Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

“ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ” (Ιούνιος 1990, τ. 440, σελ. 38-39).


Φωτογραφία του Βασίλης Ξυδιάς.


Ξαναδιαβάζοντας μια χριστιανική κριτική στην οικολογία 27 χρόνια μετά...

Πάνε σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που το περιοδικό “Αντί” δημοσίευσε το άρθρο μου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ” (Ιούνιος 1990, τ. 440, σελ. 38-39).

Θα αναδημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στο “Αντίφωνο” μαζί με ένα εκτενές επεξηγηματικό σημείωμα.

Είναι μια αρκετά σκληρή κριτική. Αναμένω τα επίχειρα.

Ιδού και κάποια αποσπάσματα από το επεξηγηματικό σημείωμα:

«Γραμμένο σε πολεμικό ύφος, το άρθρο αυτό ήταν μια κριτική προς τη νεαρή, τότε, ιδεολογία της οικολογίας, που με την ορμή και τη φρεσκάδα της ερχόταν να διαδεχθεί τη συρρικνούμενη εκείνα τα χρόνια ιδεολογία της αριστεράς, έχοντας όμως τις ίδιες λίγο ως πολύ ψυχολογικές προδιαγραφές: Ενός εγκοσμιοκρατικού μεσιανισμού, που αντιμάχεται το κακό σε μια ριζική σύγκρουση ζωής και θανάτου, ώστε στο τέλος να ζήσουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα. 

Αυτή την ψυχολογική μετάθεση από τη μια ιδεολογία στην άλλη ήταν που ήθελα κυρίως να επισημάνω τόσο με το περιεχόμενο όσο και με το ύφος του κειμένου, σε μια εποχή έντονης αισιοδοξίας, αλλά και των πρώτων αμφιβολιών για το μέλλον της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. ...

... Βέβαια, τρεις δεκαετίες μετά, ο οικολογικός λόγος έχει αλλάξει άρδην. Δύσκολα θα βρει κανείς στις σημερινές οικολογικές τάσεις κάποια ευθεία αναφορά σ’ αυτό που στο άρθρο κατονομάζω ως “πνευματικό πυρήνα” της οικολογίας. ...

... Αυτό που υποστηρίζω εκεί ... είναι ότι στον πυρήνα της οικολογικής αντίληψης βρίσκεται η ιδέα πως ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα επιμέρους τμήμα του ευρύτερου φυσικού κόσμου και πως, υπό το πρίσμα αυτό, οφείλει να ξαναδεί και τον εαυτό του και την παρέμβασή του στο περιβάλλον μέσα από μια λογική “σεβασμού των ορίων” (των φυσικών ορίων). Είτε αυτό το πούμε “εναρμόνιση”, είτε το πούμε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, είτε το περιγράψουμε με μια ολιστική-κοσμολογική γλώσσα ή τεχνοκρατικά και ανθρωποκεντρικά, το οικολογικό αίτημα, στον πυρήνα του, είναι αυτό: Ο άνθρωπος ως φυσικό ον οφείλει να προσαρμοστεί στα όρια που του θέτει η φύση.»
Για μια πρώτη γεύση αναρτώ εδώ φωτοτυπημένες τις δύο σελίδες του άρθρου μαζί με το εξώφυλλο του τεύχους.
Φωτογραφία του Βασίλης Ξυδιάς.
Φωτογραφία του Βασίλης Ξυδιάς.
ΠΗΓΗ: Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.