Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

15.08.67 - Μανιφέστο των Επισκόπων του Τρίτου Κόσμου




«Τη στιγμή που ένα σύστημα παύει να διασφαλίζει το κοινό καλό και λειτουργεί προς όφελος των συμφερόντων των λίγων, η Εκκλησία πρέπει όχι μόνο να καταγγείλει την αδικία αλλά και να διαχωρίσει τον εαυτό της από το άδικο σύστημα, να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με ένα άλλο σύστημα καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και πιο δίκαιο.
...
Οι χριστιανοί έχουν καθήκον να δείξουν ότι ο αληθινός σοσιαλισμός είναι ο χριστιανισμός πλήρης βιωμένος στη δίκαιη διανομή των αγαθών και στη θεμελιώδη ισότητα. Μακριά από το να είμαστε σε αντίθεση με αυτόν, ας ξέρουμε πώς να τον αγκαλιάσουμε με χαρά, ως μια μορφή κοινωνικής ζωής καλύτερα προσαρμοσμένη στην εποχή μας και περισσότερο σύμφωνη με το πνεύμα του Ευαγγελίου. 
Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε κάποιους από το να συγχέουν τον Θεό και τη θρησκεία με τους καταπιεστές του κόσμου των φτωχών και των εργαζομένων, που στην πραγματικότητα είναι η φεουδαρχία, ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός. 

Αυτά τα απάνθρωπα συστήματα έχουν γεννήσει άλλα που, θέλοντας να απελευθερώσουν τον λαό, καταλήγουν να καταπιέζουν τους ανθρώπους, αν αυτά τα άλλα συστήματα πέσουν σε ολοκληρωτικό κολεκτιβισμό και θρησκευτικό διωγμό. 
Αλλά ο Θεός και η αληθινή θρησκεία δεν έχουν καμία σχέση με τις διάφορες μορφές του Μαμωνά της ανομίας. Αντιθέτως, ο Θεός και η αληθινή θρησκεία είναι πάντα με εκείνους που επιδιώκουν να προωθήσουν μια πιο δίκαιη και αδελφική κοινωνία μεταξύ όλων των παιδιών του Θεού, στην μεγάλη ανθρώπινη οικογένεια.
Ο λαός διψάει για αλήθεια και δικαιοσύνη και όσοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της καθοδήγησης και της εκπαίδευσής του πρέπει να το κάνουν με ενθουσιασμό. Ορισμένες πλάνες πρέπει να διαλυθούν επειγόντως: όχι, ο Θεός δεν θέλει να υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που επωφελούνται από τα αγαθά αυτού του κόσμου εκμεταλλευόμενοι τους φτωχούς. Όχι, ο Θεός δεν θέλει να υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι που είναι πάντα δυστυχισμένοι. Η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού. Η θρησκεία είναι μια δύναμη που ανυψώνει τους ταπεινούς και χαμηλώνει τους υπερήφανους, που δίνει ψωμί στους πεινασμένους και πείνα στους χορτάτους. 
Σίγουρα ο Ιησούς μας προειδοποίησε ότι πάντα θα υπάρχουν φτωχοί ανάμεσά μας (Ιωάν. 12:8), αλλά αυτό συμβαίνει επειδή πάντα θα υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που θα αποθησαυρίζουν τα αγαθά αυτού του κόσμου και ομοίως ορισμένες ανισότητες λόγω διαφορών στις ικανότητες και άλλων αναπόφευκτων παραγόντων. 
Ο Ιησούς όμως μας διδάσκει ότι η δεύτερη εντολή είναι ισότιμη με την πρώτη, διότι δεν μπορεί κανείς να αγαπά τον Θεό χωρίς να αγαπά τους συνανθρώπους του. Μας προειδοποιεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα κριθούν με μία και μόνη πρόταση: "Πεινούσα και μου δώσατε να φάω, διψούσα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ’ επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε" (Ματθ. 25, 31-46). 
Όλες οι μεγάλες θρησκείες και σοφίες της ανθρωπότητας απηχούν αυτή τη φράση. Έτσι το Κοράνι αναγγέλλει την απόλυτη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται οι άνθρωποι την ώρα της κρίσης του Θεού: "Ποια είναι αυτή η δοκιμασία; Αυτή της λύτρωσης του σκλαβωμένου, της σίτισης του ορφανού, του πλησίον, του φτωχού που κοιμάται στο χώμα... Της υπομονής, των έργων καλοσύνης και οίκτου" (Κοράνιο, Σουρ, 90, 11-18).
....
Μέσα σε κάθε έθνος, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να ενωθούν σε πραγματικά συνδικάτα για να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους: δίκαιους μισθούς, άδεια μετ' αποδοχών, κοινωνική ασφάλιση, οικογενειακή στέγαση, συμμετοχή στην ανάπτυξη της επιχείρησης... 
Δεν αρκεί να αναγνωρίζονται αυτά τα δικαιώματα στα χαρτιά με νόμους. Οι νόμοι αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται και εναπόκειται στις κυβερνήσεις να ασκήσουν τις εξουσίες τους στον τομέα αυτό, προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών». 

◾️Αποσπάσματα από το «Μανιφέστο των Επισκόπων του Τρίτου Κόσμου», των 18 επισκόπων από διάφορες χώρες (Βραζιλία,  Γιουγκοσλαβία, Λάος, Λίβανος, Σιγκαπούρη, Αλγερία, Κολομβία κ.α.) που συντάραξαν την Καθολική εκκλησία στις 15 Αυγούστου 1967, υπογράφοντας την κοινή διακήρυξη με πρωτοβουλία του «επισκόπου των φτωχών» από την Βραζιλία, του Χέλντερ Καμάρα. 
Εδώ το πλήρες κείμενο:


ΠΗΓΗ: Δημήτρης Σταθόπουλος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.