Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Το Διαδίκτυο ως νέος τρόπος μύησης

Το Διαδίκτυο ως νέος τρόπος μύησης

ΠΩΣ OI ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΜΠΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ

Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα


Τ

ο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του γνωστού Γάλλου συγγραφέα και αρθρογράφου Νικολά Μπονάλ (Nicolas Bonnal) με τίτλο Internet: La nouvelle voie initiatique – Les mystères du Web (Διαδίκτυο: Ο νέος τρόπος μύησης – Τα μυστήρια του Ιστού, εκδόσεις Les Belles Lettres, 2000, το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά), μας τοποθετεί στη θέση του Iώβ της Παλαιάς Διαθήκης.

Όπως ο Ιώβ αισθάνεται τον εαυτό του αιχμάλωτο ενός κήπου, παλεύοντας ενάντια στον κλοιό που τον περιβάλλει, τελικά απελευθερώνεται χάρη στο γεγονός ότι πληροφορείται ποιος είναι ο Δημιουργός 1, που βρίσκεται πίσω από αυτόν τον υποτιθέμενο κήπο της Εδέμ, όπως μπορούμε να πληροφορηθούμε και εμείς για το ποιοι είναι οι «Δημιουργοί» που βρίσκονται πίσω από τον παγκόσμιο ψηφιακό κήπο-φυλακή που είναι το Ίντερνετ.

Στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας μας πληροφορεί ότι το Διαδίκτυο αντιπροσωπεύει το κορυφαίο επίτευγμα του δυτικού τεχνολογικού σχεδίου που ξεκίνησε τον δέκατο έκτο αιώνα. Το όνειρο των ανθρωπιστών, και στη συνέχεια του Διαφωτισμού, για έναν κόσμο δίχως σύνορα, ανοιχτό στη γνώση, στις ανταλλαγές και στις τεχνικές, έχει τελικά πραγματοποιηθεί.

Το Διαδίκτυο αντικατέστησε τον παλαιό κόσμο, όπως η Αμερική αντικατέστησε την γηραιά ευρωπαϊκή ήπειρο στον ανταγωνισμό για νέες τεχνολογίες και για διεθνείς επιχειρηματικές δράσεις.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να αναλυθεί από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: εκείνη των τεχνοφοβικών και εκείνη των τεχνολάγνων που ανταγωνίζονται στο να καταγγέλλουν ή αντίστοιχα να εξυμνούν τα πλεονεκτήματα του Δικτύου των Δικτύων, που υποτίθεται ότι αποτελούν τον μελλοντικό πραγματικό κόσμο ή έστω το εξωτερικό του σκέλος, όπου οι άνθρωποι χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται ποτέ.

Οι παρτιζάνοι της «Αποκάλυψης» της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) συγκρούονται με τους υποστηρικτές ενός υψηλής τεχνολογίας νεο-Μεσσιανισμού (τεχνομεσσιανισμού), ανοιχτού σε όλες τις υποσχέσεις, όπως οι πύλες της Ουράνιας Ιερουσαλήμ.

Χειριστές συμβόλων και αλγορίθμων

Η ανάγνωση όλης της ανάρτησης... 

ΠΗΓΗ: https://aperopia.fr/05-2021/to-diadiktyo-os-neos-tropos-myisis/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.