Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ





Η Χ.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με αφορμή το πλαίσιο Συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, το Πολιτικό Γραφείο της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με τις πρώτες εκτιμήσεις:

1. Οι ιερείς, ως προϊστάμενοι εκκλησιαστικών κοινοτήτων, είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι λειτουργοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους θρησκευτικούς λειτουργούς των άλλων αναγνωρισμένων θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ισραηλιτικών, μουσουλμανικών κ.λπ. Θα πρέπει, συνεπώς, να αμείβονται από το Δημόσιο, πολλώ μάλλον λόγω των κατά καιρούς διευθετήσεων ή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας και να ασκείται δημόσιος δημοκρατικός έλεγχος. Κάτι τέτοιο και δεν είναι ασύμβατο με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα (στο Βέλγιο π.χ. αμείβονται από το Κράτος και οι ορθόδοξοι ιερείς) και απεικονίζει την ιστορική σχέση του ελληνικού Λαού με την Εκκλησία. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αμείβει τους ορθόδοξους ιερείς, ως ελάχιστη αναγνώριση των αγώνων τους υπέρ του Έθνους και του Λαού διαχρονικά, θέση που έχει λάβει και το Η΄ Συνέδριο της Χ.Δ.

2. Η Χ.Δ., με απόφαση του Η’ Συνεδρίου της, έχει επαναλάβει ρητά την αντίθεσή της σε «οποιασδήποτε μορφής απόπειρα τεχνητής και από τα πάνω επιβαλλόμενης αποξένωσης και αποκοπής του ελληνικού Λαού από την Ορθόδοξη Παράδοσή του» και τάχθηκε υπέρ «της σχέσης συναλληλίας Εκκλησίας-Πολιτείας με συνύπαρξη και αμοιβαία συνεργασία, διακριτούς ρόλους, χωρίς αλληλεξάρτηση. Στα πλαίσια αυτά, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των προβλέψεων του άρθρου 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία και του άρθρου 16 για τη διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης ως έναν από τους σκοπούς της Παιδείας, σε συνδυασμό με το άρθρο 13 για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».

3. Οποιαδήποτε μεταβολή αυτής της ιστορικής σχέσης του ελληνικού Λαού με την Εκκλησία του θα πρέπει να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συναίνεση, σε επίπεδο Δημοψηφίσματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προωθηθεί από μια μειοψηφούσα ευκαιριακή πολιτική συμμαχία.

4. Όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, το καθεστώς της οποίας σεβάστηκε ακόμα και η Οθωμανική Κατοχή, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι πρόκειται για «οιονεί δημόσια περιουσία», αφού ο Λαός την έχει προσφέρει και εμπιστευθεί στην Εκκλησία για το κοινωνικό της έργο. Άρα, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εκποίηση ή εκχώρησή της σε οποιοδήποτε «υπερταμείο», που εν τέλει θα βρεθεί, όπως το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, στα χέρια των Δανειστών. Μάλιστα, για την Πολιτεία, το αποκεντρωμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εν πολλοίς και το καθεστώς σοφής διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και όχι το αντίθετο. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι, όπως επιτάσσουν και οι Ιεροί Κανόνες, η εκκλησιαστική περιουσία θα πρέπει να παραμείνει αναπαλλοτρίωτη και να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκκλησιαστικών καταστημάτων, ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και πάντως πάντοτε υπέρ του Λαού.

5. Είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε λαϊκισμό που στοχοποιεί τους ιερείς ή τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι 9.000 ιερείς, σε κοινότητες-ενορίες από την Ορεστιάδα έως τα Σφακιά δεν είναι καθόλου υπεράριθμοι, εάν σκεφτεί κανείς τους χιλιάδες που μισθοδοτεί η ΕΡΤ ή η Τηλεόραση της Βουλής, απλά για ένα μέσο ενημέρωσης. Πολύ περισσότερο είμαστε αντίθετοι, η «απόλυση» των ιερέων να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια.

6. Θλιβόμαστε που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η σχέση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μπαίνει και αυτό στην προεκλογική προκρούστια κλίνη και αντιμετωπίζεται με μέτρα λαϊκιστικά και πρόχειρα, που είναι σχεδόν νομικά ανεφάρμοστα. Ή πώς θα εκχωρηθεί η εκκλησιαστική περιουσία σε έναν τρίτο οργανισμό, σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες και την κατά παράδοση αποκεντρωμένη λειτουργία του εκκλησιαστικού οργανισμού, με χωριστό ιδιοκτησιακό καθεστώς Μητροπόλεων, Ενοριών και Μονών ;

7. Θλιβόμαστε ακόμα περισσότερο που σε ένα τέτοιο σχέδιο συναινεί, χωρίς καμμία προηγούμενη συνοδική απόφαση, ο Αρχιεπίσκοπος και μάλιστα από του βήματος του πρωθυπουργικού Γραφείου, σε ανώτατο δηλαδή επίπεδο, μάλιστα μπροστά σε ένα τέτοιο σχέδιο, ολοφάνερα προεκλογικής κοπής. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.