Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΒΡΙΣ



Γιώργος Τασιόπουλος 


"Στον Βράχο εκεί...
σβηστό το φως της ιερής καντήλας,
η Ελιά ξεριζωμένη στη φωτιά,
την Πόλη ζώνει αλύπητος ο Σύλλας.

Χολή και ξύδι σε κερνά, Αθηνά..."

Κ. Παλαμάς (Στιγμές και ρίμες)


"Λίγα λεπτά από την Ακρόπολη σε ιδανική τοποθεσία η Αθηναϊκή Ριβιέρα", διαφημίζουν οι κατασκευαστές του Πύργου της Ριβιέρα στο Ελληνικό .

Ο ουρανοξύστης των 200 μέτρων που ως νέα Βαβέλ απειλεί να επισκιάσει τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το δε ύψος του ιερού βράχου από το περιμετρικό του έδαφος είναι μεταξύ 60 και 70 μέτρων και από το επίπεδο της θάλασσας είναι 156 μέτρα. Ο λόφος της Ακρόπολης απέχει από την ακτογραμμή του Φαλήρου μόλις 6 χιλιόμετρα.

Στην αρχαιότητα η λέξη ΥΒΡΙΣ  δήλωνε την αυθαίρετη βία από υπερβολική αίσθηση δύναμης, από αλαζονεία, αρχομανία ή πάθος. Πρόκειται για έναν ηθικό όρο που τον χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τη σκόπιμη ατιμωτική συμπεριφορά.

Ο Αριστοτέλης («Ρητορική», 1378b 23-30) δίνει έναν πλήρη ορισμό της λέξης: «Οι υβριστές χαίρονται επειδή νομίζουν ότι υπερέχουν κακομεταχειριζόμενοι κάποιον. Γι’ αυτό οι νέοι και οι πλούσιοι είναι υβριστές· επειδή νομίζουν πως φαίνονται ανώτεροι όταν διαπράττουν ύβριν. Γνώρισμα της ύβρεως είναι η έλλειψη αισθήματος σεβασμού· και όποιος δεν δείχνει σεβασμό σε κάτι το περιφρονεί».

Στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία η ύβρις αποτελεί κρίκο της αδιάσπαστης αλυσίδας: πλούτος-κορεσμός-ύβρις-τιμωρία/καταστροφή (όλβος-κόρος-ύβρις-άτη). Ο Σόλων επισημαίνει (απ. 6) ότι ο κορεσμός γεννά την ύβριν όταν παρουσιαστεί άφθονος πλούτος σε άμυαλους ανθρώπους.
Δυστυχώς, λίγα χιλιόμετρα από τον ιερό βράχο η αλλαγή νοοτροπίας, η πρόταξη του πλουτισμού, ανεγείρει νέες Βαβέλ, και αψηφώντας την ΑΤΗ  των θεών και την επερχόμενη ΝΕΜΕΣΙ επιχειρεί να αποκρύψει τον Παρθενώνα!
Ο φιλόσοφος Κ. Παπαϊωάννου, έγραφε: «Με μια τέτοια νοοτροπία, όλη η Ακρόπολη μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα δειλό και «αυταπατηλό» προμήνυμα του τοπίου του Μάντσεστερ!»

"Γνώμες καρδιές, όσοι Έλληνες
ακούστε με και μένα:
Μας ηύραν χρόνια δίσεχτα
στενά, καταραμένα..."

ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 

"Δειλοί και σκληροί στίχοι".


ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.