Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Η Φαντασιακή κοινωνική συνείδηση, η ανύπαρκτη ταξική συνείδηση και «ο κατά φαντασία μεσοαστός» που μονίμως φαντασιώνεται.


 

Του

 Ηλία Παπαναστασίου


Γράφαμε σε άρθρο μας στις 26/5/2023



 

 

 «Όμως εάν η «Φαντασιακή κατάταξη/αυτοκατάταξη στην Ταξική Πυραμίδα» μετατρέπει όλους τους εξαθλιωμένους μικροαστούς και πρώην «μικρομεσαίους» σε «Μεσαία Τάξη», το ίδιο ισχύει και για την πολυπαινεμένη εργαζόμενη ή «Εργατική Τάξη», των 400, 500, και 700 ευρώ. Μάλιστα, στην ηλικία έως 30 ετών, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έλαβε στις εκλογές πάνω από 30–32% στην δε ηλικία των 17–24 όπου όλοι οι βαθυστόχαστοι αναλυτές περίμεναν «αριστερή ψήφο» από την νεολαία, ο Μητσοτάκης ψηφίστηκε από το 35% τουλάχιστον! Αλλά εκτός από τους πανηλίθιους προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρουν «που παν τα τέσσερα», ούτε τα «βαριά κανόνια της ταξικής ψήφου» όπως το ΚΚΕ που πανηγυρίζει (!) γιατί πήρε μια αύξηση του 1,9% όμως απέχοντας παρασάγγας από τα ποσοστά του 2012 και βλέποντας με τα κιάλια τα ποσοστά του 1981, όταν το ΚΚΕ είχε σχεδόν 11%, ούτε λοιπόν αυτοί του ΚΚΕ, μπορέσαν να κατανοήσουν το τεράστιο πρόβλημα της «Ψευδούς Συνείδησης» που στην Ελλάδα έχει μαζικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε περισσότερο, όμως το θέμα της «Φαντασιακής αυτοκατάταξης στην Ταξική Βαθμίδα» όπου η κάθε Κοινωνική Τάξη στην Ελλάδα «Φαντασιώνεται πως ανήκει σε μια κοινωνική τάξη παραπάνω από ό,τι ανήκει στην πραγματικότητα» είναι ένα τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής και ταξικής συνείδησης για έναν λαό που ζει μια πραγματικότητα «Μεταπρατικής Κοινωνίας», «Μεταπρατικής Αστικής Τάξης», «Μεταπρατικής Ιντελιγκέντσιας» και «Μεταπρατικής Εργαζόμενης Τάξης». Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει πού ανήκουν πραγματικά και οι περισσότεροι μάλιστα είναι αυτοκατατασσόμενοι «ένα σκαλοπάτι παραπάνω από την πραγματικότητα», γεγονός που τους κάνει αιθεροβάμονες, φαντασιοκόπους, παραληρούντες και δυνητικά αλλά και πραγματικά κρετίνους


 
 

 

 

Και συνεχίζαμε

 


 

 

 

« Ο Μητσοτάκης δημιουργεί φαντασιώσεις στο υποσυνείδητο του Μικροαστού και του εργαζόμενου των 500 ευρώ ή του φουκαρά, που κινδυνεύει με οικονομικό αφανισμό, πως θα τον «ανεβάσει κοινωνικά» είτε στην πραγματικότητα είτε «κατά φαντασία». Μάλιστα στην δεύτερη κατηγορία, την «φαντασιακή άνοδο φαίνεται πως ο Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερη επιτυχία κατέχοντας το Know–How, υποσχόμενος όχι τόσο στην πραγματικότητα όσο «φαντασιακά», κατά φαντασία δηλαδή, πως θα βελτιώσει κοινωνικά τους περισσοτέρους πολίτες, μετατρέποντάς τους σε «Μεσοαστούς», εντάσσοντάς τους δηλαδή στην πολυθρύλητη, πολυπαινεμένη και πολυαγαπημένη «Μεσαία Τάξη» που κυκλοφορεί μάλλον σαν φάντασμα στην Ελληνική Κοινωνία παρά σαν υπαρκτή, κοινωνική και ταξική πραγματικότητα! Ο καθένας από «τους κάτω», δηλαδή την πλέμπα ή τους Πληβείους, φαντασιώνεται πως «Ανήκει κάπου παραπάνω από ό,τι τον έχει εγκλωβίσει» η ταξική πραγματικότητα. Ο εργαζόμενος των 500 ευρώ, ο χαμηλόμισθος δημόσιος υπάλληλος ή ο αγρότης, εάν τους ρωτήσετε, θα σας απαντήσουν πως «Ανήκουν στην Μεσαία Τάξη»(!).


 

Και καταλήγαμε


 

 

 

« Όσοι λοιπόν δεν έχουν καταλάβει πως ο «Ελληνικός Κοινωνικός Σχηματισμός» δεν είναι παρά μια «αποτυχημένη προσομοίωση» δηλαδή μια χρεωκοπημένη απομίμηση της Ευρώπης από την οποία απομακρύνεται συνεχώς σε όλους τους καίριους τομείς της Οικονομίας και της Κοινωνίας, όμως από την άλλη μεριά πλησιάζει διαρκώς στον τομέα της ψυχαγωγίας, δημιουργώντας έτσι μια απίστευτη αυταπάτη στον Νεοέλληνα πως είναι «Ευρωπαίος», «Δυτικός» και άλλες παρόμοιες ανοησίες. Το έχουμε τονίσει και άλλες φορές, όταν παριστάνεις και «το παίζεις» «Ευρωπαίος» και «Δυτικός» μόνο στην κατανάλωση (αυτοκίνητο, κινητό κλπ.) αλλά όχι στην Οικονομία και Κοινωνία (Βιομηχανία, Αγροτική Οικονομία, Παιδεία) τότε είσαι επιρρεπής σε αυτούς που σου υπόσχονται «Δυτικό Παράδεισο, Αμερικανο/Ευρωπαϊκού τύπου», όπως το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η άριστα επεξεργασμένη Προπαγάνδα του Μητσοτάκη! Το αποτέλεσμα της προπαγάνδας (α) αλλά και της «Κοινωνικής Φαντασίωσης» (β) που περιγράψαμε πρωτύτερα είναι ο εκλογικός θρίαμβος του Μητσοτάκη προσωπικά, με αύξηση (!) των ποσοστών του και μετά από μια τετραετία με τεράστια αρνητικά πρόσημα, κυριολεκτικά καταστροφικά. Όσοι δε, ιδιαίτερα του αριστερού/ προοδευτικού λεγόμενου χώρου «χαίρονται» για την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογώντας την λόγω «απογοήτευσης του ελληνικού λαού» από την Κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, λησμονούν πως ο ελληνικός λαός δεν έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει «αριστερότερα» αλλά ψήφισε κυρίως Δεξιά. Και παρόλη την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τα Τέμπη δεν τον είδαμε να εξεγείρεται αλλά μάλλον να «φιλάει» το χέρι του Μητσοτάκη για τα «Επιδόματα Επαιτείας» των τελευταίων ετών. Ο Μητσοτάκης, ξέροντας σε ποιον λαό απευθύνεται τους «ταΐζει» επιδόματα και αυτοί, ο Λαός δηλαδή, δεν βλέπουν τα 1.000 ευρώ που έχασαν λόγω ακρίβειας αλλά τα 50–100 των «Κουπονιών Μητσοτάκη»!


 

Θεωρήσαμε λοιπόν πως έχοντας παρατηρήσει ελάχιστες αλλαγές από τότε που αναρτήθηκε το άρθρο μας –26/5/2023– πιστεύουμε πως η «επανάρτησή του» είναι επίκαιρη, χρήσιμη και λειτουργεί ως πυξίδα κατανόησης και ερμηνείας του δυστοπικού κόσμου που ζούμε, είτε στη χώρα μας είτε διεθνώς.



 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:


Η άκρως επικίνδυνη άνοδος της Δεξιάς  


ΠΗΓΗ:https://resaltomag.blogspot.com/2024/01/blog-post_12.html
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.