Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Ζήτω η Ελευθερία, κύριε Κορκμάζ…


Ζήτω η Ελευθερία, κύριε Κορκμάζ…
Ο Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ συμπληρώνει εβδομήντα μέρες στα κελιά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αν δεν είχε τη συγκεκριμένη υπεράσπιση, τον Ευστάθιο Ευσταθίου και την ομάδα του, που ξέρουμε ότι προσέφεραν μέρες και ώρες για το δικαίωμα ενός ανθρώπου να είναι ελεύθερος, αν δεν υπερέβαλλε εαυτόν η δικαστής, πιθανόν τώρα να βρισκόταν ήδη στο Αμβούργο και –ποιος ξέρει– να ετοιμαζόταν να επιστρέψει στα λευκά κελιά του Ταγίπ Ερντογάν. Το έγκλημά του; Ο αγώνας για ελευθερία της πατρίδας του, τον οποίο «μετέφρασε» η εισαγγελική Αρχή μιας γερμανικής πόλης ως συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, που προς τιμήν του δεν επηρεάστηκε από το κλίμα που δημιούργησε η Κατηγορούσα Αρχή, δηλαδή, η Εισαγγελία της Δημοκρατίας που όφειλε εξαρχής να λάβει απαντήσεις, απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), αφενός για το αν η εισαγγελική Αρχή, που εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία και αφετέρου για το αν η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου θεωρείται «δικαστική Αρχή» και μπορεί να εκδίδει αυτό το ένταλμα, καθώς και να υποχρεώνει διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών-μελών.

Το ΔΕΕ εξέδωσε απόφαση στις 27/5/2019 και κατέληξε ομόφωνα ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι δικαστική απόφαση και ότι στον όρο «δικαστική Αρχή έκδοσης» δεν περιλαμβάνονται οι εισαγγελίες κράτους-μέλους, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο να υπόκεινται, άμεσα ή έμμεσα, σε εντολές ή οδηγίες σε συγκεκριμένη υπόθεση εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, όπως εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τη Δευτέρα (3/6/2019), λοιπόν, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έχει κάθε δικαίωμα και οφείλει να απορρίψει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κούρδου αγωνιστή, Τσερκέζ Κορκμάζ. Η απόφαση του ΔΕΕ θέτει επίσης εν αμφιβόλω και το αν η ίδια η Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούται να κινεί διαδικασίες προς εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο από δικαστική Αρχή προς δικαστική Αρχή. 

Ο Τσερκέζ Κορκμάζ, που από την 21η Μαρτίου υπομένει την τελική απόφαση για το αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία του τόπου του ή για το αν δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρασυρθούν από τις διαταγές του τουρκικού καθεστώτος, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει. Γνωρίζοντας ότι ολόκληρη η ζωή του είναι μια διαρκής αμφισβήτηση της «μοίρας» του κουρδικού λαού, ο υπέροχος αυτός κύριος επιμένει ακόμα στην ελευθερία, σ’ αυτό το ανεπανάληπτο αγαθό που άλλοι λαοί αγνοούν ενοχλητικά. Και σημειώνεται: Αν η υπεράσπιση του Τσερκέζ Κορκμάζ δεν γνώριζε καλά τον όμορφο αγώνα των Κούρδων, αν δεν κατεδείκνυε την πολιτικά υποκεινούμενη απόφαση του Αμβούργου, αν δεν επέλεγε την Ελευθερία έναντι της επιπολαιότητας της Εισαγγελίας, τότε θα γράφαμε για την καταδίκη της δικαιοσύνης. Η οποία, ειδικά στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, πρέπει και οφείλει να προστατεύει ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αντίσταση. Ζήτω η Ελευθερία, κύριε Τσερκέζ Κορκμάζ. Είμαστε υπόχρεοι…


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.