αυτήν † Το Λαμπατέρ 
της ψυχής σου ας βρει ανάπαυση. Σοφία Ντρέκου



«Τίποτα δεν κερδίζεις ή τίποτα δεν χάνεις. 
Μια πάλη γίνεται. Την αθανασία µόνο 
έχω κερδίσει µε τα παιδιά µου. 
Αυτό είναι µια ανακούφιση, γιατί η προσμονή 
του θανάτου είναι αυτό που µε απασχολεί, 
αλλά πάντα µε χιούμορ.» Τζίμης Πανούσης

Ο Τζίμης Πανούσης (12 Φεβρουαρίου 1954 - 13 Ιανουαρίου 2018) ήταν Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός, γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του και είχε πολλές δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που είχε βάλει στο... στόχαστρο του.

Ο 64χρονος Τζίμης Πανούσης υπέστη σήμερα (13 Ιανουαρίου 2018) νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου καρδιακό επεισόδιο και λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του, αλλά δεν ανταποκρινόταν. Και λίγη ώρα μετά έχασε την μάχη.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής, και «κατέρρευσε»στην σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης του στο «Κύτταρο Live Club». Τότε είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Συγκινητικά ήταν όσα εκτυλίχθηκαν στο μαγαζί, την ώρα που ο Τζιμης Πανούσης μεταφέρονταν με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος στο φορείο, ενώ ο κόσμος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να τον χειροκροτεί, μέχρι να βγει έξω.

O Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς -τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή- στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Είχε έναν γιο και μία κόρη.


Η διαδρομή του

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς - τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή - στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μουσικά δηλώνει αυτοδίδακτος και παίζει λίγο απ' όλα. Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα "Χαρούμενη Κουδουνίστρα" όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες από τον Τζίμη Πανούση (φωνή, στίχοι, μουσική) και τους Σπύρο Πάζιο (κιθάρα, synthesizer, έγχορδα), Γιάννη Δρόλαπα (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλη Βέκιο (τύμπανα) και Δημήτρη Δασκαλοθανάση (μπάσο). Στη συνέχεια προστέθηκε και ο Van Svarnas (σαξόφωνο).


Η πρώτη τους εμφάνιση σε κοινό έγινε το 1980 στο "Skylab" στην Πλάκα, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είναι ο δίσκος Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε από την MINOS-EMI το 1982. Νωρίτερα (το 1980) είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα, το "Disco Tsoutsouni". Την άνοιξη του 2015 οι Μουσικές Ταξιαρχίες επανενώθηκανγια μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο μετά από 30 χρόνια απουσίας.

Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο. Έχει μια δεκαπεντάχρονη ιστορία σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης, ΣΚΑΪ 100.3FM, City FM 99.5. Η τηλεοπτική εκπομπή του Κορίτσια ο Τζίμης που επρόκειτο να μεταδοθεί από την τότε ΕΤ2 το 1995 τελικά «κόπηκε», ωστόσο στιγμιότυπά της έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεών του.

Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του Πανούση, κυρίως βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές.

Το 1996 κυκλοφόρησε το Υγιεινή Διαστροφή (Opera), για τα 20 χρόνια της παρουσίας του, που συμπεριλαμβάνει την έκδοση σε CD του Disco Tsoutsouni και περιέχει το σύνολο των στίχων των τραγουδιών του μέχρι τότε καθώς και συνεντεύξεις, γκάλοπ κ.α.

Το 2011 παρουσίαζε καθημερινή ημίωρη ραδιοφωνική εκπομπή σατιρίζοντας πολιτικά γεγονότα με τον τίτλο "Δούρειος ήχος", με εναρκτήρια ατάκα "Αμερικανοτσολιάδες, ελβετόψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι επαγγελματίες ήλθεν η ώραν σας" - "Αβάντι πόμολο !" (με μουσική υπόκρουση το "Αβάντι Πόπολο").

Ο Τζίμης Πανούσης και ο π. Ευδόκιμος συζητούν τα της ζωής…

Και η κλασική πλέον οικογενειακή φωτογραφία: 
ο Ευδόκιμος με την αδελφότητα της Μονής 
και ο Τζίμης με την κορούλα του Φωτεινή.

Είναι γνωστό πως ο Τζίμης Πανούσης, που έχει σπίτι στις Μένητες, έχει μακρά προσωπική σχέση με τον πατέρα Ευδόκιμο. Η απόσταση μικρή Μένητες-Φάλικα. Και η απόσταση αυτή έγινε μικρότερη από την προσωπικότητα του Ευδόκιμου, που πάντα ανοικτός προς όλους δεν κοιτά τις συμβάσεις, αλλά την ουσία των πραγμάτων. Ίσως γι' αυτό ο «αιρετικός» καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης απόκτησε μέσω του Ευδόκιμου μια σταθερή αναφορά με την ορθόδοξη παράδοση.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο πως την Δεύτερα του Πάσχα, ο Τζίμης, βρέθηκε στο μοναστήρι με την οικογένεια του, συνέφαγε με τον γέροντα και συζήτησαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα της ζωής.

Φίλος αναγνώστης που βρέθηκε μαζί τους μας έστειλε δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συνάντηση τους και τα δημοσιεύουμε ως μια ακόμα απόδειξη της μοναδικής προσωπικότητας του Ευδόκιμου που θέλγει όλους όσους τον γνωρίζουν. Ακόμα και τους «αιρετικούς» καλλιτέχνες…

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ και wikipedia.org
«Εν Άνδρω» 03 Μαΐου 2016
Φωτογραφίες: www.google.gr 
Βίντεο: www.YouTube
Επιμέλεια, πηγή: www.sophia-ntrekou.gr

Φασπίντερ και ξερό ψωμί - 1986
Στίχοι: Μουσική: Τζίμης Πανούσης

Τρίζουν τα κόκαλα του Μακρυγιάννη
του Μπαρμπαγιάννη του Κανατά
κάτι ξενέρωτοι Αμερικάνοι
κάτι ροκάδες του κερατά....

Πόσο θ’ αντέξουνε ο Μάρκος κι ο Τσιτσάνης
δεν έχουν κάνει ούτε ένα videoclip
σαν τα κοράκια σου χιμάνε όταν πεθάνεις
οι κομπανίες με τους πράκτορες της Κ.Υ.Π...


Κάγκελα παντού - 1986
Στίχοι-Μουσική: Τζίμης Πανούσης

Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού
και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού
Βούλγαροι, Βούλγαροι, χανούμισσες βαζέλες
όλο το έθνος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες
Είμαστε η αδικημένη γενιά του εξήντα
δίχως κατοχή και πείνα χωρίς ρετσίνα...


Έλληνας Νεοέλληνας - 1993 
Στίχοι: Μουσική: Τζίμης Πανούσης 

Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Ποταμιά...



Θα σου πάρω λαμπατέρ - 1985 
Στίχοι, Μουσική: Τζίμης Πανούσης

Με την πρώτη ευκαιρία
θα σου πάρω λαμπατέρ
Για να μην κλαις που 'χουν
οι φίλες σου κι εσύ δεν έχεις...


Fedon-Panos Christodoulakis: Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αναμφισβήτητα ταλαντούχος. Κι αποδόμησε την Αριστερίλα εξ Αριστερών σε εποχή που η ιερή Αγελάδα του Προοδευτισμού ήταν απόλυτα στο απυρόβλητο και το αριστερό καλλιτεχνικό κατεστημένο, βλέπε Νταλαριστάν, στις δόξες του με τρελλό παντελόνιασμα παράδων απ' τον κρατικό κορβανά. Ο Πανούσης του 'ριξε στα αυτιά, γκρεμίζοντας τον μεταπολιτευτικό μύθο, πέραν των όποιων εμμονών και κολλημάτων του.

Θεός σχωρέστον.

«Αντίο Τζιμάκο» 13 Ιαν 2018







ΠΗΓΗ: http://www.sophia-ntrekou.gr/2018/01/tzimispanusis.html
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.