Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Θεωρίες συνωμοσίας

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ


Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, σε αντίθεση με όσα του προσάπτονται, δεν φούσκωσε (πόσω μάλλον σκόπιμα) το έλλειμμα, με βάση το οποίο επιβλήθηκαν στη χώρα τα γνωστά ισοπεδωτικά μέτρα του ΔΝΤ. Και φυσικά ότι, ελλείψει εγκληματία, στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν ούτε ηθικοί αυτουργοί.

Αλλωστε ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου ήταν χθες απόλυτος σε σχέση με τους οικονομικούς εισαγγελείς, που άσκησαν δίωξη στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ: «Βλέπουν πρόβλημα -είπε- μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Και καθάρισε... όπως ακριβώς ελπίζει να καθαρίσει και ο σιωπών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, πριν καταπιαστεί με τη λίστα Λαγκάρντ, φέρεται να έδινε εντολές στον Α. Γεωργίου σε σχέση με την πλασματική αποτίμηση του χρέους.

Κατά τα φαινόμενα το όλο θέμα προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης συνωμοσίας, στην οποία πήραν μέρος:

* Κατ' αρχάς (Οκτώβριος 2009) ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που παραιτήθηκε από τη θέση του καταγγέλλοντας μαγείρεμα στατιστικών στοιχείων με πολιτική απόφαση.

* Κατόπιν ο... ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εισηγήθηκε (Αύγουστος 2010) το διορισμό τού μέχρι τότε υπαλλήλου του ΔΝΤ, Α. Γεωργίου, ως προέδρου της νεοσύστατης ΕΛΣΤΑΤ.

* Και πάλι (Δεκέμβριος 2010) ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, έπειτα από εισήγηση του Α. Γεωργίου, του ανέθεσε όλες τις αρμοδιότητες ελέγχων ερήμην του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

* Στη συνέχεια, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος έπαυσε (15 Σεπτεμβρίου 2011) 5 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, αναθέτοντας, μέχρι την αντικατάστασή τους, όλες τις αρμοδιότητες στον Α. Γεωργίου.

* Η καθηγήτρια Πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, η οποία κατήγγειλε (16 Σεπτεμβρίου 2011) στην «Ε» ότι «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα».

* Το υπουργείο Οικονομικών, που κατήργησε (Απρίλιος 2012) όλες τις θέσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και επισημοποίησε τον Α. Γεωργίου ως μόνο ελεγκτή των στατιστικών στοιχείων.

* Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης, ο οποίος κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα για «πιέσεις από παράγοντα του εξωτερικού, προκειμένου να γίνει η διόγκωση του χρέους».

* Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΣΑΤ, Ν. Κλαουδάτος, ο οποίος επισήμανε ότι ο Α. Γεωργίου δεν πέρασε από το Δ.Σ. για έγκριση τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.

* Και πάλι η Ζωή Γεωργαντά, η οποία υποστηρίζει σήμερα ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου προέτρεπε τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ να συμφωνούν με τον Α. Γεωργίου, «επειδή είναι το επιθυμητό πρόσωπο από τη Eurostat».

Θεωρίες συνωμοσίας, λοιπόν, στις οποίες αντιστάθηκε (Μάρτιος 2012) η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις αποδοκίμασε, κατόπιν εορτής, στην πράξη και ο σημερινός πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ωστε η Ελλάδα να βαδίσει ενωμένη τον τραχύ πλην... σωτήριο δρόμο του Μνημονίου!
f.syrigos@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.