Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ''ΕΑΜ'', ΧΩΡΙΣ ''ΛΙΒΑΝΟΥΣ'' ΚΑΙ ''ΒΑΡΚΙΖΕΣ''


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ Εnetpress.gr ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΟΣΗ
Σε πολιτική εκδήλωση της Αριστερής Ανασύνθεσης, που πραγματοποιείται15-16 Απρίλη, στην Αποθήκη 8, στοΛιμάνι Θεσσαλονίκης, μίλησαν τηνΠαρασκευή το βράδυ (15/4) για τηνΑριστερά ο Παν. Λαφαζάνης, ο Παν. Σωτήρης, ο Θέμης Τζίμας και ο Αλ. Αλαβάνος.  
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, έκανε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.  

Την εκτίμηση ότι ''η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονίων,θα πάρει πολύ σκληρά μέτρα για τοασφαλιστικό, το φορολογικό και το ξεπούλημα της χώρας που θα εκτελέσουν τον τόπο και τον ελληνικό λαό'', διατύπωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.
Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι ''πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες'', επισημαίνοντας «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει μέλλον έτσι και αλλιώς, αλλά και δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κανένα πρόβλημα».
Πρόσθεσε δε, ότι ''χρειάζεται πράγματι προσφυγή στις κάλπες, όχι για να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας και να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης''. Αντίθετα, όπως, επισήμανε με έμφαση, ''πρέπει να φύγουν και οι δύο και η Ελλάδα να απαλλαγεί από το μνημονιακό μπλοκ, από όλους τους μνημονιακούς και τα μνημονιακά κόμματα''.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ''ΕΑΜ''    
Εξάλλου, στην ομιλία του ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι:  
''η σημερινή μνημονιακή τάξη πραγμάτων δεν είναι καθόλου μονόδρομος αλλά καταστροφή.  
Αυτήν ώρα για να ανασάνει η Ελλάδα χρειάζεται να δώσουμε μάχη σε τρία αλληλένδετα μέτωπα.  
Ένα μέτωπο εθνικό, για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό ''κατοχή'' και κάτω από τη μπότα μιας φρικτής νεοαποικιακής κηδεμονίας.  
Ένα μέτωπο δημοκρατικό, για μια βαθιά και ουσιαστική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία στον τόπο, ενάντια στην σκληρή ευρω – δικτατορία και μνημονιακή χούντα, τις οποίες βιώνουμε σήμερα.  
Ένα μέτωπο κυρίως κοινωνικό και ταξικό, με την πιο ευρεία έννοια, που θα έχει ανεξαρτησιακό καιδημοκρατικό περιεχόμενο και θα στρέφεται ενάντια στην εγχώρια και ξένη κεφαλαιακή ολιγαρχία, που λεηλατούν τη χώρα και καταληστεύουν το λαό.''  

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, συνέχισε τονίζοντας ότι ''επειδή πρωτίστως οφείλουμε να διεξάγουμε αυτόν τοντριμέτωπο αγώνα, θα υπογράμμιζα ότι, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα και πρώτα απ' όλα ένα νέο σύγχρονο ΕΑΜ, με πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική, τώρα, τηνκοινωνική και ταξική του διάσταση, για μια νέα εθνική και δημοκρατική πορεία. Για τηνανεξαρτησιακήδημοκρατικήπαραγωγική και δίκαιη επανεθεμελίωση και αναγέννηση της χώρας μας με τους εργαζόμενους και το λαό μας πρωταγωνιστές και στην εξουσία.''  
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Παναγ. Λαφαζάνης ''χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο Εθνικό (κοινωνικοταξικό)Απελευθερωτικό Μέτωποπροσηλωμένο με συνέπεια στους στόχους του, χωρίς να το ακολουθήσουν συμφωνίες τύπου ''Λιβάνου'' και ''Βάρκιζας'' και χωρίς τις ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις τύπου Τσίπρα.  
Η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει, με το πλέον ευρύ και ανοικτό πνεύμα, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο ιστορικό και αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ, που θα συνδυάζει την μεγαλύτερη δυνατή πλατύτητα στις πολιτικές, εργατικές, λαϊκές και κοινωνικές του συμμαχίες με την πιο ακλόνητη και ασυνθηκολόγητη συνέπεια στην επίτευξη των στόχων του.  
Ελάχιστοι προγραμματικοί στόχοι αυτού του νέου πλατιού και νικηφόρου πολιτικοκοινωνικού μπλοκ μπορεί να είναι:  
- Η ακύρωση των μνημονίων  και των αποικιακών δανειακών συμβάσεων που τα συνοδεύουν.
- Η διαγραφή του δημόσιου χρέους και η γενναία ''σεισάχθεια'' στα ιδιωτικά χρέη, τα οποία οδηγούν στην απόγνωση και την αυτοκτονία όλο και περισσότερους πολίτες.  
- Η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών για ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό,παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο τους.  
- Το σταμάτημα των ιδιωτικοποίησεων, η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερ Ταμείου για τηδημόσια περιουσία. Η επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν και ηδημόσια ιδιοκτησίαανασυγκρότηση και κοινωνικός έλεγχος των στρατηγικών επιχειρήσεων τηςοικονομίας.
- Ένα δίκαιοαπλό και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο στα 12.000 ανά φυσικό πρόσωπο και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.  
- Η επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων και πρώτα απ' όλα των ελεύθερων συλλογικώνδιαπραγματεύσεων.  
- Η στήριξη και ενίσχυσή μισθώνσυντάξεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.  
- Η διαμόρφωση μιας νέας ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατωνδιεθνών οικονομικών σχέσεων με την εγκατάλειψη του ''ευρωκεντρισμού'' και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ  
- Η αποχώρηση από την ευρωζώνη, η σύγκρουση με την αντιδραστική και ολοκληρωτική ΕΕ και η συκγρότηση εθνικού νομίσματος, ως προϋπόθεση μιας νέας δημοκρατικής αντιμνημονιακής πορείας, πράγμα που συνεπάγεται μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και την εφαρμογή μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα διαμορφώνεται στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, θα έχει πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα και χαρακτήραδιεύρυνσης των θέσεων εργασίας και θα αποσκοπεί στην ισχυρή χρηματοδότηση για επενδύσεις, με πολύ χαμηλά, έως μηδενικά, επιτόκια, του ελληνικού δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας και τωννοικοκυριών .''

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ enetpress.gr ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΟΣΗ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για όλους και για όλα στο συντάκτη του Enetpress.gr Μάκη Θεοδώση. Άνοιξε τα χαρτιά του για τα πολιτικά του σχέδια, για τον Χαρίλαο Φλωράκη, για τα χόμπι του και τις αξίες του.  
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:  
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ  
«Μεγάλο Βατερλό» για την κυβέρνηση θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα είναι μια τραγωδία για το λαό, αφού τα μέτρα θα πέσουν βροχή και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι γεγονός.  
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΒΖ  
Η συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «το μεγαλύτερο εθνικό οικονομικό κοινωνικό έγκλημα» εις βάρος της χώρας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού. Καμιά χώρα δεν έχει πουλήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της σε ξένα κρατικά συμφέροντα. Ένα στρατηγικό σημείο, η θαλάσσια πύλη εισόδου στην Ελλάδα με τεράστια ιστορική αξία. «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμα μια απίστευτη κωλοτούμπα» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης και υπενθύμισε πως η αρχική θέση του πρωθυπουργού ήταν να διατηρήσει το λιμάνι του Πειραιά το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά τώρα το ξεπουλά με μιαφωτογραφική σύμβαση, με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Στην ουσία το δίνει χαριστικά με έναδιαγωνισμό-μαϊμού που είχε μια μόνο προσφορά. «Αυτά έχουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν» κατέληξε.  
Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την «πώληση των δύοκερδοφόρων εργοστασίων της στη Σερβία για να πληρωθούν ανύπαρκτα χρέη προς την Τράπεζα Πειραιώς. Με αυτόν τον τρόπο διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η ελληνική τευτλοπαραγωγή. Υπάρχει πρόταση μετατροπής σε συνεταιριστική βιομηχανία με τη συμμετοχή των παραγωγών. Τελικά ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα, η Τράπεζα Πειραιώς; Για να ξέρουμε» αναρωτήθηκε.     
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ  
Προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δηλώνει σίγουρος για την είσοδο της ΛΑΕ στη Βουλή, κάλεσε όλες τις αριστερές δυνάμεις (και το ΚΚΕ) σε κοινό μέτωπο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΕΑΜ για τη σωτηρία της Ελλάδας. Για να ξηλωθεί το μνημόνιο και όχι να μείνουμε στα «λόγια τα μεγάλα αλά Τσίπρα».
Αποκάλυψε την κοινή κάθοδο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όποτε γίνουν οι εκλογές και λέει «ένα ηχηρό ΟΧΙ σε μνημονιακούς πρωθυπουργούς και κόμματα».
Επιμένει πως «το εθνικό νόμισμα αποτελεί τη μόνη λύση, το θεμέλιο για να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης και προοπτικής. Μην ακούμε την τρομοκρατία, δεν έχουμε μέλλον μέσα στηνΕυρωζώνη, ο δρόμος δεν θα είναι ανθόσπαρτος αλλά θα είναι βιώσιμος» καταλήγει.  
ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ  
Σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός είχε σχέδιο Β, να αποχωρήσει από τις αρχικές δεσμεύσεις τουΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει στη συνθηκολόγηση με τους πιστωτές, πρόδωσε το λαό και η κόντρα του με το ΔΝΤ, χωρίς εναλλακτική λύση, αποτελεί ένα φιάσκο. Η γλώσσα που έβγαλε προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί ακριβά από τον ελληνικό λαό, όπως συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι. Ένα άδοξο τέλος και μια πλήρης παράδοση έρχεται».  
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Για το προσφυγικό ανέφερε πως η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι δεδομένη, αλλά το άνοιγμα του Βαλκανικού Διαδρόμου «θα έπρεπε να το υπερασπιστεί η κυβέρνηση με άσκηση βέτο σε όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε.». Το αίτημα για διατήρηση των ανοικτών συνόρων είναι δίκαιο, γιατί οι πρόσφυγες αποτελούν ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα. Δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική υπόθεση που επιβαρύνει κυρίως εμάς και η προβληματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα.  
ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ  
Εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη σχέση μας με την Τουρκία. Η παρουσία του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να «γκριζοποιεί» το θαλάσσιο χώρο και είναι απαράδεκτο που το δέχτηκε η κυβέρνηση.  
ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ  
«Η ΛΑΕ ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δεν είδε ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα από την Ν.Δ., που παρέκαμψε το θέμα. Με αεροπλανικές τροπολογίες τα ξένα funds πήραν σε μια νύχτα τις συστημικές τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές» πρόσθεσε. Επεσήμανε πως «ο διοικητής της ΤτΕ κ.Γιάννης Στουρνάρας θα έπρεπε να είναι υπόδικος για τη ζημιά δισ. που προκάλεσε στη χώρα. Κατέστρεψε δύο τράπεζες, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είμαστε η μόνη κατ' εξοχήν αγροτική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς αγροτική τράπεζα και μην ξεχνάμε και την τεράστια συμβολή του ΤΤστην περιφέρεια. Δόθηκαν τζάμπα και είναι σκάνδαλα καραμπινάτα και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απολογηθεί για τις πράξεις του».  
Για την υπόθεση του Νομισματοκοπείου, απάντησε πως «όλα αυτά είναι συκοφαντίες και μυθεύματα και όλα όσα έκανε ο κ. Στουρνάρας με ιδιαίτερες συσκέψεις είναι δείγματα παρακρατικής συμπεριφοράς και θα έπρεπε να τον καλέσει ο εισαγγελέας. Η ΤτΕ είναι ο εντολοδόχος της ΕΚΤ, παίζει ένα "βρόμικο', αντεθνικό και υπονομευτικό ρόλο. Βασικό αίτημά μας είναι να περάσουμε σε εθνική κεντρική τράπεζα με εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης».      
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ  
Η τρομοκρατία τροφοδοτείται από τον πόλεμο στη Συρία και ανέφερε πως «θα πρέπει η Αμερική να σταματήσει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια και να εφαρμόσει μοντέλο σταθεροποίησης και όχι αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική λύση στη Συρία και όλοι πρέπει να εργαστούν χωρίς σκοπιμότητες προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι θα δοθεί ένα καίριο πλήγμα στην τρομοκρατία».  
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ  
Απέτισε φόρο τιμής σε «έναν αγωνιστή που πρόσφερε πολλά στην πατρίδα μας. Αν ζούσε θα ζητούσεσυμπόρευση και συστράτευση όλων των αριστερών δυνάμεων για την απελευθέρωση της χώρας, για μια νέα αρχή με δικαιοσύνη».  
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ  
Υποσχέθηκε πως θα παραμείνει «ο άνθρωπος του δρόμου, θα είναι πάντα κοντά σε αυτούς που έχουν δίκαια αιτήματα». «Θέλω να κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια, δεν κρύβομαι όπως κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί σήμερα. Τρέμουν να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο και στις περιφέρειές τους.
Αποκάλυψε πως του αρέσει ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος, το θέατρο και τα βιβλία και σε αυτά μοιράζει το λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτει. Μάλιστα εξέφρασε την αγάπη του στην ομάδα μπάσκετ του Φάρου Κερατσινίου, που την παρακολούθησε στο φετινό τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
Τελευταία παράσταση που είδε ήταν η «Αδαμαντία» με την εξαίρετη Μάνια Παπαδημητρίου.
Θαυμάζει την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια στον άνθρωπο, ενώ απεχθάνεται τη γλίτσα που έχει επικρατήσει σήμερα. «Η καρέκλα είναι το παν, οι αξίες τίποτα, όπου φυσάει ο άνεμος πάει ο καθένας» τόνισε με πικρία.
Θεωρεί το Πολυτεχνείο και την κατάληψη της Νομικής στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή του και ηαποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχει πάρει, αλλά αναπόφευκτη. Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα τον οδήγησε στην έξοδο και δεν μπορούσε να το δεχτεί.
Κλείνοντας, έστειλε ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, να μην το βάλει κάτω, να μην τρομοκρατείται, «έχουμε μέλλον για δίκαιη, ανεξάρτητη Ελλάδα».
 Στη συνέχεια ακολουθεί το βίντεο από την συνέντεξη και το οποίο έχει ως εξής:




ΠΗΓΗ:http://iskra.gr/
Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.