Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα μπλόκα του θανάτου

Τα μπλόκα του θανάτου στο Κουρδιστάν
CYwcmbfUQAAKRQY
Ο τουρκικός στρατός τους τελευταίους μήνες διεξάγει επιχειρήσεις πρωτοφανούς αγριότητας στο τουρκικό τμήμα του Κουρδιστάν. Φυσικά στην Αθήνα δεν φτάνουν τέτοιες ειδήσεις και η “κρατική” Αυγή αναπαράγει πλήρως την προπαγάνδα του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας το PKK τρομοκρατική οργάνωση, ίδιας βαρύτητας με το Ισλαμικό Κράτος!
Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται σε ολόκληρες πόλεις του Κουρδιστάν
Του Γιώργου Ρακκά από τη Ρήξη φ. 119
Συμβαίνουν στην Τουρκία, και όχι στην Παλαιστίνη από τον ισραηλινό στρατό ή στην Συρία από τους Τζιχαντιστές. Από τις 15 Αυγούστου 2015 το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί σε μια στρατιωτική εκστρατεία πρωτοφανούς βαρβαρότητας, που έχει ως αιχμές τον στρατιωτικό αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων στο τουρκικό μέρος του Κουρδιστάν, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορία, και την συστηματική δολοφονία αμάχων.
Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ντιγιαρμπακίρ, από τις 15 Αυγούστου 2015 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, έχουν δολοφονηθεί 170 πολίτες, 145 έχουν τραυματιστεί σε 59 διαφορετικούς αποκλεισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές περιφέρειες του Κουρδιστάν.
Μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ, έχουν σκοτωθεί 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 3 γυναίκες. Εκεί, τουρκικά άρματα βομβαρδίζουν ανελέητα την πόλη.
H πόλη του Σίζρε, της επαρχίας Σουρ, επίσης βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και 31 μέρες. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όποιον τολμάει να κυκλοφορήσει στους δρόμους, ενώ το σκηνικό του τρόμου συμπληρώνεται από την δράση αρμάτων και βαρέως πυροβολικού. Το Σίζρε έχει και ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Κούρδους, καθώς αποτελεί μια από τις κατ’ εξοχήν εστίες ανάπτυξης της κουρδικής τέχνης και λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τον Raci Bilici, πρόεδρο του παραρτήματος της «Ένωσης» στο Ντιγιαρμπακίρ: «Στο ιστορικό Σουρ [περιφέρεια του Ντιγιαρμπακίρ], το οποίο τελεί υπό αποκλεισμό για 43 μέρες, συμβαίνουν πολύ σοβαρά πράγματα. Δεν είναι πλέον εφικτό να ζήσει κανείς μια κανονική ζωή. Σε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις και συγκρούσεις, πραγματοποιούνται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες […] Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους για μέρες. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τα περισυλλέξει. Τα μέλη των οικογενειών που προσεγγίζουν πυροβολούνται». […]
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πόλη, αλλά και την γειτονική Σιλόπη, σε μια επιχείρηση την οποία διευθύνουν… 8 στρατηγοί, αλλά και ανώτεροι επιτελάρχες του τουρκικού στρατού. Η περιοχή είναι από τις πιο σημαντικές εστίες της κουρδικής αντίστασης: Στις τελευταίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, το HDP απέσπασε 91% στο Σίζρε, και 89% στην Σιλόπη. Και στις δύο πόλεις, το κουρδικό κίνημα ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα, όμως, ο δήμαρχος του Σίζρε βρίσκεται στην φυλακή, και η ομόλογός του [καθώς το κουρδικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει διπλή ισότιμη των ανδρών και των γυναικών στους δήμους όπου έχουν εκλεγεί] έχει παυθεί από τα καθήκοντά της.
Η Ένωση έχει ήδη απευθυνθεί στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά εισέπραξε την παγερή τους αδιαφορία. Το τελευταίο, μάλιστα, αρνήθηκε να εκδόσει καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας, για τους αποκλεισμούς των πόλεων. Αντί αυτού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ και ο Ντόναλντ Τούσκ, υποσχέθηκαν στον Τούρκο υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων ότι σύντομα θα ανοίξουν τα ‘παγωμένα’ κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ένωση.
Την ίδια στιγμή, η κουρδική αντίσταση προσπαθεί να απαντήσει στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού. Γυναικείες οργανώσεις του Κουρδιστάν, έχουν ξεκινήσει ειρηνική πορεία για το σπάσιμο του αποκλεισμού στο Σίζρε, με την συμμετοχή χιλιάδων. Ο στρατός τους παρενοχλεί καθημερινά, φυλακίζει εκπροσώπους της κινητοποίησης, και πολύ συχνά εξαναγκάζει τους συμμετέχοντες, έναν προς έναν, σε εξακρίβωση στοιχείων.
Εν τω μεταξύ, τα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αποστρέφει υποκριτικά το βλέμμα της, για να μην διαταράξει την περίφημη «ελληνοτουρκική φιλία» ενόψει μάλιστα της επικείμενης λύσης του κυπριακού. Και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος σπεύδει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Ερντογάν, για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, παρ όλο που σύσσωμη η αντιπολίτευση βοά, ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για αυτήν…
Οι φωτογραφίες είναι από τη περιφέρεια Σουρ, του Ντιγιαρμπακίρ, περισσότερες θα δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.