Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ντεμιρτάς: νίκησε η ελευθερία και οι καταπιεσμένοι

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
To πρακτορείο Ihlas σε είδηση με τίτλο «Η δήλωση του Ντεμίρτας για την πιθανότητα Συγκυβέρνησης», αναφέρεται στις δηλώσεις του Συμπροέδρου του HDP, Σελαχετίν Ντεμίρτας, σχετικά με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΑΚΡ. «Νικητές των εκλογών είναι οι υπέρμαχοι της ελευθερίας. Νικητές είναι όλοι οι καταπιεσμένοι – Τούρκοι, Άραβες, Κούρδοι, Τσερκέζοι. Είναι θρίαμβος όλων των πίστεων και δογμάτων – Αλεβιτών, Σουνιτών, Χριστιανών, Γεζιντί…

Είναι θρίαμβος όλων των περιθωριοποιημένων που θέλουν να ζήσουν σε αυτά τα εδάφη, ανεξαρτήτως πίστης. Είναι ένας κοινός θρίαμβος απέναντι στο Σύνταγμα, που θεσπίστηκε το 1982, μετά το πραξικόπημα της 12 Σεπτεμβρίου (1980), θέτοντας ένα τόσο ψηλό εκλογικό όριο, του επιπέδου του 10%. Πρόκειται, τέλος, για μία νίκη όσων λένε ότι επιθυμούν οι Κούρδοι να μπορούν να ζήσουν ως ένας αξιοπρεπής λαός σ αυτή τη χώρα.

Δε θα φέρουμε σε δύσκολη θέση αυτούς που μας ψήφισαν γιατί θέλουν το HDP να ανοίξει το δρόμο στη δημοκρατική πολιτική. Κάθε προσωρινό ψηφοφόρο του HDP, θα καταβάλλουμε προσπάθειες να τον κάνουμε μόνιμο ψηφοφόρο μας. Ήδη το θέμα του Προεδρικού συστήματος, η συζήτηση για το προεδρικό σύστημα, μια συζήτηση για σύστημα δικτατορίας, θεωρείται λήξασα. Η Τουρκία κατάφερε να γλιτώσει από το χείλος του γκρεμού. Για αυτό το θρίαμβο, προσπάθησαν εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν υπάρχει ανώτερο πνεύμα, δεν υπάρχει, συνωμοτικό πνεύμα, υπάρχει μόνο λαϊκή συνείδηση και κοινή λογική. Το HDP δε συμμετείχε ποτέ σε κάποιο σχέδιο εναντίον της Τουρκίας, κι έτσι θα συνεχίσει.
Το HDP είναι πλέον ένα πραγματικό κόμμα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι HDP, το HDP είναι Τουρκία. Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα των εκλογών, είναι ότι λέγοντας “Δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα”, “δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις”, “δεν υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων” το ΑΚΡ με την αλαζονική του συμπεριφορά μηδενίστηκε στην ανατολική πλευρά της Τουρκίας».

Ο Σελαχετίν Ντεμίρτας, είπε ακόμα ότι με το αποτέλεσμα των εκλογών άλλαξαν και οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και συμπλήρωσε «Την προσεχή περίοδο, πρόθεση του HDΡ είναι να κυβερνήσει μόνο του. Πλέον ανέτειλε ο ήλιος του HDP σε 81 νομούς της Τουρκίας, δε υπάρχει πλέον ανάγκη για λάμπα» (εννοεί το σύμβολο του ΑΚΡ).

Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας ΑΚΡ – HDP, o Ντεμίρτας είπε : «Δε θα κάνουμε κανενός είδους συνεργασία με το ΑΚΡ. Τηρούμε τα λόγια μας. Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του λαού για μια καλή αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στον Οτζαλάν είπε : «Αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν είναι μάταιος αυτός ο δύσκολος δρόμος που τραβάμε. Παραμένοντας πιστοί στην επίτευξη μιας δημοκρατικής λύσης και στη διαδικασία για την ειρήνη, στηρίξαμε φυσικά τη διαδικασία που συνεχίζει στο Ιμραλί. Ο αξιότιμος Οτζαλάν στήριξε πάντα μια πολιτική λύση συμβίωσης. Υπήρξε βασικός παράγοντας της διαδικασίας για την ειρήνη. Και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Στην επίτευξή της, η προσωπική του, αποφασιστική στάση, είναι άκρως καθοριστική. Πιστεύω ότι θα αυξήσει τη στήριξή του στο μέλλον».

πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.