Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το ΚΚΕ για Τουρκία, Κύπρο, Αιγαίο, Βαλκάνια -ΣΥΡΙΖΑ


Σε μεγάλη συγκέντρωση ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας 21/05/2014
pdf

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων τόνισε:

Η ΝΔ συνεχίζει απειλώντας ότι με έξοδο από το ευρώ θα καταστραφεί η χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αφού η Μέρκελ προσπάθησε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, άρα θα μπορέσει να πιεστεί από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τα «κατεβάσει» και να υποκύψει στη διαπραγματευτική του δεινότητα, αφού, άλλωστε, όπως είπε κι ο ίδιος, αυτός ο λάβρος αντιμερκελιστής, "είναι ρεαλιστής πολιτικός η Μέρκελ".

Κοροϊδεύουν, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Και για να έχουμε το καλό ερώτημα: Αλήθεια, για ποιο πράγμα ακριβώς διαμαρτύρονται;

Όλοι τους δέχτηκαν, έχουν ψηφίσει, να εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεχόμενοι να είναι αυτή μέσα στην στρούγκα της ΕΕ. Αυτό περιέχουν οι θεμελιώδεις συνθήκες της όπως το μνημόνιο των μνημονίων, το Μάαστριχτ. Όλοι είναι πανέτοιμοι να παραδώσουν τη χώρα στις αποφάσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, της κινητήριας δύναμής της.

Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι καλά τα λέει, αλλά αυτά που λέει δεν γίνονται τώρα, είναι για το σοσιαλισμό, για τη Δευτέρα Παρουσία.

Απαντάμε:

Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι να περιμένεις να αλλάξει τομάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από κόλαση λύκων να γίνει παράδεισος αμνών.

Αυτή η λυκοσυμμαχία γεννήθηκε από τα μονοπώλια και υπάρχει για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Για την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στους Αμερικάνους, Γιαπωνέζους, τώρα στους Ρώσους, Κινέζους, Ινδούς και άλλους.

Γι’ αυτή την ανταγωνιστικότητα τσακίζουν μισθούς μέχρι να τους κάνουν Κίνας ή Βουλγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ εξανθρωπίζεται. Και όποιος το λέει, εξαπατά συνειδητά το λαό, τον εγκλωβίζει στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι το να περιμένεις μια ευρωπαϊκή διάσκεψη και με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των δικών τους τραπεζών, να «κουρευτεί» το χρέος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε όμως ο λαός, τα παιδιά του και τα εγγόνια του θα πληρώνει με τη δυστυχία του ένα χρέος για το οποίο δεν φταίει. Ένα χρέος από δάνεια που πήγαν μόνο στις τράπεζες -και τίποτα στο λαό- και μας φορτώνουν να το πληρώσουμε με μέτρα δίχως τέλος. Αυτές είναι οι δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις σέβεται -όπως δηλώνει- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είναι τα μνημόνια για να πληρωθούν. Και όταν δέχεσαι το χρέος -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ούτε τα μνημόνια θα σκίσεις, αλλά θα τα διαπραγματευτείς, όπως τα γυρίζει τώρα ο πρόεδρός του και στα ανταλλάγματα που σου ζητούν θα υποκύψεις.






Φίλοι και σύντροφοι,

Σας καλούμε να κάνετε έναν απολογισμό τι σήμαινε ΕΕ για το λαό μας: Μας είπαν:

- "Για χρυσά κουτάλια". Αλλά ήταν μόνο για λίγους. Χιλιάδες λαού τρέχουν στα συσσίτια.

- Για "σύγκλιση μισθών προς τα πάνω". Και οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη συγκλίνουν προς τα κάτω.

- "Για ευρωπαϊκές αγορές για τα αγροτικά προϊόντα". Και από χώρα επαρκής και εξαγωγική, γίναμε εισαγωγική και δεν μπορούμε να θρέψουμε το λαό μας.

- "Για ανάπτυξη και δουλειές". Και έκλεισαν τα εργοστάσια, γιατί οι επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι και επιδοτήθηκαν για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα.

- "Για διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη". Και η ΕΕ βομβάρδισε τα Βαλκάνια, σήμερα στηρίζει ναζιστές και ματοκυλά την Ουκρανία για τους ανταγωνισμούς της με τους Ρώσους καπιταλιστές.

Αποτέλεσμα; Αρνητικό. Και θα γίνει χειρότερο.

Ποιος λοιπόν δικαιώθηκε; Όλοι οι άλλοι ή το ΚΚΕ;

Δεν έχουμε πια - όπως παλιά - την πολυτέλεια να εναλλάσσουμε κυβερνήσεις χωρίς να αλλάζει πολιτική. Δεν έχουμε καιρό για άλλες απογοητεύσεις.

Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση τώρα. Μαζική, μαχητική, αποτελεσματική, ανατρεπτική.

Να πυροβολήσουμε το θηρίο στην καρδιά.

Να ενισχύσουμε, να ψηφίσουμε ΚΚΕ.

Φίλοι και φίλες,

Μην τους δίνετε άφεση αμαρτιών. Τιμωρήστε τους. Μην τους αφήνετε να ξηλώσουν ό,τι υπάρχει στον τόπο, ό,τι δημιουργούν οι εργάτες. Μην τους αφήνετε να ρημάξουν κι άλλο τις δυνατότητες της χώρας.

Στηρίξτε το ΚΚΕ. Γιατί προειδοποίησε, ενημέρωσε. Μα και γιατί παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει στο λαό: Έξω από την ΕΕ. Με αξιοποίηση, εδώ, στη χώρα, σχεδιασμένα, κεντρικά, από τους ίδιους, τους μόνους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζόμενους, όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όλης της παραγωγικής πείρας της εργατικής τάξης που πάει να εξαφανιστεί για τις επόμενες γενιές και να νεκρώσει τη χώρα.

Εκεί δεν θα είναι μόνος του ο λαός μας, επαίτης για μια δουλειά-σκλαβιά εδώ ή στη μετανάστευση. Οφειλέτης δανείων που πήραν τραπεζίτες και βιομήχανοι και τα φόρτωσαν στο λαό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλοι και φίλες,

Και μιας και βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη σήμερα δεν μπορούμε να μη σταθούμε σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, το λαό μας, την εμπλέκουν όλο και περισσότερο σε τυχοδιωκτισμούς, ελέω ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ζητήματα που, όπως ο διάβολος το λιβάνι, αποφεύγουν να θίξουν όλα τα άλλα κόμματα του κατεστημένου, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα. Είναι ζητήματα που μπορεί να απασχολούν πρώτα απ΄ όλα τους ένστολους, τα παιδιά του λαού που βρίσκονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ή και στα Σώματα Ασφαλείας, όμως πρώτα απ’ όλα αφορούν όλο τον ελληνικό λαό, τη νεολαία μας και τι πρέπει να κάνει ο καθένας στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Αλήθεια, ποιος Έλληνας, ποιος κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας μπορεί να ξεχάσει ότι φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία;

Τότε, που δήθεν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στηριγμένοι κι από τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και συνολικά από την ΕΕ, "έσπερναν" με βόμβες από απεμπλουτισμένο ουράνιο τα Βαλκάνια, σκορπίζοντας το θάνατο.

Τότε, βέβαια, τα δικαιώματα των μειονοτήτων ήταν για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ένα πρόσχημα, όπως ήταν "τα όπλα μαζικής καταστροφής" για την επέμβαση στο Ιράκ ή η δήθεν "αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη Λιβύη και τη Συρία.

Τα προσχήματα, που χρησιμοποιούν, είναι κάθε φορά διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μία: Είναι η πραγματικότητα που γεννάει τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες κ.ο.κ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε εταιρείες μεγαθήρια, ανάμεσα σε ισχυρότατα και λιγότερο ισχυρά κράτη.

Με δυο λέξεις είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που οδηγεί στον πόλεμο. Στον άδικο πόλεμο. Σαν "πιόνια" χρησιμοποιούνται εδώ και οι διάφορες μειονότητες, που στην περιοχή μας, στην περιοχή των Βαλκανίων, για ιστορικούς λόγους, στην εθνολογική σύνθεση των χωρών της περιοχής μας, δημιουργούν διάφορα "μωσαϊκά".

Αντί όμως αυτές να μετατραπούν, όπως θα έπρεπε, σε "γέφυρες φιλίας" για τους λαούς, γίνονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών, των αστικών τάξεων και των εθνικιστών, μια "εύφλεκτη ύλη" για την "πυρκαγιά" των πολέμων και επεμβάσεων. Για να περάσει το "διαίρει και βασίλευε", για να χτυπήσει η μια καπιταλιστική δύναμη την άλλη, ακόμη και στη χάραξη των αγωγών.

Το ξαναλέμε, λοιπόν, οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι! Φυλαχτείτε, όταν βλέπετε να μιλά γενικά κι αφηρημένα κάποιος για τους αγωγούς και την οικονομία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σε ποιανού τα χέρια θα είναι αυτοί οι αγωγοί, για το τι είδους οικονομία μιλάμε!

Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε πως στην εποχή μας γι’ αυτές τις "αρτηρίες", δηλαδή για τους αγωγούς και την Ενέργεια, υπάρχει σφοδρή, σφοδρότατη διαπάλη; Μια διαπάλη που γίνεται με κάθε μέσο: Με επιχειρηματικούς πολέμους, με κατασκοπευτικά μέσα, με απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και πολέμους!

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όταν βλέπει πως ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, με διάφορους τρόπους, προσπαθούν να ανακινήσουν υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα και στην Ελλάδα. Πρέπει να "ψυλλιάζεται" όταν βλέπει όχι μόνο τη φασιστική ΧΑ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τα κυβερνητικά κόμματα, από τους ΑΝΕΛ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, να "τσαλαβουτούν" μέσα στον εθνικισμό της μιας ή της άλλης πλευράς, φτάνοντας στον καιροσκοπισμό τους να αγγίξουν έως και τους εθνικιστικούς "Γκρίζους Λύκους" της Τουρκίας.

Στόχος τους είναι να μοιράσουν τους εργαζόμενους, να τους βάλουν να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, για ξένα σ’ αυτούς συμφέροντα.

Πρόκειται για επικίνδυνα παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα, που οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν και με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν!

Το ΚΚΕ παλεύει και θα εξακολουθήσει να παλεύει για να ενώσουμε τον κόσμο! Να τον ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία. Αυτή τη βιώνουν οι εργάτες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Με την ευκαιρία κι από το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Τουρκίας που θρήνησε την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες νεκρούς σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα.

Η επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού που έχουν αυτές οι δυνάμεις με τη Ρωσία, για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη, την έχει οδηγήσει στο "χείλος" της καταστροφής.

25 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο λαός της Ουκρανίας, που βίωνε όλα αυτά τα χρόνια του καπιταλισμού την κατάργηση ιστορικών κατακτήσεων, όπως της δωρεάν Υγείας και Παιδείας, του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, και που έπεσε στο "βούρκο" της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της πορνείας, τώρα γνωρίζει κι από "πρώτο χέρι" τι σημαίνει εμφύλιος.

Οι φασιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στρέψουν τα όπλα ενάντια στο λαό, να οργανώσουν αποτρόπαια εγκλήματα, όπως στην Οδησσό, όπου έκαψαν ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους. Αποτέλεσμα, η Ουκρανία όχι μόνο να βυθίζεται στο αίμα, αλλά και να "φυλλορροεί" ως χώρα. Εκεί οδηγεί ο εθνικισμός! Αυτό θα είναι και το μέλλον και άλλων χωρών, όπως και της δικής μας, εάν δεν πάρουμε μέτρα από τώρα, σήμερα, εάν δεν επιλέξουμε σωστά και στις εκλογές, παντού.

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούν όσοι ακόμη πιστεύουν πως στηρίζοντας τους φασίστες της ΧΑ, απλώς στέλνουν μήνυμα αγανάκτησης. Αν υπάρχουν τέτοιοι, απατώνται, κάνουν έγκλημα! Γιατί ο εθνικισμός είναι ο χειρότερος "σύμβουλος" και στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα του λαού, της πατρίδας μας, της πατρίδας των εργαζομένων.

Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η χούντα, η οποία υμνείται από τους σημερινούς απογόνους της, τη ΧΑ, άνοιξε το δρόμο γι’ αυτήν την τραγωδία.

Μια τραγωδία που συνεχίζεται ως σήμερα. Παρά τις υποσχέσεις πως δήθεν η ένταξη στην ΕΕ θα έλυνε το ζήτημα. Το αντίθετο, η ένταξη στην ΕΕ περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Έφερε, μαζί με τις ΗΠΑ, το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε από το λαό της Κύπρου. Σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανησυχητικές.

Προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο, χειρότερο ίσως από το προηγούμενο. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο συνιστώντα κράτη. Το ΚΚΕ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεσή του σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με το λαό αφέντη στον τόπο του, παλεύοντας βέβαια και για συνολικότερες αλλαγές, τόσο ο ελληνικός λαός να βγει από την κρίση και να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή εξουσία, αποδεσμευμένος από τα δεσμά της ΕΕ, όσο και ο λαός της Κύπρου, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης
.

Συχνά μπαίνει το ερώτημα: Μήπως το ΚΚΕ κινδυνολογεί; Αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, γιατί αυτά τα θέματα, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, δεν απασχολούν τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν τα αναδεικνύει π.χ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξ ονόματος της "αριστεράς" επιδιώκει τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας;

Σαφώς και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τα γνωρίζουν! Τα γνωρίζουν όλα!

Γνωρίζουν π.χ. πως η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνον δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα για τα ελληνικά νησιά, όπως το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά έχει παραχωρήσει άδειες έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και ευρύτερα στην περιοχή της Ρόδου.

Γνωρίζουν, π.χ. πως στην ευρύτερη περιοχή μας εκφράζεται σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις για τους αγωγούς πετρελαίου, την ιδιωτικοποίηση και τα μερίδια στις αγορές Ενέργειας.

Είναι γνώστες π.χ. πως η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα ζητήματα του καθορισμού της ΑΟΖ, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, ακόμη και την Αλβανία, με την οποία είχε υπογράψει συμφωνία, που ακυρώθηκε, όπως φαίνεται, μετά από παρέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.

Γιατί, λοιπόν, όλες (!) οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν λένε κουβέντα για τον κίνδυνο του πολέμου που προβάλλει μέσα από τα παραπάνω;

Μα, γιατί έχουν κάνει τις επιλογές τους! Δεξιοί, σοσιαλιστές και "κυβερνώσα αριστερά" έχουν κάνει την επιλογή τους! Στηρίζουν τις επιλογές της άρχουσας τάξης, τις διεθνείς συμμαχίες της, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τις επιλογές αυτές δεν αμφισβητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει ως στόχο του να "εξυγιάνει" τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και να "εκδημοκρατικοποιήσει" την ΕΕ κι από ένωση προς όφελος των μονοπωλίων, να την κάνει δήθεν "φιλολαϊκή ένωση". Από "λάκκο των λεόντων" για τους λαούς, όπως την είχαν αποκαλέσει πριν 50 χρόνια το ΚΚΕ και η ΕΔΑ, να την κάνει … "παχνί προβάτων".


Ακόμη και για το ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δείτε, δεν προβάλλει ζήτημα αποχώρησης της χώρας μας, αλλά "διάλυσης". Δηλαδή, "ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι"… Μα, αν δεν αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την αποδέσμευση από αυτό κάθε χώρας, πώς θα "ξηλωθεί" αυτό το ιμπεριαλιστικό δημιούργημα;

Τώρα, μάλιστα, φαίνεται έκανε τούμπα και σε αυτό, αφού ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον "ΑΝΤ1" πριν μια εβδομάδα, κατά λέξη δήλωσε: "Το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η χώρα είναι πράγματι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται…" και απλά αυτό που θέλει -συμπλήρωσε- είναι "να μην ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης"! Καταλάβαμε απολύτως. Μπορούμε δηλαδή να ακολουθούμε τις επιλογές του ΝΑΤΟ, των πολεμοκάπηλων, κριτικά, δηλαδή βάζοντας πού και πού κανά αστερίσκο!!!

Γίνεται φανερό πως κανένας τους, οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε βέβαια κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να θέσει τα ζητήματα, να συγκρουστεί με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες όπου είναι γνωστός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόσο για το ποιος θα καταστεί "κόμβος Ενέργειας", όσο και για τα μερίδια του φυσικού πλούτου, όπου η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία αναπτύσσει με το λεγόμενο νεοοθωμανικό δόγμα τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης της για έναν αναβαθμισμένο ρόλο της στο παγκόσμιο σύστημα. Αρχικά μέσα στους G20 κι ονειρεύεται να φτάσει και στον πιο στενό κύκλο. Πώς; Με την αξιοποίηση της θρησκείας στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, των μειονοτήτων σ’ αυτές τις περιοχές. Ο ρόλος της στην κρίση της Συρίας είναι καθοριστικός! Η αστική τάξη της Τουρκίας "γκριζάρει" πλέον μαζί με το Αιγαίο και πολλές άλλες περιοχές.

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή όπου ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αυτοδιοριστεί "προστάτες" των υπαρκτών, αλλά και ανύπαρκτων μειονοτήτων στην περιοχή. Προωθώντας διαμελισμούς κρατών, αλλαγές συνόρων.

Οι εξελίξεις αυτές διεξάγονται σε μια στιγμή όπου στην Αλβανία κερδίζει συνεχώς έδαφος η λογική της λεγόμενης Μεγάλης ή Φυσικής Αλβανίας. Δηλαδή μια λογική που προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, με την προσάρτηση του Κοσσόβου.

Δυστυχώς, μεγάλες μερίδες του λαού της Αλβανίας έχουν "τσιμπήσει" αυτό το δόλωμα, που έχει απλώσει η αστική τάξη της χώρας, με στόχο να αυξήσει το ρόλο της στις υποθέσεις της περιοχής και γενικότερα. Ο μεγαλοϊδεατισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να σύρουν τους λαούς στον πόλεμο. Αυτός ο μεγαλοϊδεατισμός, που είναι σήμερα πολύ έντονος στην Αλβανία και στην Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε τόσο στη Σερβία, όσο και στη Βουλγαρία, ενώ ο ελληνικός λαός το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.

Όταν αναπτύσσεται στη μια πλευρά των συνόρων, τροφοδοτεί τον εθνικισμό και στην άλλη πλευρά. Κι αυτό το βλέπουμε και στην περίπτωση της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι καλλιεργούν την έχθρα, την αντιπάθεια ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι όχι απλώς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ’ αυτήν την εθνικιστική προπαγάνδα, αλλά και πρέπει να παλέψουν μαζί ενάντιά της! Πρέπει να προβάλουν τα δικά τους κοινά, τα ταξικά τους συμφέροντα!

Κανένα όφελος δεν έχει ο Αλβανός εργάτης από τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό!

Κανένα συμφέρον δεν έχει ο Έλληνας εργάτης από την ενίσχυση της εθνικιστικής - φασιστικής ΧΑ!

Οι εθνικιστές και στις δύο χώρες έχουν βασική αποστολή, στο όνομα της "Πατρίδας" και του "πατριωτισμού", να βάλουν τον εργαζόμενο στη "στρούγκα" της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλον τον κόσμο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια! Αντίθετα έχουμε τα πιο κοινά, τα πιο στενά συμφέροντα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, στην περιοχή μας και γενικότερα!

Τα ζητήματα αυτά είναι από τα ζητήματα που απασχολούν το Κόμμα μας. Κι αυτό γιατί στο προσκήνιο έρχεται όλο και πιο καθαρά ο λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα σε περισσότερο και λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μονοπώλια.

Υπάρχουν υπαρκτά ανοιχτά ζητήματα αντιθέσεων με την Τουρκία και την Αλβανία, με τη FYROM, αλλά και την Αίγυπτο και τη Λιβύη, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ και την Ενέργεια.

Τα παραπάνω εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Επομένως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ας μην ξεχνάμε πως πριν τους 2 προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους εκδηλώθηκαν μεγάλες, παγκοσμίου χαρακτήρα, οικονομικές κρίσεις. Και σήμερα ο καπιταλισμός επίσης περνά μια σημαντική κρίση που έχει αγκαλιάσει, στον έναν ή άλλο βαθμό, πολλές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ.

Κρίση που συνδυάζεται με την ενίσχυση ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν έναν ισχυρότερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτός ο νέος "πολυπολικός" κόσμος δεν είναι και τόσο "νέος"!

Απλώς όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των διάφορων καπιταλιστικών χωρών έκαναν προσπάθειες να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να έχουν ενιαίο "μέτωπο" ενάντια στις δυνάμεις του σοσιαλισμού. Τώρα, που δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες με το ίδιο καπιταλιστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκδηλώνονται πιο έντονα από πριν, κάνοντας ορισμένους να μιλούν για τη "νέα αρχιτεκτονική" των διεθνών σχέσεων.

Ωστόσο, αυτοί που μιλάνε για "νέα αρχιτεκτονική" στις διεθνείς σχέσεις και για "πολυπολικό κόσμο", υποσχόμενοι πως οι διαφορές στο εξής θα λύνονται στα "στρογγυλά τραπέζια", σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, παραγνωρίζουν τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται και το γεγονός πως ο καπιταλισμός "γεννοβολά" κρίσεις και πολέμους.

Το ΚΚΕ σημειώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να είναι γνώστες των κινδύνων που δημιουργούνται και να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η πάλη μας για μια κοινωνία όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία -κι όχι περιουσία των ελαχίστων- που η οικονομία θα λειτουργεί σχεδιασμένα κεντρικά και ελεγχόμενα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών -κι όχι την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών- συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη" με "το πιστόλι στον κρόταφο" που προετοιμάζει τους νέους πολέμους.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη της χώρας, στους λαούς της περιοχής μας και τονίζουμε πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές εκτός συνόρων, την εκδήλωση της αλληλεγγύης σε κάθε λαό που αγωνίζεται και επιδιώκει να χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, το ΚΚΕ θα δίνει καθημερινά μάχη και εδώ στην Ελλάδα και στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξουμε την Κυριακή.

Για να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς και πολέμους. Για να γίνει πράξη το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!". Αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας! Ένας αγώνας με συγκεκριμένους στόχους πάλης, που εμείς τον διεξάγουμε ενιαία και όχι αποσπασμένα από τον αγώνα για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

Ζητήματα οικονομίας, πολιτικής, κοινωνίας, εθνικά θέματα, όλα μαζί μας αφορούν όλους και όλες. Αφορούν τις επιλογές μας καθημερινά, τη στάση μας απέναντί τους, αφορούν και την ψήφο μας την Κυριακή για τις ευρωεκλογές.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.