Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος


O Κ. Δεσποτόπουλος δεν είναι πια μαζί μας

Χάσαμε μια από τις τελευταίες μεγάλες μορφές του ελληνισμού τον δάσκαλο και φίλο του ΆΡΔΗΝ,Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, που διέτρεξε με τη ζωή και τους αγώνες του όλη τη σύγχρονη ιστορία μας.

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, πέθανε σε ηλικία 103 ετών και η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα.Υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜ, στην Κατοχή και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Όταν έγινε η δικτατορία αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία.

Δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε δύο φορές Υπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα. Έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1993.

Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής,

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος συμμεριζόταν την αγωνία μας για την τύχη του ελληνισμού και για την κατεύθυνση που έχει πάρει η παιδεία και η πολιτιστική ζωή του τόπου, κάτω από την κυριαρχία του εθνομηδενισμού την οποία και αντιπάλευε. Στην Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στην επιστημονικά τεκμηριωμένη καταδίκη του βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση, ενώ το 2014 πρωτοστάτησε στην απονομή βραβείου της Ακαδημίας στο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, “Η ανολοκλήρωτη Επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή”, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Δυστυχώς αυτός ο αθλητής του ελληνισμού, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αντί επικηδείου αναπαράγουμε την συζήτηση του με τον Γιώργο Καραμπελιά στον Ιανό στις 22 Δεκεμβρίου 2014 με θέμα “τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνισμού”



ΠΗΓΗ:http://ardin-rixi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.