Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η Τριλογία του πολέμου»


Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο του Δ. Γληνού, του Δασκάλου, ενός ανθρώπου από τα πιο φωτισμένα μυαλά της νεότερης Ελλάδας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του 1942 μέχρι το θάνατο του στις 26 Δεκέμβρη του 1943. Το έργο γράφτηκε το Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 1938, στον Πύργο της Σαντορίνης, όπου ο Γληνός ήταν εξόριστος από το αγγλόδουλο φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Το έργο σχεδιάστηκε σε τρία μέρη, με κύριο τίτλο «Η τριλογία του πολέμου» και με επίτιτλο «Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης». Οι επιμέρους τίτλοι στα τρία μέρη του: Α` Το χρυσόμαλλο δέρας, Β` Πέραν από το χάος, Γ` Επί γης ειρήνη.

Ο Γληνός μπόρεσε να γράψει το Α` μέρος και το μεγαλύτερο τμήμα από το Β` μέρος ενώ για το Γ΄ μέρος μόνο το σκελετό του. Παρόλο που δεν μπόρεσε να το τελειώσει, το έργο αποτελεί μια εξαιρετική έκθεση με καταλυτική κριτική των διαφόρων θεωριών της αστικής πολιτικής, φιλοσοφικής οικονομικής και κοινωνιολογικής σκέψης που χρησιμοποιούσαν οι αστοί ιδεολόγοι την εποχή πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο, τον ρατσισμό κ.α. αντιδραστικές θεωρίες -που αποτέλεσαν και το βασικό υπόστρωμα του Φασισμού και του Ναζισμού- στην επίθεση τους κατά των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων και του κομμουνιστικού κινήματος καθώς και κατά της πιο πρωτοπόρας χώρας των απελευθερωτικών-κομμουνιστικών ιδεωδών, της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν πρόλαβε να το τελειώσει, αλλά παρ' όλ' αυτά δε χάνει τη σημασία του και για το σήμερα.

Τα όσα γράφει ο Γληνός είναι πολύ επίκαιρα και στις μέρες μας, ειδικά στην Ελλάδα της ταλαιπωρίας από τον δικομματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από την Τρόικα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με την κατά μέτωπο επίθεση στις ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και την άμεση πτώση του βιοτικού επιπέδου πλατιών εργαζόμενων στρωμάτων. Και βέβαια η κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό –με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει κάθε χώρα- σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Μελετώντας αυτό το λάγαρο κείμενο του Γληνού ο αναγνώστης συναντά πολλά από τα ιδεολογήματα και την προπαγάνδα που χρησιμοποιεί και σήμερα η μονοπωλιακή αστική τάξη για να καθυποτάξει τις αντιδράσεις, το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, τις λαϊκές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο.

Το θαυμάσιο αυτό έργο έχει δημοσιευτεί σε συνέχειες από τον «Ριζοσπάστη» (από τις 28.10.2001 έως τις 25.12.2001) το α΄ και το β΄ μέρος και στη σημερινή ηλεκτρονική μορφή του δίνεται ολοκληρωμένα όπου περιλαμβάνει και το γ΄ μέρος.

Με την ανάρτηση αυτή δίνουμε έτσι ολοκληρωμένο το έργο σε ηλεκτρονική μορφή. Περιλαμβάνει επίσης και τον μεστό πρόλογο του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη, που υπήρξε μαθητής του Γληνού, και τον έγραψε για την επανέκδοση του βιβλίου στα 1956, που έγινε από τις εκδόσεις «Φλόγα».

Σήμερα το έργο επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση στη σειρά Παρακαταθήκες.

---------------------------------------------

Ολόκληρο το βιβλίο θα το βρείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.