Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η Κυπριακή Δημοκρατία που γιορτάζουμε σήμερα





Τ Η Ν  ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που με αγώνες, θυσίες και εκατόμβες, μέσα από ανεπάρκειες, καταστροφές, προδοσίες και εχθρικές επιβουλές, για 57 χρόνια 1960-2017 διασώζει ο Ελληνισμός, γιορτάζουμε σήμερα.
 
- ΚΑΙ ΑΥΤΟ ακριβώς δηλοί όπως κάθε χρόνο 1η Οκτωβρίου και η σημερινή στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς των Ελλήνων Κυπρίων και των αδελφών Ελλα-δικών μας Ελλήνων της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
 
- Η 1η με Αρχηγό σήμερα τον εξ Ελλάδος αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη κι η 2η με διοικητή τον συνταγματάρχη Προκόπη Μαυραγάνη.
 
- Με τις γαλανόλευκες σημαίες του έθνους και τις κρατικές σημαίες της εορτάζουσας Κυπριακής Δημοκρατίας.
Π Ρ Ο Ϊ Ο Ν  του ηρωικού, ένοπλου, αντιαποικιακού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, 1955-1959, που διεξήγαγε ο λαός, με ηγέτη του τον Εθνάρχη Μακάριο, υπό το λάβαρο της θρυλικής ΕΟΚΑ με αρχηγό τον Διγενή, υπήρξε η Κ.Δ. που εγκαθιδρύθηκε την 16η Αυγούστου 1960.
 
- ΠΡΟΪΟΝ συνάμα της εγκατάλειψης του προαιώνιου σκοπού της Αυτοδιάθεσης - Ένωσης, υπέρ της οποίας αποφάνθηκε στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 σύμπας ο υπόδουλος στους Εγγλέζους κυπριακός λαός.
 
- ΠΡΟΪΟΝ και της φοβερής «αδήριτης ανάγκης» που επέβαλαν οι επιλογές κι οι συμμαχίες των συν-αρχιτεκτόνων των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου 1959, Καραμανλή και Αβέρωφ των Αθηνών. Που έφεραν νομίμως εδώ την ΤΟΥΡΔΥΚ και την Τουρκία ως «Εγγυήτρια». Κι επέτρεψαν στους Βρετανούς, μόνιμη συνέχιση της αποικιοκρατίας με τις εδώ στρατιωτικές βάσεις τους.
 
- ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ σήμερα τους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού, μ’ επικεφαλής τον Εθνάρχη Μακάριο, για την απαλλαγή της Κ.Δ. από τις τουρκοφόρες δουλείες του ζυριχικού συντάγματος - εκτρώματος, που καθιστούσαν εκ προθέσεως θνησιγενές, υποχείριο της Άγκυρας, το κυπριακό κράτος.
 
Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Μ Ε  την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην ένοπλη τουρκική επίθεση της  Τουρκανταρσίας του 1963-64. Προϊόν εκείνου του αγώνα υπήρξε, από το 1964, η Κ.Δ. διεθνώς αναγνωρισμένη, με κυβέρνηση αμιγώς των Ελλήνων Κυπρίων και πάνοπλη άμυνα με Αρχηγό τον Διγενή και παρούσα εδώ την ελλα-δική μας Μεραρχία του 1964. Αντιμέτωπη διαρκώς η ΚΔ, με τον τουρκικό επεκτατισμό και τους ελεγχόμενους από την Άγκυρα με τους στασιαστές της ΤΜΤ, θυλάκους.
 
Γ Ι Ο Ρ Τ Α Ζ Ο Υ Μ Ε  την Κ.Δ. η οποία άντεξε τον εμφύλιο διχασμό και το μέγιστο κακούργημα προδοσίας και καταστροφής που διέπραξαν στη συνέχεια εναντίον της, η ανθελληνική χούντα των Αθηνών και τα εδώ όργανά της. Την πισώπλατη μαχαιριά της απόσυρση της ελλαδικής μεραρχίας το 1967 και το φρικτά προδοτικό πραξικόπημα του 1974.
 
- Την Κυπριακή Δημοκρατία που άντεξε τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα. Άντεξε τον ακρωτηριασμό των εδαφών της. Τον ακρωτηριασμό της ζωής των κατοίκων της. Και, με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο, στάθηκε ικανή, επί 43 ήδη χρόνια, να μην υπογράφει τη διζωνική θανατική καταδίκης της.
 
- Γιορτάζουμε την Κ.Δ. την οποία διέσωσαν ιδιοχείρως και αυτοπροσώπως οι συναριθμηθέντες στο 76% του κυπριακού Ελληνισμού πολίτες, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 με ηγέτη του ΟΧΙ τον Τάσσο Παπαδόπουλο, απέναντι στην απειλή μετατροπής της σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν.
 
Σ Τ Ο Υ Σ  ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α. αρμόζουν οι πρώτιστες τιμές για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον δικό τους αγώνα και τις δικές τους θυσίες, αποτίναξαν τον 82χρονο βρετανικό ζυγό και τερμάτισαν την βρετανική κυριαρχία επί της Colony of Cyprus, για να  προκύψει έστω και κολοβή η Ανεξαρτησία της ΚΔ.
 
Τ Ι Μ Ε Σ  Ηρώων κι απέραντη ευγνωμοσύνη αρμόζουν επίσης σ’ Εκείνους που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι το 1963-64 και διέσωσαν ενόπλως την ΚΔ από την Τουρκανταρσία. Είναι οι πρώτοι ηρωικοί νεκροί της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς. Κύπριοι και Ελλα-δικοί μας, αξιωματικοί υπαξιωματικοί, οπλίτες, ναύτες, αστυνομικοί και εθελοντές, που έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ομορφίτα, στον Πενταδάκτυλο, στην Αμμόχωστο, στην Τηλλυρία, στην Πάφο, στον Λωρόβουνο, στον Άγιο Σωζόμενο και στην Ακταιωρό Φαέθων του πολεμικού μας ναυτικού.
 
Ο Μ Ο Ι Ε Σ  ΤΙΜΕΣ κι αιώνια ευγνωμοσύνη αρμόζουν στους Αθάνατους Ήρωες του 1974 που θυσιάστηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και στην αντίσταση κατά του Αττίλα εισβολέα. Υπέρτερες τιμές τους πρέπουν, μάλιστα, επειδή στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν εγκατέλειψαν τον παραστάτη. Δεν κατήσχυναν τα όπλα τα ιερά. Αλλά σαν τους 300 Λακεδαιμονίους του Λεωνίδα και τους 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου παρέμειναν πολεμώντας ανδρειωμένοι και θυσιάστηκαν Αυξεντιωμένοι, στις άνισες μάχες με τις υπέρτερες δυνάμεις του τουρκικού Αττίλα.
 
Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Τ Ο Ι   ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ της ευψυχίας των Ηρώων της ΕΟΚΑ, των Ηρώων του 1963-64, των Ηρώων του 1974, με την σπαρτιατική διαβεβαίωση «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες», παρελαύνουν σήμερα στην 57η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ένοπλοι υπερασπιστές της, άνδρες και γυναίκες της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ, με όσα - λιγότερα απ’ τα πρεπούμενα - όπλα της πατρίδος τα ιερά δέησαν να τους εξοπλίσουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της κομματικής δημαγωγίας. Με το μέτωπο, τις καρδιές και τις κάννες τους κατ’ ευθείαν στραμμένες προς τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο και το όραμα της λευτεριάς ακμαίο, ολοζώντανο της κάθε ικμάδας τους.


http://www.sigmalive.com/opinions/lazaros-mavros/2248/i-kypriaki-dimokratia-pou-giortazoume-simera

ΠΗΓΗ: http://protagorasnews.blogspot.gr/2017/10/blog-post_44.html
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.