Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Δημόσια Οσκαρ Λαφοντέν «Η καρδιά χτυπά Αριστερά»

   

Από Βασίλη Ασημακόπουλο

Κομματικό τέκνο του Βίλλυ Μπραντ, της φιλειρηνικής ενεργητικής οστπολιτίκ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων στην εσωτερική πολιτική. Έκφραση της ταξικής εκδοχής της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας της μετά Μπαντ Γκόντεσμπερκ (1959) εποχής.

Πρόεδρος του SPD τη δεκαετία του ‘90 υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σρέντερ (SPD-Πράσινοι), απ’ όπου θα παραιτηθεί το 1999 διαφωνώντας τόσο με την νεοφιλελεύθερης έμπνευσης οικονομική-κοινωνική πολιτική της νέας σοσιαλδημοκρατίας, που είχε την ονομασία «Ατζέντα 2010», όσο και με την υποστήριξη της κυβέρνησης Σρέντερ, με ΥπΕξ τον Γιόσκα Φίσερ (από το κόμμα των Πρασίνων), των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία εκείνη την περίοδο. Στην παραίτησή του θα σημειώσει εμφατικά τη φράση «Η καρδιά μου χτυπά αριστερά» που θα είναι και ο τίτλος του σχετικού του βιβλίου.

Λίγα χρόνια μετά θα γίνει συνιδρυτής του Κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke). Τα τελευταία χρόνια ασκούσε έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος, που θεωρούσε ότι κινούνταν σε μια φιλελεύθερη-δικαιωματική ατζέντα μεταϋλιστικών αξιών, σε βάρος της κοινωνικής-εργατικής θεματολογίας και ταυτότητας, αποξενώνοντας την εργατική βάση του κόμματος και προσεγγίζοντας την κατεύθυνση του κόμματος των Πρασίνων.

Η σημερινή παραίτηση από το κόμμα, του 78χρονου «Κόκκινου Όσκαρ» ήταν ήδη δρομολογημένη. Πέραν από την αντίθεσή του στην κομματική ηγεσία που θεωρεί ότι ενσωματώνεται στη κατεύθυνση της κυβέρνησης, έχει εκφράσει την αντίθεσή του με τη φιλοΝΑΤΟϊκή γραμμή της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων, όσο και με την απόφαση επανεξοπλισμού της Γερμανίας, υποστηρίζοντας μια διαφορετική πολιτική παράδοση της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, εκείνης της γεωπολιτικής αυτονομίας και της φιλειρηνικής πολιτικής.
Η παραίτησή του στην παρούσα ιδιαίτερα συγκυρία, επισημαίνει την απουσία μιας φιλειρηνικής ενεργητικής «οστπολιτίκ», που έχει ανάγκη η Ευρώπη και η σοσιαλδημοκρατία, για να είναι μια μαχητική δύναμη υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, ωφέλιμη στους εργαζόμενους και στους λαούς, ενός σύγχρονου Τρίτου Δρόμου.

Γερμανία: Αποχώρησε από το Die Linke ο Λαφοντέν – Τι καταγγέλλει

www.in.gr/

Με αιχμές για παραίτηση του κόμματος της Αριστεράς από την αξίωση να αποτελέσει εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας και την κοινωνική ανισότητα αποχώρησε ο συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Die Linke

Την αποχώρησή του από την Αριστερά (Die Linke) ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο συνιδρυτής και πρώην πρόεδρός της Όσκαρ Λαφοντέν, δηλώνοντας ότι το κόμμα «έχει σήμερα παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει μια αριστερή εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας».

Στην ανακοίνωσή του ο 78χρονος Λαφοντέν τονίζει ότι ο ίδιος ήθελε να υπάρχει στο πολιτικό φάσμα μια εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας και για αυτό ίδρυσε την Αριστερά, αλλά διαπιστώνει ότι σήμερα το κόμμα έχει παραιτηθεί από αυτή την αξίωση. Με την απόφασή του αυτή, το ιστορικό στέλεχος τερματίζει την πολιτική του καριέρα, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ζάαρλαντ στις 27 Μαρτίου.

Ο κ. Λαφοντέν παραιτήθηκε από πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) το 1999, έπειτα από διαφωνία με τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, και το 2005 αποχώρησε από το SPD και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών για να ιδρύσει την Αριστερά, ενώνοντας το δυτικογερμανικό κόμμα«Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» (WASG) με το ανατολικογερμανικό κόμμα PDS.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.