Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

Φωτογραφία της ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ.


Κάθε φορά που πυρκαγιές κατακαίνε τα δάση μας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, θυμάμαι το φίλο μου Μανώλη Θεοδωρίδη και την Αυστριακή γυναίκα του που πρώτοι, πριν κάποιες δεκαετίες ανάδειξαν την υπεροχή της βελανιδιάς έναντι του τόσο εύφλεκτου πεύκου! 

Πρώτα πρώτα η βελανιδιά είναι δέντρο απόλυτα συμβατό με το ελληνικό τοπίο. Η κυρία Θεοδωρίδου μελέτησε τις πηγές και απόδειξε πως στην αρχαιότητα στο περιβάλλον της χώρας μας κυριαρχούσαν οι βελανιδιές! 
Πέρα από αυτό η βελανιδιά είναι δέντρο που δεν καίγεται! Απόδειξη μια συστάδα βελανιδιών στα Κιούρκα που σώθηκαν μόνο αυτές, όταν η φωτιά κατέκαυσε τα πάντα γύρω! 
Ύστερα η βελανιδιά δεν απλώνει τις ρίζες της επιφανειακά, αλλά τις βυθίζει κάθετα με αποτέλεσμα το δέντρο να είναι πιο γερά στηριγμένο, να συγκρατεί το χώμα στο έδαφος και το κυριότερο να κατακρατεί πολύ περισσότερο νερό, εμπλουτίζοντας κατά πολύ τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα φύλλα της άγριας βελανιδιάς δεν πέφτουν το καλοκαίρι και προσφέρουν δροσιά και προστασία. 

Ο Μανώλης Θεοδωρίδης αγωνίζεται να κάνει γνωστά τα πλεονεκτήματα του δέντρου. Οι αυτοδιοικητικοί δεν πείθονται. Κανείς δεν τον στηρίζει! Μόνος του φυτεύει χιλιάδες δενδρύλλια, μαζεύει και διαθέτει τσουβάλια με βελανίδια, δίνει διαλέξεις, οργανώνει σποροφυτεύσεις και δενδροφυτεύσεις στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος! 
Θα ενδιαφερθεί κανείς; Ένας πολίτης έχει μια πολύ σοβαρή πρόταση και του χρωστούν μιαν απάντηση!

ΠΗΓΗ: 
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.