Του Δημήτρη Τσίρκα
Ο Τραμπ θέλει να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής.
Μεξικό, στη γλώσσα των Αζτέκων σημαίνει «το μέρος στο κέντρο του φεγγαριού» ή πιο ποιητικά, «ο ομφαλός της σελήνης» και προέρχεται από τις λέξεις μετζτλι (φεγγάρι), ξικτλι (ομφαλός ή κέντρο) και κο (μέρος).
Αναφέρεται δε στο γεγονός ότι οι Αζτέκοι έχτισαν την πρωτεύουσά τους, Τενοτσιτιτλάν, στο κέντρο της Λίμνης του Φεγγαριού, η οποία αργότερα ονομάστηκε Λίμνη Τεξκόκο. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η επικρατούσα θεωρία.
Η Αμερική, πάλι, πήρε το όνομά της από τον Φλωρεντίνο εξερευνητή και μαθηματικό, Αμέριγγο Βεσπούτσι, ο οποίος στις αρχές του 16ου αιώνα χαρτογράφησε πρώτος την ανατολική ακτογραμμή της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής.
Ο Τραμπ θέλει, επομένως, να αφαιρέσει το ιθαγενικό όνομα του Κόλπου και να το αντικαταστήσει με ένα ευρωπαϊκό, που του φαίνεται πιο… αμερικανικό.
Αμερικάνικο κατά τους Αμερικανούς είναι ό,τι δεν κατάγεται από την Αμερική.
Ο Τραμπ, για παράδειγμα, έχει γερμανικές ρίζες, η σύζυγός του είναι Σλοβένα, ο αντιπρόεδρός του Τζέι ντι Βανς είναι Ιρλανδοσκωτσέζος, ο Μασκ, Νοτιοαφρικανός με ολλανδική καταγωγή, ο Ραμασαουάμι Ινδός και πάει λέγοντας. Είναι όμως όλοι τους περήφανοι Αμερικάνοι.
Αμερικανικό, εν τέλει, σημαίνει πάνω απ' όλα ιδιοκτησία, όχι καταγωγή, και ιδιοκτήτες της αμερικανικής ηπείρου είναι οι ΗΠΑ (αυτό λέει το Δόγμα Μονρόε), όχι το Μεξικό.
Και οι Μεξικανοί, βέβαια, Αμερικάνοι λογίζονται, αλλά δεύτερης κατηγορίας, με περιορισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Οι Μεξικανοί, που ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί ιθαγενείς, απόγονοι των Αζτέκων, είναι λιγότερο Αμερικάνοι από τους Βορειο-Αμερικάνους που είναι όλοι απόγονοι Ευρωπαίων. Αυτά είναι τα παράδοξα της ιδιοκτησίας.
Ο Τραμπ θέλει, επίσης, να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά. Τις ΗΠΑ, δηλαδή, που είναι μετωνυμία της όλης αμερικανικής ηπείρου, μιας και δεν έχει αποκτήσει ακόμα τεκτονικές δυνάμεις ώστε να μπορεί να αλλάζει το μέγεθος ολόκληρων ηπείρων.
Όχι, η Αμερική θα μείνει ως έχει, αλλά θα γίνει πιο αμερικανική από ό,τι πριν, πιο μεγάλη. Αν, μάλιστα, ο Τραμπ «αγοράσει» και τη Γροιλανδία θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη – μεγαλομεγάλη.
Ανέκαθεν, οι Αμερικάνοι είχαν ένα θέμα με το μέγεθος, τα θέλουν όλα μεγάλα – μεγάλα σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, μεγάλους πυραύλους.
Ένας κακεντρεχής φροϋδικός θα έλεγε ότι αυτό είναι υπεραναπλήρωση, στη φαντασία, του μικρού μεγέθους ενός συγκεκριμένου ανατομικού σημείου. Αλλά ο Φρόυντ ήταν Ευρωπαίος, όχι Αμερικάνος.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.