Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα



Του Κώστα Κουτσουρέλη


Το 2015, 23 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2016 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2017 16 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2018 21 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2019 17 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2020 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.
Το 2021 18 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες.

Γιατί οι περί γυναικοκτονιών δημοσιογραφούντες σχεδόν ποτέ δεν παραθέτουν στατιστικά στοιχεία; 

Για τον απλό λόγο ότι αυτά τα τελευταία δεν επιβεβαιώνουν την εντύπωση που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή βιώνουμε μια εντυπωσιακή αύξηση των "έμφυλων φόνων" τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αν η συχνότητα των φόνων γυναικών από άνδρες είναι σε γενικές γραμμές σταθερή (πολύ μικρό κλάσμα του συνόλου των φόνων, το 2020 λ.χ. είχαμε 232 ανθρωποκτονίες), η θεατότητα, όπως λένε οι εγκληματολόγοι, η δημόσια προβολή του εγκλήματος δηλαδή, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. 

Για λόγους όμως προφανώς αλλότριους, ιδεολογικούς. Είναι πολύ εύκολο λ.χ. να αγορεύεις περί πατριαρχίας, ώστε έτσι να κρύψεις το καταθλιπτικό γεγονός της αύξησης των εγκλημάτων βίας και των αυτοκτονιών (τριπλασιασμός των φόνων από το 2019 στο 2020!) που αιτία τους οφθαλμοφανή (βλέπε τοποθετήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) έχουν την καταστρεπτική πολιτική των εγκλεισμών λόγω κορωνοϊού. 

Βλέπεις, τα λοκντάουν είχαν διακομματική υποστήριξη, για να μην πω ότι διεθνώς πρωτοστάτησαν σ' αυτά τα "αριστερά" κόμματα. Θέλει θάρρος να παραδεχθείς ότι τα έκανες θάλασσα, η λύση του αποδιοπομπαίου τράγου είναι ευκολότερη...

Τόσες πολλές ανθρωποκτονίες (πάνω από 200 ετησίως, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανδροκτονίες, όχι γυναικοκτονίες) δεν είδε η χώρα ούτε την περίοδο της κρίσης 2010-2015. Και τότε είχαμε έξαρση των φόνων και της βίας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο: τη μαζική ένδεια και ψυχική πίεση που άσκησε στον πληθυσμό η αποτυχία της πολιτικής - τότε της οικονομικής πολιτικής, τώρα της υγειονομικής. Τότε τουλάχιστον υπήρχαν κάποιοι που υποδείκνυαν τα πραγματικά αίτια. Τώρα;




ΠΗΓΗ: Κώστας Κουτσουρέλης fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.