Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η… ανατρεπτική γύμνια

Μαΐου 10, 2014 από seisaxthiablog

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Οχι, δεν είναι η Τσιτσιολίνα που φωτογραφήθηκε ημίγυμνη στο φέις μπουκ για να τσιμπήσει ψηφοφόρους το κόμμα της εν όψει εκλογών. Το διέπραξε η Πάολα Μπακίντου, υπεύθυνη επικοινωνίας της «Λίστας Τσίπρα». Σάλος στη γείτονα και θυμηδία στα δώματα του κόμματος. Ομως η είδηση δεν εντοπίζεται στις εύλογες αντιδράσεις, αλλά στα ουκ ολίγα υπερασπιστικά σχόλια. Θετική υποδοχή -και προβολή- από αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους; Ω, ναι! Οχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στα καθ’ ημάς.

«Πάολα, ευχαριστούμε!», τιτλοφορείται το χθεσινό σημείωμα του αγαπητού συναδέλφου Μιχάλη Μητσού στα «Νέα». Ταυτόχρονα, φιλοξενείται συνέντευξη της Πάολα Μπακίντου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία αναγγέλλεται πρωτοσέλιδα με φωτογραφία της Ιταλίδας και τίτλο «Ο στόχος επετεύχθη» (τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Σβέρκος). Στην εσωτερική σελίδα, στην οποία καταχωρίζεται η συνέντευξη, δεσπόζει η επίμαχη φωτογραφία της καλλίπυγης Πάολα, ενώ ο τίτλος μιλάει για «Μια πρόκληση που έσπασε τους αποκλεισμούς».

Η σημερινή ανάλυση θα μπορούσε να τελειώνει εδώ, με ένα ερώτημα απορίας σημαντικό, και το υπόλοιπο του χώρου να καλυφθεί με τις σχετικές φωτογραφίες της Πάολα. Το ερώτημα: Τι διαφορετικό έκαναν επί τόσα χρόνια ο Θέμος και ο Κωστόπουλος, που δέχονταν καταιγιστικές επιθέσεις για σεξισμό και εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος; Ομως τα θετικά έως αποθεωτικά σχόλια για τα ημίγυμνα της Πάολα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αποτυπώνουν μια θεαματική αντι-στροφή, η οποία νομιμοποιεί πλήρως τη λογική των αφορεσμένων που προαναφέραμε καθώς και άλλων, όπως η Πιρέλλι με τα περίφημα γυμνά ημερολόγιά της. Γι’ αυτό, ας δούμε τα επιχειρήματα:

1) «Ο στόχος επετεύχθη», λέει η Πάολα Μπακίντου. Δηλαδή, έσπασε ο αποκλεισμός της «Λίστας», την οποία αγνοούσαν τα εμπορικά μήντια, καθώς όλη η Ιταλία ασχολείται τώρα με το θέμα. Ετσι, «όλο και κάποιοι θα διαβάσουν τις θέσεις» του κόμματος, λέει ο Μητσός, και θα ασχοληθούν με το ψηφοδέλτιο «Η Αλλη Ευρώπη με τον Αλέξη Τσίπρα». Συμπέρασμα: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πολιτικό ήθος και για κάτι παμπάλαιες αρχές της Αριστεράς -και όχι μόνο. Ομως, γιατί να μείνει στις φωτογραφίες με το μαγιό η Πάολα; Ξεφτέρι ούσα στην επικοινωνία, θα μπορούσε να επινοήσει εξίσου χυμώδη τεχνάσματα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Για το κόμμα της, φυσικά… Να, κάτι σαν τα γκέι γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν στη Φινλανδία με γυμνούς ανδρικούς γλουτούς ή κάτι παρεμφερές σε πρόκληση, όπως εκείνη η παλιά καμπάνια της Μπένετον για τα ρούχα της.

2) «Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να εμφανίζεται όπως της κάνει κέφι. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει σε μια γυναίκα πώς να χρησιμοποιεί το σώμα»… Αυτά λέει το φεμινιστικό μπλογκ Eretica, ενώ ο Μητσός -μπαίνοντας στη λογική της Πάολα- υπερθεματίζει: «Κι επειδή για τις ιδέες μας δεν δίνετε δεκάρα, θα χρησιμοποιήσουμε μια οικουμενική αξία: ένα γυναικείο σώμα. Σίγουρα θα τσιμπήσετε»…

Μα, ναι! Ακριβώς τα ίδια λένε τόσα χρόνια οι πρωτοπόροι του λάιφσταϊλ, βγάζοντας τη γλώσσα στους ποικιλώνυμους politically correct. Και αν εκείνοι πουλούσαν σάρκα για να τα ‘κονομήσουν, όπως έλεγαν οι σφοδροί επικριτές τους, ετούτοι -Πάολα και υπερασπιστές- το ίδιο δεν κάνουν; Σάρκα για (πολιτικό) κέρδος… Μα αυτό «είναι ένα από τα λίγα έξυπνα και ανατρεπτικά πράγματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Αριστερά», αντιλέγει ο Μητσός. «Η Πάολα πρωταγωνιστεί σε μια παρωδία, δεν εκπορνεύεται. Βγάζει τη γλώσσα στους πολιτικά ευπρεπείς, και το καταδιασκεδάζει»… Εξοχα! Αλλά να πούμε τα ίδια για τον Θέμο και τον Κωστόπουλο, τους οποίους είχαν σταυρώσει και λιθοβολήσει; Εκείνοι να δεις πόσο «το καταδιασκέδαζαν» και πόσο τιμούσαν το γυναικείο σώμα με υψηλής αισθητικής φωτογραφήσεις, τις οποίες τιμούσε με τη σειρά του το ανδρικό αναγνωστικό κοινό. Κάτι που, όπως λέει ο Μ. Μητσός, θα κάνουν οι άνδρες για τις φωτογραφίες της Πάολα. Βλέπουν και καταφχαριστιούνται.

Επιμύθιον: οι πρωτοπόροι του ενθαδικού και διεθνούς λάιφσταϊλ τώρα δικαιώνονται. Οι το πάλαι σφοδροί επικριτές τούς βγάζουν το καπέλο. Εξ αντικειμένου… Και αν αύριο κάποιες καλόγριες φωτογραφηθούν γυμνές -προς θεού! όχι για να προκαλέσουν, αλλά για να προσελκύσουν επισκέπτες στο μοναστήρι και να γίνουν κοινωνοί του θεϊκού λόγου- δεν πειράζει. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.