Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Τι σημαίνει να χάνεις τη Δαδιά

 Ανυπολόγιστη καταστροφή, Εθνικό Πάρκο χωρίς δασολόγο και Φορείς που «βαφτίσθηκαν» Μονάδες μια παραμονή Χριστουγέννων 

Ραφαήλ Γκαϊδατζής 




Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς η Δαδιά παραδόθηκε ξανά στον πύρινο όλεθρο με τη φωτιά να συνεχίζει το έργο της για ενδεκάτη ημέρα, αφήνοντας πίσω της 19 θύματα, οι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι σε δασώδη περιοχή στον Άβαντα.

 Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι ανυπολόγιστη, με τη φωτιά να απειλεί να καταστρέψει ότι έμεινε «όρθιο» από την περσινή πυρκαγιά. Υπολογίζεται σε 150 χρόνια ο χρόνος για να ξαναγίνει το οικοσύστημα όπως ήταν. 


Με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει για ενδέκατη μέρα, οι όποιες αναφορές στο μέγεθος της τελικής καταστροφής μπορούν μόνο να περιοριστούν στο επίπεδο σεναρίων. Η συνεχής υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας η εγκαταλειψη της υπαιθρου και ο σχεδιασμός της Π.Υ. στην (μη) κατάσβεση των φωτιών μέσα στο δάσος ειναι οι βασικές αιτίες στον Έβρο και στις άλλες περιοχές 


Ένας δασικός θησαυρός To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, λόγω του μεγάλου αριθμού σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών. 


Η συνολική έκταση του είναι 428.000 στρέμματα (ΚΥΑ 35633/2066) από τα οποία τα 72.900 αποτελούν τις 2 ζώνες προστασίας της φύσης (ζώνες Α1 και Α2).


 Η κορυφή Κάψαλο αποτελεί την 2η υψηλότερη κορυφή εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου με υψόμετρο 604 μ. ενώ η υψηλότερη κορυφή είναι το ύψωμα «Αντά Τεπές» ή «Κορυφή» με υψόμετρο 654 μ. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. 

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική πολυπληθή αναπαραγόμενη αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. 



ΠΗΓΗ:https://parallaximag.gr/epikairotita/greece/ti-simainei-na-chaneis-ti-dadia?fbclid=IwAR14HS5CcZv66b-Ph2XzCy83d76gGvyX6Bj_znr_5U7iGH__l-Wyo30Sr-o
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.