Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Εκτός από τη βία του πολέμου υπάρχει και ο πόλεμος στη μνήμη.


του Γιώργου Τασιόπουλου

Εκτός από τη βία του πολέμου υπάρχει και ο πόλεμος στη μνήμη.


Η ανάρτηση είχε γίνει το καλοκαίρι. 
Με αναφορά στην Κύπρο και την απαλοιφή της Δημοκρατίας της Κύπρου από τους χάρτες του ΝΑΤΟ, θύμιζα τι είχε συμβεί στην Παλαιστίνη.


ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ...

ΕΝΟΧΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΙΩΠΟΥΝ!




Για την ενεργοποίηση των νέων χαρτών για τα περιφερειακά σχέδια (regional plans) ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε όλη την έκταση ευθύνης και - κυρίως - στην Ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φέρεται να κατέβασε μια «συμβιβαστική πρόταση», όπου σε ό,τι αφορά την Κύπρο την ...σβήνει από τον χάρτη.

Συγκεκριμένα, καθώς η Τουρκία δεν αποδεχόταν καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, η αμερικανική πρόταση προβλέπει απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με ...συντεταγμένες.

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ


ΠΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΛΑΟΥΣ


Αυτά που γίνονται για την Κύπρο θυμίζουν λίγο από Παλαιστίνη.

Επί τέσσερις αιώνες τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Παλαιστίνη περνά το 1922 υπό την εντολή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δεσμεύεται να δημιουργήσει εκεί μία «εθνική εβραϊκή εστία».

 Οι προθέσεις του Λονδίνου προσκρούουν στην μεγάλη αραβική εξέγερση του 1936-1939 και στην συνέχεια, από το 1945, στην δράση εκτός νόμου ένοπλων σιωνιστικών οργανώσεων.

Το 1947, ο ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ της διαίρεσης της ζώνης σε δύο ανεξάρτητα κράτη, το ένα αραβικό, το άλλο εβραϊκό και μία διεθνή ζώνη γύρω από την Ιερουσαλήμ.

Την επομένη της ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, οι αραβικές χώρες μπαίνουν σε πόλεμο κατά του νέου κράτους. Στο τέλος του, το Ισραήλ θα έχει καταλάβει το 78% των εδαφών της υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνης. Περισσότερο από το ήμισυ του παλαιστιακού πληθυσμού - 760.000 άνθρωποι - θα πάρει τον δρόμο της εξόδου.

Κατά την διάρκεια του αραβο-ισραηλινού Πολέμου των Εξι Ημερών το 1967, το Ισραήλ θα καταλάβει, εκτός των συριακών υψιπέδων του Γκολάν και του αιγυπτιακού Σινά, την Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα προσαρτήσει αργότερα.

Δυτική Οχθη


Ανατολικά του Ισραήλ και δυτικά της Ιορδανίας, η Δυτική Οχθη, με έκταση 5.655 χμ2, τελεί υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

Σήμερα το Ισραήλ με συνεχείς παράνομους εποικισμούς έχει επιβάλλει με την βοήθεια των ΗΠΑ την επεκτατική πολιτική του σε βάρος του εδάφους των Παλαιστινίων.

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών έχει δημιουργήσει ανατρεπτικά γεωγραφικά δεδομένα στα παλαιστινιακά εδάφη, υπονομεύοντας την βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης.

Το Κράτος της Παλαιστίνης είχε πληθυσμό 4.420.549 κατοίκων το 2013. Σε μια έκταση 6.020 τ.χλμ., το 2013 η Παλαιστίνη είχε πυκνότητα πληθυσμού που έφτανε περίπου τους 827 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το 2017 η πυκνότητα του πληθυσμού στον πλανήτη Γη έφτανε τα 25 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.


ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.