Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Επόμενη στάση, ύπνος


Επόμενη στάση, ύπνος

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ k.tzavara@eleftherotypia.net

Συγκεντρώνονται διακριτικά στις στάσεις των λεωφορείων κάτω από τον (συχνά) γκρίζο ουρανό του Λονδίνου. Παιδιά στην εφηβεία. Οπως και άλλα παιδιά της ηλικίας τους, φορούν «μάρκες», έχουν στιλ, επικοινωνούν με κώδικες και δύσκολα σηκώνουν το βλέμμα από την οθόνη του κινητού τους. Γίνονται παρεούλες και περιμένουν. Τι; Μα το λεωφορείο φυσικά! Μόνο που θα επιβιβαστούν για να περάσουν εκεί τη νύχτα τους.


«Βοηθήστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για...» Μπα, δεν το βλέπω...
Η νέα τάση λέγεται «bussing» (κάτι σαν... «τη βγάζω στο λεωφορείο») και μοιάζει με... έκπτωση της «περιπέτειας στον αυτοκινητόδρομο» μιας άλλης εποχής.



Για τους ιδιότυπους αυτούς επιβάτες, τα λονδρέζικα λεωφορεία γίνονται το σπίτι τους, για μία ή περισσότερες βραδιές. Δεν είναι σίγουρα μέσο μεταφοράς. Προσφέρουν κρεβάτι (-τύπου), καταφύγιο, ζεστασιά και οικονομική λύση. Ανυπολόγιστος αριθμός εφήβων ακολουθεί τη νέα τάση και... πωρώνεται. Το «bussing» καταγράφεται ως το φαινόμενο που αποτελεί επιλογή ανηλίκων οι οποίοι δεν μπορούν να περιγραφούν ως άστεγοι αλλά δεν θέλουν, φοβούνται ή και δεν τους επιτρέπεται να περνούν τη νύχτα στο σπίτι τους. Με ένα εισιτήριο των 5 λιρών ή μία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, μπορούν να εξασφαλίσουν άνετα μια χαλαρωτική διανυκτέρευση στο λεωφορείο της γραμμής.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσίευσε όσα κατέγραψε εκπαιδευτικός που κατάφερε να παρεισφρήσει σε μια ομάδα παιδιών και να πάει... «λεωφορειάδα». Το «γιατί στο λεωφορείο;» δεν βρίσκει πάντα την ίδια απάντηση. «Αν έμενα σπίτι, θα είχα μεγαλύτερους μπελάδες», απαντά κάποιος. «Μου επιτρέπουν να περάσω το πρωί για να αλλάξω ρούχα και να φάω, αλλά πρέπει να έχω φύγει όταν ξυπνήσει η μητέρα μου», λέει κάποιος άλλος. «Κανένας δεν νοιάζεται για μας, αλλά εμείς φροντίζουμε ο ένας για τον άλλο». Αυτό είναι. Μοιάζουν με ομάδα ή με οικογένεια. Κάποιες φορές η ομάδα τους έχει και όνομα.

Εχουν εξοικειωθεί και λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εχουν «τσεκάρει» τις γραμμές που είναι πιο «φιλικές», συνήθως προς το κέντρο της πόλης νωρίτερα και προς τα έξω όσο περνά η ώρα. Υστερα πάλι στο κέντρο. Ξέρουν πού μπορεί ένας έλεγχος να είναι πιο προβληματικός κι έχουν ισχυρά αντανακλαστικά για να αποβιβαστούν αστραπιαία όταν εντοπίσουν «απειλή», που μπορεί να είναι απλώς μια άλλη «λεωφορειο-συμμορία».

Εννοείται ότι δείχνουν άρνηση για κάθε τύπου κατεστημένο, από το σχολείο μέχρι την αναζήτηση κάποιας εργασίας, και... τραβούν το δρόμο τους.

(ΠΗΓΗ: INDEPENDENT)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.