Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

"ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368" της Ισμήνης Σακελλαροπούλου







Η ταινία "ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368" της Ισμήνης Σακελλαροπούλου πρέπει να προβληθεί σε κάθε σχολείο της χώρας.

Ο πατέρας της σκηνοθέτιδας, Περικλής Σακελλαρόπουλος ήταν δικηγόρος και της άφησε «κληρονομιά» 3.368 αγωγές των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης - εξ ου και ο τίτλος της ταινίας «Δικαίωση 3368».

"Η κληρονομιά του πατέρα μου ήταν αυτοί οι 4 τόμοι» όπως δηλώνει στη συνέντευξή της στην ΕΦΣΥΝ.
"...Οι Γερμανοί επικαλούνται το προνόμιο της ετεροδικίας στο έπακρο - αυτό κάνουν. Οτι δηλαδή το τι έκαναν οι ναζί δεν έχει σχέση με το γερμανικό κράτος. Παρομοιάζουν δηλαδή ένα τρακάρισμα με τα εγκλήματα που έκαναν στην Ελλάδα..."

Η ταινία έγινε με ελάχιστα χρήματα χωρίς στήριξη, ηθική ή οικονομική από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, που γύρισαν την πλάτη στο εγχείρημα αυτό. Ευτυχώς υπήρξε η ηθική στήριξη και (μικρή αλλά συγκινητική) χρηματοδότηση τοπικών φορέων, του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στους συντελεστές της συγκινητική η παρουσία του Κώστα Αρζόγλου και όσων παραμένουν στρατευμένοι στον αγώνα για δικαιοσύνη, επιζώντες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, απόγονοι θυμάτων, εκπρόσωποι του ΕΣΔΟΓΕ, του Εθνικού Συμβούλιου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών που είναι η ψυχή του ιερού αγώνα για δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του ελληνικού λαού.
Η σκηνοθέτης με την ταινία της τιμά τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αφυπνίζει, συνεγείρει όσους παραμένουν ορθοί στον κοινό αγώνα για δικαίωση.

Κάποιοι στο όνομα της "ειρήνης" και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας με την ισχυρή σύμμαχο χώρα προτείνουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση και ικανοποιούνται με ελληνογερμανικές λέσχες φιλίας και ευτελή δωράκια εκ μέρους της.
Όσοι έχουν ζωντανή τη μνήμη, ακόμη και Γερμανοί φίλοι, μάχονται και επιμένουν για Δικαιοσύνη!

Ισμήνη Σακελλαροπούλου Ismini Sakellaropoulou ευχαριστούμε!

________

Η "Δικαιωση 3368" συνεχίζει το ταξίδι της στον ιστορικο κινηματογραφο Studio New star art cinema κάθε βράδυ στις 20:00 (Σταυροπουλου 33, Πλατεια Αμερικής) και σύντομα σε όλη την Ελλάδα.

_______****________

Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, "... Η ίδια μελέτησε για χρόνια διεξοδικά αυτούς τους φακέλους καθώς και πλήθος άλλων εγγράφων (απόρρητων και μη) και ιστορικών αρχείων:
«Ο,τι ακούγεται στην ταινία πηγάζει από μεγάλη έρευνα και είναι αληθινό» μας λέει. 
«Μελέτησα δικαστικές αποφάσεις, απόρρητα και μη έγγραφα, μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα. Ο πατέρας μού άφησε 4 τόμους από τις αγωγές του 1995 και ο Βασίλης Κυριαζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, μου έδωσε επίσης πολλά τεκμήρια καθώς και νομικά έγγραφα από τον Αρειο Πάγο, όπου είχε πάει η υπόθεση το 2002. Κάποια από αυτά έλεγαν και τι υποστήριξε η γερμανική πλευρά
(...)
Η ταινία έχει τρεις ενότητες:
- στην πρώτη αναφέρεται στον Β’ Π.Π. και την Αντίσταση των Ελλήνων, με έμφαση στα Καλάβρυτα,
- στη δεύτερη στο Ολοκαύτωμα και στην
- τρίτη στις γερμανικές αποζημιώσεις, «στήνοντας» μια εικονική δίκη πάνω όμως σε πραγματικά στοιχεία. Βλέπουμε να μιλούν οι Μανώλης Γλέζος, Αριστομένης Συγγελάκης και Βασίλης Κυριαζής, αλλά και δύο από τους επιζήσαντες, οι Μαρία Κατσικοπούλου και Γιώργος Δημόπουλος που ήταν μικρά παιδιά τότε".
 Η συνέντευξη στην Εφημερίδα Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.