Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ιωάννης Μπασιάς: Μία τρομερή ανάλυση των ενεργειακών εξελίξεων-Η μετάβαση είναι πρωτίστως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ




Στην συζήτησή μας (18-10-2024) ο εμπειρογνώμων ενέργειας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο της ενέργειας και στον ανταγωνισμό των τεχνολογιών και των ενεργειακών πηγών για την διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος το οποίο αντιμετωπίζει το εξής μεγάλο τεχνικό πρόβλημα: 

Την αποσύνδεση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεων, σε διεθνές επίπεδο. Η ευρεία υιοθέτηση των φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών περιπλέκει αυτή την ισορροπία λόγω της έλλειψης μεγάλης κλίμακας αποθηκευτικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία, η σταθερότητα του ενεργειακού μείγματος δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην αποθήκευση φυσικού αερίου και στις μπαταρίες. 

Αυτός είναι ένας λόγος για το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, που θυμίζει τις αρχές της δεκαετίας του 1970 πριν από την ενεργειακή κρίση του 1973. Ωστόσο, η κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, απαιτεί χρόνια. 

Υπογραμμίζει ότι η μετάβαση δευτερευόντως και ως αποτέλεσμα είναι ενεργειακή διότι πρωτίστως και θεμελιωδώς είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, με άμεσες επιπτώσεις στο ενεργειακό μείγμα, στα συστήματα τροφίμων και στην γεωπολιτική/στρατιωτική δυναμική κάθε φορά που μετατοπίζονται οι γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες.

ΠΗΓΗ:https://www.youtube.com/watch?v=nk96oTwr4xw
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.