Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Lothar König: O αντιφασίστας πάστορας που συνελήφθη στη Λειψία

Ένας από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Λειψία μεταξύ μπάτσων και αντιφασιστών που θέλησαν να αποτρέψουν και τελικά κατάφεραν πορεία νεοναζί και ακροδεξιών οργανώσεων, ήταν και ο πάστορας Lothar König, τον οποίο αν κάποια στιγμή συναντήσεις στον δρόμο, θα φορά σίγουρα ένα σκουφάκι της St. Pauli. 

Και αυτή δεν είναι η πρώτη σύλληψη του Lothar König από την Jena της Γερμανίας. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε περάσει και πάλι από δίκη στο Βερολίνο με την κατηγορία υποκίνησης της βίας σε μια αντι-ναζιστική διαδήλωση. Τότε, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι αρχές προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να αντισταθούν σε ακροδεξιούς και φασίστες, εάν καταδικαστεί.


Ήταν ακριβώς εκείνη την εποχή, που οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον König, για σοβαρή παραβίαση της ηρεμίας, απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και απόπειρα εξαναγκασμού συμμετοχής σε διαμαρτυρία, η οποία είχε σημειωθεί στην πόλη της Δρέσδης, στις 19 Φεβρουαρίου του 2011. Ο 61χρονος πάστορας σε εκείνη την διαδήλωση, φέρεται -σύμφωνα με όσα είπε ο εισαγγελέας της Δρέσδης, Lorenz Haase στο πρακτορείο, Associated Press, να χρησιμοποίησε ένα φορτηγό εξοπλισμένο με ένα ειδικό μεγάφωνο για να παροτρύνει τους διαδηλωτές, ώστε αυτοί να επιτίθενται στους μπάτσους, ενώ αργότερα προσπάθησε να οδηγήσει ένα όχημα της αστυνομίας έξω από το δρόμο.

Σε τούτη την δίκη μάλιστα, ο αντιναζιστής και αντιφασίστας πάστορας, αντιμετώπισε την πιθανότητα να περάσει αρκετά χρόνια στη φυλακή, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ήταν μέρος μιας ομάδας που προσπάθησαν να εμποδίσουν χιλιάδες νεοναζί να κάνουν πορεία κατά την επέτειο μνήμης των γερμανικών θυμάτων από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


«Αν καταδικαστώ, τότε το μήνυμα θα είναι, μην εμπλακείτε, μείνετε σπίτι» είχε πει τότε κατά την απολογία του, σε μια δίκη που είχε προκαλέσει την οργή των αντιφασιστών σε όλη τη χώρα, με μερικούς μάλιστα να κατηγορούν τις αρχές ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να κυνηγούν διαδηλωτές, αντί να φροντίζουν να πατάξουν τους ναζί και τους φασίστες.

Να σημειωθεί δε, ότι η πολιτική δράση του Λουθηρανού πάστορα ξεκινά από πολύ πίσω, στις ημέρες της Ανατολικής Γερμανίας και του DDR με πορείες και δράσεις ενάντια στο καθεστώς. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο König ξεκίνησε μια αποστολή για τη νεολαία της Jena, μιας πόλης όπου νεοναζί και φασίστες έγιναν περισσότερο ενεργοί κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 90′. Τότε ο συλληφθέντας, προσπαθούσε να βοηθήσει νέους ανθρώπους, μετανάστες και πρόσφυγες που δεχόντουσαν επιθέσεις από φασίστες και νεοναζί, γεγονός που τον κατέστησε αντι-φασιστικό σύμβολο στην πόλη.

«Όποιος έχει μάτια στη Γερμανία, βλέπει τι προσπαθουν να κανουν οι Ναζι. Ωστόσο, πολλοί Γερμανοί προτιμούν να κλείνουν τα μάτια τους, γιατι καλυτερα να μην ξέρουν» λέει ο ίδιος. Σ’ αυτή τη φάση ο συλληφθέντας πάστορας θεωρείται δεδομένο ότι θα βρεθεί και πάλι σε δίκη και με κατηγορίες σαφώς πιο βεβαρημένες με βάσει τα γεγονότα που σημειώθηκαν. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν θα είναι μόνος του και εμείς του εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.


πηγη:https://stpaulithess.wordpress.com/
Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.