Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η Margaret Owen ξεκινά απεργία πείνας!

Ανακοίνωση της καμπάνιας "Peace In Kurdistan" (Ειρήνη στο Κουρδιστάν):
Την Τρίτη 2 Απριλίου, η Margaret Owen OBE, δικηγόρος, μέλος της καμπάνιας "Peace In Kurdistan" και επικεφαλής της οργάνωσης "Widows Through Peace and Democracy", θα ξεκινήσει απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τους Κούρδους απεργούς πείνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ζητώντας τον τερματισμό των παράνομων συνθηκών φυλάκισης του Abdullah Ocalan, του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη. Η Owen υπήρξε παθιασμένος υπέρμαχος των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού για πολλά χρόνια, και τώρα, στην ηλικία των 86 ετών, αποφάσισε να κάνει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα.
Η ίδια δηλώνει: «Τρομάζω από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει το τουρκικό κράτος στις διώξεις ενάντια στον κουρδικό λαό, έχω επισκεφθεί τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας επανειλημμένα για ερευνητικούς σκοπούς και έχω δει αμέτρητες αδικίες με τα ίδια μου τα μάτια. Πρόσφατα επισκέφτηκα την κ. Leyla Guven (ΣτΜ: βουλευτή του HDP, μια εκ των απεργών πείνας), την πρώτη απεργό πείνας, η οποία πλέον είναι σοβαρά άρρωστη, έχοντας αρνηθεί τη λήψη φαγητού για πάνω από 150 ημέρες. Αισθάνομαι ότι πρέπει τώρα να κάνω το μόνο πράγμα που μου έχει μείνει για να διαμαρτυρηθώ, να προσπαθήσω να τραβήξω τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σε αυτό το γεγονός που λαμβάνει χώρα, να χυθεί φως σε μια πολύ απελπιστική κατάσταση για έναν ολόκληρο λαό. Ο Abdullah Ocalan είναι ο αληθινός εκπρόσωπος του κουρδικού λαού και μια αδικία εναντίον του βιώνεται ως αδικία από όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση του είναι τόσο κρίσιμη για μια ειρηνική πολιτική λύση σε αυτήν την κρίση.»
Ο Abdullah Ocalan απήχθη από το Ναϊρόμπι της Κένυας στις 15 Φεβρουαρίου 1999 σε μια διεθνή παράνομη επιχείρηση, με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και των ΗΠΑ και κρατείται σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης. Από το 2011 δεν του έχει επιτραπεί να συναντηθεί με τους δικηγόρους του και από τον Απρίλιο του 2015 είχε μόνο δύο επισκέψεις. Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο Ocalan παραβιάζουν όχι μόνο την ίδια τη νομοθεσία της Τουρκίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τηρεί, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτές οι παράνομες συνθήκες, η φυλακισμένη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Leyla Güven ξεκίνησε μια επ'αόριστον απεργία πείνας στις 7 Νοεμβρίου 2018. Έκτοτε, περισσότεροι από 8.000 πολιτικοί κρατούμενοι σε ολόκληρη την Τουρκία και πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή ενώθηκαν με την κυρία Güven και ξεκίνησαν επίσης απεργία πείνας επ'αόριστον, με το μοναδικό αίτημα να τερματιστεί η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Ocalan. Πολλοί από τους απεργούς πείνας αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά αρνούνται την ιατρική περίθαλψη μέχρι την άρση της απομόνωσης του Ocalan.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία επιδεινώνεται σταδιακά, μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών για μια ειρηνική επίλυση της επί δεκαετίες σύγκρουσης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους το 2015, οπότε το τουρκικό κράτος άρχισε να εφαρμόζει μια βίαιη καταστολή εναντίον του κουρδικού πληθυσμού, επιβάλλοντας αυστήρές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική περιοχή του Κουρδιστάν και διαπράττοντας αμέτρητες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του οποίου η πολιτική αντιπολίτευση και η συνδικαλιστική δράση απαγορεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό, παράλληλα με την απομάκρυνση από το αξίωμα των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών και μελών της δικαστικής εξουσίας για λόγους ενδεχόμενης συμμετοχής σε τρομοκρατική δράση και την αντικατάστασή τους με άτομα πιστά στο AKP του Ερντογάν.
Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκε το Immrali επτά φορές από το 1999. Πολύ λίγες από τις βελτιώσεις που ζήτησε έχουν εφαρμοστεί. Η τελευταία επίσκεψη της CPT στο Imraı ήταν στις 28-29 Απριλίου 2016 και η Τουρκία έδωσε άδεια για τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής της επίσκεψης μόνο τον Μάρτιο του 2018. Οι απεργοί πείνας απαιτούν επίσης η CPT να επισκεφτεί ξανά τη φυλακή του İmralı.
Τον Ιανουάριο του 2019, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την κατάσταση των απεργών πείνας, καθώς και μια έκκληση προς την Τουρκία να επιτρέψει την άμεση δημοσίευση των πορισμάτων της CPT σχετικά με τον Ocalan. Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό δεν αρκούσε για να πιέσει την Τουρκία να αναθεωρήσει τις πρακτικές της στο ζήτημα της απομόνωσης και η κατάσταση είναι πλέον παραπάνω από επείγουσα. Οι απεργοί πείνας ζητούν να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση στην Τουρκία για να τερματιστεί η απομόνωση του Ocalan, προτού η κατάσταση προχωρήσει περισσότερο και υπάρξουν μαζικοί θάνατοι.
Η Margaret Owen προσχωρεί στα τρία μέλη της κουρδικής κοινότητας Ali Poyraz, Nahide Zengin και Mehmet Yilmaz στο Κέντρο Κουρδικής Κοινότητας στο Λονδίνο, για να ξεκινήσει την απεργία.
Θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνάντηση στις 7 μ.μ., στην οποία η ηθοποιός Maxine Peake θα εκφράσει την αλληλεγγύη της και στην οποία οι δημοσιογράφοι είναι ευπρόσδεκτοι.


 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.