Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

"Μακεδόνες" βλέπει στα Σκόπια η Λένα Διβάνη


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

"Μακεδόνες" βλέπει στα Σκόπια η Λένα Διβάνη
Το νέο μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του έργου της συναδέλφου της, καθηγήτριας Μαρίας Ρεπούση


Τον περασμένο Νοέμβριο η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Λένα Διβάνη εμφανίστηκε στην ΕΤ1 και ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους Σκοπιανούς ως "Μακεδόνες", επειδή αυτοαποκαλούνται έτσι από το 1949.

Σήμερα η ίδια επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση ως μέλος του Δ.Σ. έπειτα από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, αλλά και του ΕΣΡ, που έδωσε το "πράσινο φως" για τον διορισμό της.


Είναι "Μακεδόνες" οι Σκοπιανοί

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Από πού κρατάει η σκούφια μας" της ΕΤ1 (30/11/2009), που είχε ως θέμα το επώνυμο των παντρεμένων γυναικών, η κυρία Διβάνη εμφανίστηκε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Σκοπιανών να αποκαλούνται "Μακεδόνες" και ό,τι αυτό σημαίνει γι' αυτούς, ενισχύοντας τη σκοπιανή προπαγάνδα που επιδιώκει να κατοχυρώσει διεθνώς το copyright του όρου "Μακεδονία" και βέβαια της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. "Όταν η γυναίκα άλλαξε 20 χρονών και έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή της με άλλο επώνυμο ... είναι σαν τους 'Μακεδόνες' τώρα. Να τους πούμε πως δεν είστε 'Μακεδόνες', είστε κάτι άλλο", δήλωσε ως κάτι εντελώς φυσιολογικό η κυρία Διβάνη, χωρίς όμως να μπει στον κόπο να εξηγήσει πώς θα αποκαλούνται οι Βορειοελλαδίτες εφόσον οι Σκοπιανοί είναι -κατά την ίδια- "Μακεδόνες". Κατόπιν τούτου, τίθεται θέμα με τον... υπουργικό διορισμό στην ΕΡΤ, αφού πρόκειται για έναν κρατικό οργανισμό, τον οποίο πληρώνουν άμεσα οι Έλληνες πολίτες και όχι οι Σκοπιανοί, τους οποίους υπερασπίζεται με πάθος.


Χέρι-χέρι με τη Ρεπούση

Η κυρία Διβάνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας έργων με θέμα τις μειονότητες, ταυτίζεται με τις απόψεις Ρεπούση και δεν το κρύβει. Το 2007 τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του έργου της συναδέλφου της, καθηγήτριας κυρίαςΜαρίας Ρεπούση, που βάφτισε την καταστροφή της Σμύρνης "συνωστισμό" Ελλήνων στην προβλήτα της πόλης και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η ίδια είχε υπογράψει κατά της απόσυρσης του επίμαχου βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού ζητώντας: "Να αφήσουν οι πολιτικοί ήσυχους τους ιστορικούς και τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους".

Και αν η κυρία Ρεπούση επιχείρησε να υποβαθμίσει εμφανώς τις σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης και την καταστροφή της Πόλης από τους Τούρκους, η κυρία Διβάνη προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αμφισβητώντας ευθέως το Κρυφό Σχολειό κατά την Τουρκοκρατία. Σε φοιτητικό φόρουμ στο Διαδίκτυο, μεταπτυχιακοί φοιτητές καυτηρίασαν τα όσα είχε υποστηρίξει το 2004 στη διάρκεια μαθήματος "Ιστορία Εξωτερικής Πολιτικής" του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ.


"Είμαι επιστήμονας και όχι πολιτικός"

Ζητήσαμε από την κυρία Διβάνη να μας απαντήσει αν θεωρεί πως υπάρχουν Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες, αν στην Ελλάδα υπάρχουν μειονότητες εκτός από τη μουσουλμανική και πώς σχολιάζει τις αντιδράσεις για τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει περί "Μακεδόνων", όπως αποκαλεί τους Σκοπιανούς. Η ίδια ευγενικά αρνήθηκε, παραπέμποντάς μας στο έργο της "Ελλάδα και μειονότητες" (1999/Καστανιώτης), ενώ επιτέθηκε και κατά συγκεκριμένων ιστολογίων που τις τελευταίες μέρες σχολιάζουν αρνητικά τα όσα η ίδια δήλωσε στην επίμαχη εκπομπή της ΕΡΤ. "Εγώ μιλάω επιστημονικά με την έρευνα και τα γραπτά μου. Τα υπόλοιπα προσπαθώ να τα λησμονήσω για να κρατήσω την ψυχραιμία μου" δήλωσε, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας.

Αυτές οι τραγικές δηλώσεις της κυρίας Διβάνη μου έφεραν στο νου την ιστορία εκείνης τηςφυλής, που με έκπληξη διαπίστωσαν οι εθνολόγοι ότι τα μέλη της πίστευαν ακράδαντα ότι είναι... πουλιά (να με συγχωρείτε, η μνήμη μου ασθενεί και δε θυμάμαι για ποια φυλή επρόκειτο)! Δηλαδή πρέπει κι εμείς να πιστέψουμε και να τα το διαλαλούμε περίτρανα, ότι ΟΝΤΩΣ είναι πουλιά και όχι ανθρώπινα όντα. Κι ας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα επιχειρημάτων και λογικοτάτων συλλογισμών (π.χ. τα πουλιά έχουν κατά κανόνα φτερά και πούπουλα, ράμφος, γεννούν αυγά κ.λ.π.). Όχι! Κατά τον τρόπο συλλογισμού της κυρίας Διβάνη, αφού το πιστεύουν οι ίδιοι, ε! είναι πουλιά!

Συγχαρητήρια κυρία μου.
...ΚΙ ΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙ - ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ, ΕΠΕΙΔΗ "ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛΑΞΕ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ", ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ 1940 "ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ" ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ"... ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ, ΚΥΡΙΑ ΔΙΒΑΝΗ ΜΑΣ;

ΠΑΝΤΩΣ, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι, στηρίζοντας τους Σκοπιανούς στο θέμα της ονομασίας, τους προσφέρετε ακόμα ένα σκαλοπατάκι να πατήσουν, για να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από ένα "όνομα":

[hint για μπουμπούνες: βλ. χάρτη]
Διαβάστε σχετικά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.